Kontakt med oss

Usbekistan

Antikorrupsjonspolitikk i Usbekistan, pågående reformer og fremtidige mål

Publisert

on

Kampen mot korrupsjon har blitt et av de mest presserende problemene det internasjonale samfunnet står overfor i dag. Dens katastrofale innvirkning på stater, regional økonomi, politikk og offentlige liv kan sees på eksemplet på krisen i noen land, skriver Akmal Burkhanov, direktør for antikorrupsjonsbyrået av Republikken Usbekistan.

Et annet viktig aspekt av problemet er at korrupsjonsnivået i et land direkte påvirker dets politiske og økonomiske prestisje på den internasjonale arenaen. Dette kriteriet blir avgjørende i forhold som forhold mellom land, investeringsvolum, signering av bilaterale avtaler på like vilkår. Derfor har politiske partier i fremmede land de siste årene gjort kampen mot korrupsjon til topprioritet i parlaments- og presidentvalget. Bekymringer om dette onde blir stadig mer uttrykt fra de høyeste tribunene i verden. Det faktum at FNs generalsekretær Antonio Guterres hevder at verdenssamfunnet mister 2.6 billioner dollar årlig på grunn av korrupsjon viser kjernen i problemet [1].

Kampen mot korrupsjon har også blitt et prioritert område for statlig politikk i Usbekistan. Dette kan sees i de konseptuelle reguleringsaktene som er vedtatt de siste årene på dette området, på eksemplet med administrative reformer som tar sikte på å forhindre korrupsjon. Spesielt spiller den nasjonale handlingsstrategien for fem prioriterte utviklingsområder 2017-2021, vedtatt på initiativ av presidenten, en viktig rolle i å øke effektiviteten i kampen mot korrupsjon [2].

Forbedring av de organisatoriske og juridiske mekanismene for å bekjempe korrupsjon og øke effektiviteten av antikorrupsjonstiltak ble identifisert som en av de viktigste oppgavene i det prioriterte området i handlingsstrategien - å sikre rettsstaten og videre reformere rettssystemet og rettssystemet.

På grunnlag av dette policy-dokumentet er det tatt en rekke viktige tiltak for å forhindre korrupsjon.

For det første er systemet for behandling av klager fra enkeltpersoner og juridiske enheter blitt radikalt forbedret. Folkets mottakelser av presidenten, samt hotline og virtuelle mottakelser fra hvert departement og avdeling er blitt lansert. Det er opprettet 209 menneskers mottakskontorer over hele landet, og den viktigste oppgaven er å gjenopprette borgernes rettigheter. I tillegg er det etablert praksis for å gjennomføre mottakelser på stedet av tjenestemenn på alle nivåer i avsidesliggende områder.

Folkets mottakelser gir innbyggerne muligheten til å delta aktivt i begivenhetene som finner sted i regionen der de bor, så vel som i hele landet. Å sikre folks frihet til å adressere direkte med ulike spørsmål og direkte kommunikasjon av tjenestemenn med mennesker førte til en reduksjon av korrupsjon på nedre og mellomnivå i seg selv [3].

For det andre er det tatt praktiske tiltak for å sikre mediefrihet, journalister og bloggere, åpenhet for statlige strukturer for publikum og media, og etablering av tett kommunikasjon og samarbeid mellom seniortjenestemenn og journalister i deres daglige aktiviteter. Som et resultat ble hver handling fra tjenestemennene offentliggjort. Tross alt, hvis det er åpenhet, ville det være vanskeligere å delta i korrupsjon.

For det tredje er systemet med offentlige tjenester blitt reformert radikalt, og mer enn 150 typer offentlige tjenester leveres til befolkningen ved hjelp av praktiske, sentraliserte og moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologier.

I denne prosessen reduserte utvilsomt reduksjonen av den menneskelige faktoren, eliminering av de direkte kontaktene mellom tjenestemannen og innbyggeren, og den utbredte bruken av informasjonsteknologi, faktorene for korrupsjon betydelig.

For det fjerde har mekanismene for å sikre åpenhet og åpenhet for offentlige etater, så vel som offentlige kontrollinstitusjoner, forbedret seg radikalt de siste årene. Den utstrakte bruken av digital og elektronisk teknologi har økt ansvaret for offentlige etater overfor publikum. Et system med nettauksjoner av tomter og statlige eiendeler, samt statlige nummer for kjøretøy, er opprettet og forbedres stadig.

Informasjon om statlige anskaffelser er lagt ut på nettstedet www.d.xarid.uz. Den åpne dataportalen (data.gov.uz), den registrerte databasen over juridiske enheter og kommersielle enheter (my.gov.uz) og andre plattformer spiller en viktig rolle i dag for å sikre prinsippene om åpenhet og åpenhet og offentlig kontroll, som er de mest effektive verktøyene for å bekjempe og forhindre korrupsjon. Lisensierings- og tillatelsesprosedyrer er også forbedret radikalt for å forbedre forretnings- og investeringsklimaet fullstendig, fjerne unødvendige byråkratiske barrierer og utdaterte forskrifter.

For det femte gir en resolusjon undertegnet av presidenten i 2018 opprettelse av et offentlig råd under hvert departement og avdeling. Selvfølgelig er slike råd et viktig ledd i etableringen av effektiv offentlig kontroll over virksomheten til offentlige etater | 4].

Mer enn 70 reguleringsakter som har til formål å bekjempe korrupsjon i alle sektorer av statlig og offentlig konstruksjon har tjent som et solid grunnlag for gjennomføringen av disse reformene.

Det viktigste trinnet på dette området var signeringen av loven om bekjempelse av korrupsjon som en av de første lovgivningshandlingene etter at presidenten kom til makten. Loven, som ble vedtatt i 2017, definerer flere begreper, inkludert “korrupsjon”, “korrupsjonskrenkelser” og “interessekonflikter”. Områdene for statlig politikk i kampen mot korrupsjon ble også bestemt [5].

Statens antikorrupsjonsprogram 2017-2018 ble også vedtatt. Loven om offentlige anskaffelser, loven om offentlig-privat partnerskap, loven om formidling og tilgang til juridisk informasjon og loven om offentlig kontroll, vedtatt under programmet, er også rettet mot å sikre økonomisk vekst ved å bekjempe korrupsjon [6].

President Mirziyoyev foreslo i sin tale i anledning 26-årsjubileet for vedtakelsen av grunnloven til Republikken Usbekistan å opprette spesielle antikorrupsjonskomiteer i kamrene i Oliy Majlis basert på beste utenlandske praksis og kravene fra vår grunnlov.

I 2019 vedtok Oliy Majlis lovkammer en resolusjon "Om etablering av komité for rettslige spørsmål og antikorrupsjon" av lovkammeret for Oliy Majlis fra republikken Usbekistan [7].

Samme år opprettet senatet til Oliy Majlis også Committee on Judicial-Legal Issues and Anti-Corruption [8].

Samtidig ble komiteene og kommisjonene til Jokargy Kenes fra Karakalpakstan og de regionale, distrikts- og byrådene til folks varamedlemmer omorganisert til en "Permanent kommisjon for bekjempelse av korrupsjon".

Deres hovedoppgaver var å føre systematisk parlamentarisk tilsyn med gjennomføringen av antikorrupsjonslovgivning og regjeringsprogrammer, å lytte til informasjon fra myndighetspersoner som er involvert i antikorrupsjonsaktiviteter, å ta tiltak for å eliminere juridiske hull i eksisterende lovgivning som tillater og skaper betingelser for korrupsjon, for å studere allment anerkjente prinsipper og normer i folkeretten om bekjempelse av korrupsjon og for å utvikle forslag til videre handling.

En felles resolusjon fra Kengash fra Oliy Majlis lovgivende kammer og Senatets Kengash "om tiltak for å øke effektiviteten av parlamentarisk tilsyn med antikorrupsjon" ble koordinert for å koordinere komiteenes og råds aktiviteter og identifisere prioriteringer [ 9].

Disse kamrene og kengashene tjener til å forbedre effektiviteten av parlamentarisk tilsyn med kampen mot korrupsjon.

Spesielt diskuterte senatet til Oliy Majlis og den ansvarlige komiteen i lokalstyret kritisk informasjon om status og trender for korrupsjon hos offentlige tjenestemenn som utfører antikorrupsjonsaktiviteter i regionene som en del av parlamentarisk tilsyn.

Informasjonen fra minister for høyere og sekundær spesialisert utdanning om fremdriften i det korrupsjonsfrie sektorprosjektet ble lyttet til.

Påtalemyndigheten orienterte også om arbeidet som gjøres for å forhindre korrupsjon i helse-, utdannings- og byggesektoren. Aktivitetene til departementene for helse, utdanning og konstruksjon ble kritisk diskutert.

Det ble holdt regelmessig dialog i regionene med rettsvesenet, sektorledere og publikum for å diskutere antikorrupsjonsspørsmål i samarbeid med lokale Kengashes av folks varamedlemmer og for å vurdere ansvaret til tjenestemenn i denne forbindelse.

Komiteen for rettslige og rettslige spørsmål og korrupsjonsbekjempelse av Oliy Majlis lovgivende kammer holdt høringer om arbeidet med Statens tollkomité, Byggdepartementet og Helsedepartementet for å forhindre korrupsjon i systemet.

Komiteen benyttet seg effektivt av effektive parlamentariske tilsynsmekanismer i løpet av den aktuelle perioden, og omtrent 20 tilsyns- og kontrollaktiviteter ble utført av komiteen i den perioden. Disse inkluderte å undersøke gjennomføringen av lovgivningen, lytte til statsoverhodene og økonomiske organer og overvåke gjennomføringen av vedtakene fra lovgivende avdeling og komiteen.

Den ansvarlige komiteen til lovgivende kammer samarbeider også effektivt med borgere og ikke-statlige organisasjoner. Spesielt har sivilsamfunnsinstitusjoner siden komiteen startet sitt arbeid lagt fram forslag til 22 relevante endringer og tillegg til kodene og 54 til lovgivningen. Disse inneholder begrunnede meninger om endringer og tillegg til straffeloven, arbeidsloven, domstolloven og annen lovgivning.

I tillegg har komiteen i løpet av den siste perioden arbeidet med å studere og løse rettidige borgeres appeller om systemiske spørsmål i felten. Spesielt er 565 klager over enkeltpersoner og juridiske enheter som er sendt inn for komiteen, gjennomgått.

I 2018 ble det opprettet komiteer for å bekjempe og utrydde korrupsjon i lovgivende kammer og senatet til Oliy Majlis. Disse strukturene tjener til å forbedre effektiviteten av parlamentarisk kontroll over kampen mot korrupsjon.

Byrået for sivil tjenesteutvikling ble lansert i 2019. For å øke siviltjenestens prestisje på alle nivåer, eliminere korrupsjon, byråkrati og byråkrati, ble byrået bedt om å ta tiltak for å gi økonomiske insentiver og tilstrekkelig sosial beskyttelse for tjenestemenn. [10].

Det statlige antikorrupsjonsprogrammet 2019-2020 ble vedtatt for å gjennomføre spesifikke oppgaver, inkludert ytterligere å styrke rettsvesenets uavhengighet, eliminere vilkårene for unødig innflytelse på dommere, øke ansvarligheten og gjennomsiktigheten til offentlige etater og institusjoner [11].

Året 2020 har en spesiell plass i vårt lands historie når det gjelder å forbedre den institusjonelle rammen for å bekjempe korrupsjon, fordi den 29. juni samme år ble to viktige dokumenter vedtatt. Dette er presidentens dekret 'om ytterligere tiltak for å forbedre bekjempelsessystemet i Republikken Usbekistan' og resolusjonen fra presidenten 'om etablering av et antikorrupsjonsbyrå for republikken Usbekistan'. Disse dokumentene sørget for etablering av en ny institusjon for gjennomføring av statlig politikk som tar sikte på å forhindre og bekjempe korrupsjon - Anti-Corruption Agency [12].

Byrået er definert som et spesielt autorisert myndighetsorgan som er ansvarlig for å sikre effektiv samhandling mellom myndighetsorganer, media, sivilsamfunnsinstitusjoner og andre ikke-statlige sektorer, samt for internasjonalt samarbeid på dette området. Dekretet omorganiserte også den republikanske interdepartementale antikorrupsjonskommisjonen til det nasjonale antikorrupsjonsrådet.

I tillegg ble per 1. januar 2021 37 lisenser og 10 tillatelser tilbakekalt. Et veikart ble godkjent for gjennomføring av tiltak for å styrke virksomheten til departementene og avdelingene for å bekjempe skyggeøkonomien og korrupsjonen, samt for å forbedre skatte- og tolladministrasjonen.

I tillegg til disse reguleringsdokumentene vedtok og implementerte departementene og avdelingene avdelingsdokumenter som hadde til formål å øke effektiviteten av bekjempelse og forebygging av korrupsjon, "korrupsjonsfri sektor" -programmer, samt andre planer og programmer på forskjellige områder.

I 2020 ble det under presidentens formannskap holdt et titalls møter og sesjoner som tok for seg spørsmålene om å bekjempe korrupsjon. Alt dette betyr at landet vårt er fast bestemt på å bekjempe dette onde på statsnivå. Dette oppfattes ikke bare av innbyggerne i vårt land, men også av det internasjonale samfunnet som en seriøs politisk vilje.

Spesielt holdt statsoverhodet en tale på den 75. sesjonen i FNs generalforsamling. I talen understreket han viktigheten av å bekjempe korrupsjon, og bemerket at dette arbeidet i Usbekistan har nådd et nytt nivå, viktige lover er vedtatt og en uavhengig struktur mot korrupsjon er opprettet. Den usbekiske presidenten viste hele verden hvor viktig denne veien er for landet vårt. Positive transformasjoner, sammen med å sikre den sosiale og økonomiske veksten i landet vårt, tjener til å øke internasjonale rangeringer og indekser og forbedre image av vår republikk.

I Corruption Perception Index fra 2020 av Transparency International klatret Usbekistan 7 posisjoner sammenlignet med 2019 og oppnådde stabil vekst i 4 år på rad (fra 17 poeng i 2013 til 26 poeng i 2020). Derfor anerkjente Transparency International i sin rapport fra 2020 Usbekistan som et av de raskest voksende landene i regionen.

Til tross for oppnådde resultater har vi likevel en formidabel utfordring foran oss. I sin tale til Oliy Majlis berørte presidenten også korrupsjonsproblemet og understreket at intoleranse overfor enhver form for det skulle bli en del av vårt daglige liv.

En rekke oppgaver som er angitt i adressen for å bekjempe korrupsjon, gjenspeiles også i det statlige programmet "Year of Supporting Youth and Strengthening Public Health". Spesielt fikk antikorrupsjonsbyrået i oppdrag å ytterligere forbedre mekanismene for å sikre åpenhet og åpenhet i offentlige etater.

I følge studie og analyse utført av byrået inneholder Open Data Portal i dag mer enn 10 tusen samlinger av åpne data fra 147 departementer og avdelinger. Basert på resultatene av studien og analysen ble en liste med 240 forslag for utvidelse av åpne data levert av 39 departementer, avdelinger og institusjoner valgt og samlet. Statsprogrammet inkluderer også utvikling av E-antikorrupsjonsprosjektet, som vil ta antikorrupsjonsreformer til et nytt nivå. Prosjektet vil gjennomføre en grundig analyse av eksisterende korrupsjonsfaktorer i alle departementer og avdelinger i sammenheng med sektorer og regioner.

Denne prosessen vil involvere representanter for sivilsamfunnets institusjoner, internasjonale eksperter og interesserte organisasjoner. Som et resultat vil det for første gang i vårt land bli dannet et elektronisk register over korrupsjonsutsatte relasjoner [13]. Dette gjør det igjen mulig å gradvis eliminere eksisterende forhold med tegn på korrupsjon ved hjelp av åpne og gjennomsiktige mekanismer som bruker modeminformasjonsteknologi.

Statens program fokuserer også på en annen viktig oppgave. Spesielt er det planlagt å utvikle den nasjonale strategien mot korrupsjon 2021-2025 for å fortsette arbeidet i denne retningen på et systematisk og omfattende grunnlag. I utviklingen av denne strategien blir spesiell oppmerksomhet rettet mot en helhetsplan som fullt ut dekker den virkelige situasjonen. Erfaringene fra land som har oppnådd vellykkede resultater i utviklingen og implementeringen av et omfattende politisk dokument i fem år studeres. Det er bemerkelsesverdig at mange land oppnår betydelige positive resultater i kampen mot korrupsjon ved å vedta en slik strategisk pakke med dokumenter og systematisk gjennomføring av oppgavene.

Erfaringene fra land som Georgia, Estland og Hellas viser at et omfattende langsiktig program har ført til en økt effektivitet i kampen mot korrupsjon og forebygging av den, samt til en økning av deres posisjoner på internasjonal rangering. I vårt land vil utvikling og implementering av et langsiktig, systematisk og omfattende program for å bekjempe korrupsjon bidra til å øke effektiviteten av reformer på dette området i fremtiden.

I dag jobber antikorrupsjonsbyrået aktivt med utkastet til nasjonal strategi. Dokumentet inkluderer en analyse av den nåværende situasjonen, positive trender og problemer, hovedfaktorer som forårsaker korrupsjon, mål og dens indikatorer. For å dekke alle spørsmål og ta hensyn til regjeringens og samfunnets oppfatning, diskuteres det mye på nasjonale og internasjonale konsultasjonsmøter med deltagelse av representanter for offentlige etater, tjenestemenn, medlemmer av frivillige organisasjoner, akademia og internasjonale eksperter.

Det er planlagt at utkastet til strategi vil bli lagt ut for offentlig diskusjon for å lære vårt folks mening.

Byrået har også i år studert fakta om korrupsjon og interessekonflikter innen statlige anskaffelser i regioner. Det er utarbeidet rimelige forslag for offentliggjøring av informasjon om manglene som ble identifisert under studien, samt informasjon om sammensetningen av anbudskommisjonene for statlige anskaffelses- og investeringsprosjekter, kommisjoner for utstedelse av tillatelser, deltakere i prosessen med å kjøpe og selge staten eiendeler og offentlig-private partnerskapsprosjekter, samt mottakerens skatt og andre fordeler. Det arbeides for tiden med å forbedre disse forslagene ytterligere.

Det skal bemerkes at kampen mot korrupsjon ikke er en oppgave som kan løses i en organisasjon. Det er nødvendig å mobilisere alle offentlige etater, offentlige organisasjoner, media og generelt alle borgere for å bekjempe dette ondet. Først da vil vi komme til roten til problemet.

Det er selvfølgelig gledelig å se de positive resultatene av arbeidet som er gjort de siste tre-fire årene. Det vil si at det i dag er tydelig fra synspunktene til folket vårt at korrupsjon har blitt et av de mest brukte ordene i sosiale nettverk, i vårt daglige liv. Dette indikerer at befolkningen, som spiller en viktig rolle i kampen mot korrupsjon, blir stadig mer intolerant overfor dette ondet.

Siden opprettelsen av antikorrupsjonsbyrået har mange departementer og regjeringsavdelinger, ikke-statlige organisasjoner, internasjonale organisasjoner og borgere uttrykt at de er villige til å yte gratis hjelp, og samarbeidet får fart nå.

Det viktigste er å styrke ånden av intoleranse mot korrupsjon i vårt modemsamfunn, kampånden mot korrupsjon i journalister og bloggere, og slik at offentlige etater og tjenestemenn ser på korrupsjon som en trussel mot fremtiden for landet. I dag er alle mot korrupsjon, fra høytstående tjenestemenn til flertallet av befolkningen, klerisynet, media har forstått at det må utryddes, og landet kan ikke utvikle seg sammen med det. Nå er den eneste oppgaven å forene all innsats og kjempe mot ondskap sammen.

Dette vil utvilsomt tjene til å fullt ut implementere utviklingsstrategiene i landet vårt i årene som kommer.

Kilder

1. ”Kostnadene ved korrupsjon: verdier, økonomisk utvikling under angrep, billioner tapt, sier Guterres” FNs offisielle nettsted. 09.12.2018.

2. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om strategien for videre utvikling av republikken Usbekistan". 07.02.2017. # PD-4947.

3. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om tiltak for ytterligere å forbedre systemet for å håndtere problemene i befolkningen". # PR-5633.

4. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om ytterligere tiltak for akselerert utvikling av det nasjonale systemet for offentlige tjenester" 31.01.2020. # PD-5930.

5. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om ytterligere tiltak for å forbedre antikorrupsjonssystemet i Republikken Usbekistan" 29.06.2020. # PR-6013.

6. Resolusjon fra presidenten for republikken Usbekistan "Om tiltak for å gjennomføre bestemmelsene i loven for republikken Usbekistan" om bekjempelse av korrupsjon "02.02.2017. # PD-2752.

7. Resolusjon fra lovgivende kammer for Oliy Majlis fra republikken Usbekistan "Om opprettelsen av komiteen for bekjempelse av korrupsjon og rettslige spørsmål". 14.03.2019. # PD-2412-III.

8. Resolusjon fra Senatet til Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan "Om opprettelsen av Komiteen for bekjempelse av korrupsjon og rettslige spørsmål". 25.02.2019. # JR-513-III.

9. Felles resolusjon fra Rådet for lovgivende kammer i Oliy Majlis i Republikken Usbekistan og Rådet i Senatet i Oliy Majlis i Republikken Usbekistan "Om tiltak for å øke effektiviteten av parlamentarisk kontroll i kampen mot korrupsjon ”. 30.09.2019. # 782-111 / JR-610-III.

10. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om tiltak for å radikalt forbedre personalpolitikken og systemet for tjenestemenn i Republikken Usbekistan". 03.10.2019. PD-5843.

11. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan “Om tiltak for ytterligere å forbedre antikorrupsjonssystemet i Republikken Usbekistan” 27.05.2019. # PD-5729.

12. Resolusjon fra presidenten for republikken Usbekistan "Om organisasjonen av Antikorrupsjonsbyrået i Republikken Usbekistan". 29.06.2020. # PR-4761.

13. Dekret fra presidenten for republikken Usbekistan "om tiltak for å implementere" strategien for videre utvikling av republikken Usbekistan for 2017-2021 "for året for ungdomsstøtte og folkehelse". 03.02.2021 # PR-6155.

Usbekistan

Usbekistan 2021: Sikker reise garantert

Publisert

on

Hvordan kan vi unngå pandemiens negative innvirkning og fortsatt opprettholde et ønske om å reise?

En ny kampanje fra Statskomiteen for Republikken Usbekistan forklarer hvorfor trygge reiser er garantert.

Full informasjon om hvor du skal besøke i dette fantastiske landet er tilgjengelig på offisiell nettside til departementet for turisme og sport i Republikken Usbekistan.

Fortsett å lese

Usbekistan

Usbekistan tilpasser terrorbekjempelsesstrategien til moderne trusler

Publisert

on

Leder for avdelingen ved Institutt for strategiske og interregionale studier (ISRS) under presidenten i Usbekistan Timur Akhmedov sier at den usbekiske regjeringen følger prinsippet: det er viktig å bekjempe årsakene som får borgere til å bli utsatt for terrorideologier.

Ifølge eksperten mister ikke problemet med å bekjempe terrorisme sin relevans under en pandemi. Tvert imot, den epidemiologiske krisen av enestående skala som grep hele verden og påvirket alle sfærer i det offentlige liv og den økonomiske aktiviteten, avslørte en rekke problemer som skaper grobunn for spredning av ideer om voldelig ekstremisme og terrorisme.

Veksten av fattigdom og arbeidsledighet observeres, antall migranter og tvangsinnvandrere øker. Alle disse krisefenomenene i økonomien og det sosiale livet kan øke ulikheten, skape risiko for forverring av konflikter av sosial, etnisk, religiøs og annen karakter.

HISTORISK RETROSPEKTIV

Uavhengig Usbekistan har sin egen historie med å bekjempe terrorisme, der spredning av radikale ideer etter å ha fått uavhengighet var assosiert med en vanskelig sosioøkonomisk situasjon, fremveksten av ytterligere hotbeds for ustabilitet i regionen, forsøk på å legitimere og konsolidere makten gjennom religion.

Samtidig ble dannelsen av radikale grupper i Sentral-Asia i stor grad tilrettelagt av den masse-ateistpolitikken som ble ført i Sovjetunionen, ledsaget av undertrykkelse mot troende og press på dem. 

Den påfølgende svekkelsen av Sovjetunionens ideologiske posisjoner på slutten av 1980-tallet, og liberaliseringen av sosio-politiske prosesser bidro til den aktive penetrasjonen av ideologien inn i Usbekistan og andre sentralasiatiske land gjennom utenlandske utsendinger fra forskjellige internasjonale ekstremistiske sentre. Dette stimulerte spredningen av et fenomen som var utypisk for Usbekistan - religiøs ekstremisme rettet mot å undergrave tverreligiøs og interetnisk harmoni i landet.

Ikke desto mindre valgte Usbekistan, som et multinasjonalt og multikonfesjonelt land der mer enn 130 etniske grupper bor og det er 16 tilståelser, på et tidlig stadium av uavhengighet den entydige veien for å bygge en demokratisk stat basert på prinsippene om sekularisme.

I møte med økende terrortrusler har Usbekistan utviklet sin egen strategi med prioritering på sikkerhet og stabil utvikling. På den første fasen av utviklingen av tiltak ble hovedinnsatsen lagt på dannelsen av et system for administrativ og kriminell respons på forskjellige manifestasjoner av terrorisme, inkl. styrke regelverket, forbedre systemet for rettshåndhevelsesbyråer, fremme effektiv administrasjon av rettslig rettferdighet innen bekjempelse av terrorisme og finansiering. Aktiviteten til alle partier og bevegelser som ba om en antikonstitusjonell endring i statssystemet ble avsluttet. Etter det gikk de fleste av disse partiene og bevegelsene under jorden.

Landet møtte handlinger av internasjonal terrorisme i 1999, toppen av terroraktivitet var i 2004. Dermed ble det utført terroristhandlinger 28. mars - 1. april 2004 i byen Tasjkent, Bukhara og Tasjkent. 30. juli 2004 ble det utført gjentatte terrorangrep i Tasjkent på ambassadene i USA og Israel, samt på den generelle påtalemyndigheten i Republikken Usbekistan. Tilskuere og politimenn ble deres ofre.

I tillegg sluttet flere usbekere seg til terrorgrupper i nabolandet Afghanistan, som senere forsøkte å invadere Usbekistans territorium for å destabilisere situasjonen.

En alarmerende situasjon krevde øyeblikkelig respons. Usbekistan fremmet hovedinitiativene for kollektiv regional sikkerhet og utførte omfattende arbeid for å danne et system for å sikre stabilitet i samfunnet, staten og regionen som helhet. I 2000 ble loven til Republikken Usbekistan "om bekjempelse av terrorisme" vedtatt.

Som et resultat av Usbekistans aktive utenrikspolitikk ble det inngått en rekke bilaterale og multilaterale avtaler og avtaler med stater som er interessert i felles kamp mot terrorisme og andre destruktive aktiviteter. Spesielt ble det i 2000 undertegnet en avtale i Tasjkent mellom Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan "om felles aksjoner for å bekjempe terrorisme, politisk og religiøs ekstremisme og transnasjonal organisert kriminalitet."

Usbekistan, som står overfor "det stygge ansiktet" til terrorisme med egne øyne, fordømte på det sterkeste terrorhandlingene begått 11. september 2001 i USA. Tasjkent var en av de første som aksepterte Washingtons forslag om en felles kamp mot terrorisme og støttet deres terrorbekjempelsesaksjoner, og ga stater og internasjonale organisasjoner som ønsket å gi humanitær hjelp til Afghanistan muligheten til å bruke land, luft og vannveier.

KONSEPTUELL REVIDERING AV TILGANGER

Transformasjonen av internasjonal terrorisme til et komplekst sosio-politisk fenomen krever kontinuerlig søk etter måter å utvikle effektive tiltak på.

Til tross for at det ikke har blitt utført en eneste terrorhandling i Usbekistan de siste 10 årene, deltakelse av innbyggere i landet i fiendtligheter i Syria, Irak og Afghanistan, samt involvering av innvandrere fra Usbekistan i å begå terrorhandlinger i USA, Sverige og Tyrkia nødvendiggjorde en revisjon av tilnærmingen til problemet med deradikalisering av befolkningen og økt effektiviteten av forebyggende tiltak.

I denne forbindelse, i det fornyede Usbekistan, har vekten lagt vekt på å identifisere og eliminere forhold og føre til spredning av terrorisme. Disse tiltakene gjenspeiles tydelig i handlingsstrategien for de fem prioriterte områdene for landets utvikling i 2017-2021, godkjent av presidenten for republikken Usbekistan 7. februar 2017.

President Shavkat Mirziyoyev skisserte etableringen av et belte med stabilitet og god naboskap rundt Usbekistan, beskyttelse av menneskerettigheter og friheter, styrking av religiøs toleranse og interetnisk harmoni som prioriterte områder for å sikre landets sikkerhet. Initiativene som implementeres på disse områdene er basert på prinsippene i FNs strategi for terrorbekjempelse.

Den konseptuelle revisjonen av tilnærminger for å forebygge og motvirke ekstremisme og terrorisme inkluderer følgende hovedpunkter.

For det første gjorde adopsjonen av viktige dokumenter som Forsvarsdoktrinen, lovene "Om å bekjempe ekstremisme", "Om indre anliggender", "Om statens sikkerhetstjeneste", "Om nasjonalgarden" det mulig å styrke det juridiske grunnlag for forebygging i kampen mot terrorisme.

For det andre er respekt for menneskerettighetene og rettsstaten integrerte komponenter i kampen mot terrorisme i Usbekistan. Regjeringens bekjempelse av terrorbekjempelse er i samsvar med både nasjonal lovgivning og statens folkerettslige forpliktelser.

Det er viktig å merke seg at Usbekistans statspolitikk innen bekjempelse av terrorisme og beskyttelse av menneskerettighetene er rettet mot å skape forhold der disse områdene ikke er i konflikt med hverandre, men tvert imot vil utfylle og forsterke hverandre. Dette innebærer behovet for å utvikle prinsipper, normer og forpliktelser som definerer grensene for tillatte rettslige handlinger fra myndighetene som tar sikte på å bekjempe terrorisme.

Den nasjonale strategien for menneskerettigheter, vedtatt for første gang i Usbekistans historie i 2020, reflekterte også regjeringens politikk overfor personer som er skyldige i å begå terrorforbrytelser, inkludert spørsmål om rehabilitering. Disse tiltakene er basert på prinsippene om humanisme, rettferdighet, rettsvesenets uavhengighet, konkurransekraft for den rettslige prosessen, utvidelse av Habeas Corpus-institusjonen og styrking av rettslig tilsyn over etterforskningen. Offentlig tillit til rettferdighet oppnås gjennom implementering av disse prinsippene.

Resultatene av gjennomføringen av strategien manifesteres også i mer humane avgjørelser fra domstolene når de pålegger personer som har blitt påvirket av radikale ideer. Hvis dommere utnevnte lange fengselsperioder (fra 2016 til 5 år) i straffesaker relatert til deltakelse av terroraktiviteter, er domstolene i dag begrenset til enten fengselsstraff eller fengsel inntil 15 år. De tiltalte i straffesaker som deltok i ulovlige religiøse ekstremistiske organisasjoner løslates fra rettssalen under garanti fra innbyggernes selvstyrende organer (“mahalla”), Ungdomsforbundet og andre offentlige organisasjoner.

Samtidig tar myndighetene tiltak for å sikre gjennomsiktighet i prosessen med etterforskning av straffesaker med en "ekstremistisk konnotasjon". Pressetjenestene til rettshåndhevelsesbyråer jobber tett med media og bloggere. Samtidig blir det lagt særlig vekt på å utelukke fra lister over tiltalte og mistenkte de personer som kompromitterende materialer bare er begrenset av søkerbasen uten nødvendig bevis.

For det tredje pågår systematisk arbeid for sosial rehabilitering, tilbake til det normale livet til de som falt under påvirkning av ekstremistiske ideer og innså sine feil.

Det iverksettes tiltak for å avkriminalisere og avradikalisere mennesker som er anklaget for forbrytelser knyttet til voldelig ekstremisme og terrorisme. Så i juni 2017, på initiativ av president Shavkat Mirziyoyev, ble de såkalte "svarte listene" revidert for å utelukke personer som var fast på vei til korreksjon. Siden 2017 har mer enn 20 tusen mennesker blitt ekskludert fra slike lister.

En spesialkommisjon opererer i Usbekistan for å undersøke sakene til borgere som har besøkt krigssonene i Syria, Irak og Afghanistan. I henhold til den nye ordren kan enkeltpersoner som ikke begikk alvorlige forbrytelser og ikke deltok i fiendtligheter, fritas for tiltale.

Disse tiltakene gjorde det mulig å implementere Mehrs humanitære aksjon for å hjemsende borgerne i Usbekistan fra sonene til væpnede konflikter i Midtøsten og Afghanistan. Siden 2017 har mer enn 500 borgere i Usbekistan, hovedsakelig kvinner og barn, kommet tilbake til landet. Alle forhold er skapt for integrering i samfunnet: tilgang til pedagogiske, medisinske og sosiale programmer er gitt, blant annet gjennom tilbud om bolig og sysselsetting.

Et annet viktig skritt i rehabilitering av personer som var involvert i religiøse ekstremistiske bevegelser var bruken av benådning. Siden 2017 har dette tiltaket blitt brukt på over 4 XNUMX personer som soner straffer for ekstremistiske forbrytelser. Nådeloven fungerer som et viktig insentiv for korrigering av personer som har brutt loven, og gir dem en sjanse til å komme tilbake til samfunnet, familien og bli aktive deltakere i reformene som gjennomføres i landet.

For det fjerde iverksettes tiltak for å møte forholdene som bidrar til spredning av terrorisme. De siste årene har for eksempel ungdoms- og kjønnspolitikk blitt styrket, og initiativer innen utdanning, bærekraftig utvikling, sosial rettferdighet, inkludert fattigdomsbekjempelse og sosial inkludering, har blitt implementert for å redusere sårbarhet for voldelig ekstremisme og terrorrekruttering.

I september 2019 ble loven til Republikken Usbekistan "om garantier for like rettigheter og muligheter for kvinner og menn" (om likestilling) vedtatt. Samtidig blir det innenfor lovens rammer dannet nye mekanismer som skal styrke kvinners sosiale status i samfunnet og beskytte deres rettigheter og interesser.

Tatt i betraktning det faktum at 60% av befolkningen i Usbekistan er unge mennesker, betraktet som en "strategisk ressurs for staten", ble loven "On State Youth Policy" i 2016 vedtatt. I samsvar med loven er det skapt betingelser for selvrealisering av unge mennesker, for at de skal få utdannelse av høy kvalitet og beskytte sine rettigheter. Byrået for ungdomsanliggender arbeider aktivt i Usbekistan, som i samarbeid med andre offentlige organisasjoner systematisk jobber for å gi støtte til barn hvis foreldre har blitt påvirket av religiøse ekstremistbevegelser. Bare i 2017 var rundt 10 XNUMX unge mennesker fra slike familier ansatt.

Som et resultat av gjennomføringen av ungdomspolitikken har antall registrerte terrorforbrytelser i Usbekistan blant personer under 30 år redusert betydelig i 2020 sammenlignet med 2017, mer enn 2 ganger redusert.

For det femte forbedres mekanismene for opplæring av spesialisert personell, med tanke på revisjonen av paradigmet i kampen mot terrorisme. Alle politimyndigheter som er involvert i kampen mot terrorisme har spesialiserte akademier og institusjoner.

Samtidig blir det ikke bare lagt vekt på opplæring av politimenn, men også teologer og teologer. For dette formålet er International Islamic Academy, de internasjonale forskningssentrene til Imam Bukhari, Imam Termiziy, Imam Matrudi og Center for Islamic Civilization blitt etablert.

I tillegg har de vitenskapelige skolene "Fikh", "Kalom", "Hadith", "Akida" og "Tasawwuf" startet sin aktivitet i regionene i Usbekistan, hvor de trener spesialister i noen deler av islamstudiene. Disse vitenskapelige og utdanningsinstitusjonene tjener som grunnlag for opplæring av høyt utdannede teologer og eksperter i islamstudier.

INTERNASJONALT SAMARBEID

Internasjonalt samarbeid er kjernen i Usbekistans terrorbekjempelsesstrategi. Republikken Usbekistan er part i alle 13 eksisterende FN-konvensjoner og protokoller om bekjempelse av terrorisme. Det skal bemerkes at landet var blant de første som støttet kampen mot internasjonal terrorisme, inkludert FNs globale bekjempelse av terrorisme-strategien.

I 2011 vedtok landene i regionen en felles handlingsplan for gjennomføring av FNs globale terrorbekjempelsesstrategi. Sentral-Asia var den første regionen der en omfattende og omfattende implementering av dette dokumentet ble lansert.

I år er det ti år siden vedtakelsen av den felles aksjonen i regionen for å gjennomføre FNs globale bekjempelse av terrorisme-strategien. I den forbindelse kunngjorde presidenten for republikken Usbekistan Shavkat Mirziyoyev, under sin tale på den 75. sesjonen i FNs generalforsamling, et initiativ til å holde en internasjonal konferanse i Tasjkent i 2021 dedikert til denne betydningsfulle datoen.

Arrangementet av denne konferansen vil gjøre det mulig å oppsummere resultatene av arbeidet den siste perioden, samt å bestemme nye prioriteringer og samhandlingsområder, for å gi en ny drivkraft til regionalt samarbeid i kampen mot truslene om ekstremisme og terrorisme.

Samtidig er det etablert en mekanisme for FNs terrorbekjempelseskontor og FNs narkotikakontor for trinnvise opplæringskurs om bekjempelse av terrorisme, voldelig ekstremisme, organisert kriminalitet og finansiering av terrorisme for loven håndhevelsesmyndigheter i landet.

Usbekistan er et aktivt medlem av Shanghai Cooperation Organization (SCO), som også har som mål å sikre og opprettholde fred, sikkerhet og stabilitet i regionen. I denne sammenheng bør det bemerkes at etableringen av Regional Anti-Terrorist Structure (RATS) av SCO med plasseringen av hovedkvarteret i Tasjkent ble en slags anerkjennelse av Republikken Usbekistans ledende rolle i kampen mot terrorisme. Hvert år, med bistand og koordinerende rolle som Executive Committee for SCO RATS, holdes det felles antiterrorøvelser på partenes territorium, hvor representanter for Usbekistan deltar aktivt.

Lignende arbeid utføres av Anti-Terrorist Center of the Commonwealth of Independent States (ATC CIS). Innenfor rammene av CIS ble "CIS-medlemslandenes samarbeidsprogram i kampen mot terrorisme og andre voldelige manifestasjoner av ekstremisme for 2020-2022" vedtatt. Suksessen med denne praksisen demonstreres av det faktum at politimyndighetene i Commonwealth-landene først i 2020 i fellesskap avviklet 22 celler fra internasjonale terrororganisasjoner som rekrutterte folk til trening i rekkene av militante i utlandet.

I kampen mot terrorisme legger Republikken Usbekistan spesiell vekt på partnerskap med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som støttes av toårige programmer for felles samarbeid i den politisk-militære dimensjonen. Så innenfor rammen av samarbeidet for 2021-2022 er de viktigste målene å bekjempe terrorisme, sikre informasjon / cybersikkerhet og hjelp til å bekjempe finansiering av terrorisme.

Samtidig er det etablert samarbeid med den Eurasiske gruppen for bekjempelse av hvitvasking og finansiering av terrorisme (EAG), Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF), og for å forbedre kvalifikasjonene til politimyndigheter. Egmont Group. Med deltagelse av eksperter fra spesialiserte internasjonale organisasjoner, samt i henhold til anbefalingene deres, er det utviklet en nasjonal vurdering av risikoen for legalisering av inntektene fra kriminell aktivitet og finansiering av terrorisme i Republikken Usbekistan.

Samarbeid utvikler og styrker aktivt ikke bare gjennom internasjonale organisasjoner, men også på nivå med sikkerhetsrådene i de sentralasiatiske statene. Alle land i regionen gjennomfører programmer for bilateralt samarbeid innen sikkerhetsområdet, som inkluderer et sett med tiltak rettet mot terrorisme. For å raskt kunne svare på trusler om terrorisme med deltagelse av alle delstater i regionen, er koordinerende arbeidsgrupper opprettet gjennom rettshåndhevelsesbyråer.

Det skal bemerkes at prinsippene for et slikt samarbeid er som følger:

For det første er det mulig å motvirke moderne trusler effektivt bare ved å styrke de kollektive mekanismene for internasjonalt samarbeid, ved å vedta konsekvente tiltak som utelukker muligheten for å anvende dobbeltmoral;

For det andre bør man prioritere å bekjempe årsakene til trusler, ikke deres konsekvenser. Det er viktig for det internasjonale samfunnet å øke sitt bidrag til kampen mot radikale og ekstremistiske sentre som dyrker hatideologien og skaper et transportbånd for dannelsen av fremtidige terrorister;

For det tredje må responsen på den økende trusselen om terrorisme være altomfattende, og FN må spille rollen som en nøkkelkoordinator i denne retningen.

Presidenten for Republikken Usbekistan i sine taler fra tribunene til internasjonale organisasjoner - FN, SCO, CIS og andre - understreket gjentatte ganger behovet for å styrke samarbeidet i kampen mot dette fenomenet på global skala.

Først i slutten av 2020 ble initiativer gitt uttrykk for: 

- å organisere en internasjonal konferanse dedikert til 10-årsjubileet for gjennomføringen av FNs strategi for terrorbekjempelse i Sentral-Asia;

- gjennomføring av samarbeidsprogrammet innen deradikalisering innenfor rammen av CIS Anti-Terrorist Center;

- tilpasning av SCOs regionale antiterrorstruktur til løsningen av fundamentalt nye oppgaver for å sikre sikkerhet i organisasjonens rom.

I stedet for et etterord

Tatt i betraktning endringene i terrorismens former, gjenstander og mål, tilpasser Republikken Usbekistan sin strategi for å bekjempe terrorisme til moderne utfordringer og trusler, og stoler på å kjempe for folks sinn, først og fremst unge mennesker, ved å øke juridisk kultur , åndelig og religiøs opplysning og beskyttelse av rettighetspersonen.

Regjeringen er basert på prinsippet: det er viktig å bekjempe årsakene som gjør innbyggerne utsatt for terrorideologier.

Med sin terrorbekjempelsespolitikk prøver staten å utvikle borgerne på den ene siden immunitet mot en radikal forståelse av islam, fremme toleranse og på den andre siden instinktet til selvbevaring mot rekruttering.

Kollektive mekanismer for internasjonalt samarbeid styrkes, og spesiell oppmerksomhet blir viet til erfaringsutveksling innen terrorforebygging.

Og til tross for avvisning av tøffe kraftige tiltak, er Usbekistan blant de tryggeste landene i verden. I den nye "Global Terrorism Index" for november 2020, blant 164 stater, ble Usbekistan rangert som nummer 134 og gikk igjen inn i kategorien land med et ubetydelig terrortrussel ".

Fortsett å lese

Usbekistan

Usbekistans utvikling av nasjonal forebyggende mekanisme mot tortur

Publisert

on

Som en del av implementeringen av Usbekistans handlingsstrategi, som markerte begynnelsen på en ny fase av demokratiske transformasjoner og modernisering av landet, blir internasjonale menneskerettighetsstandarder aktivt implementert. Resultatene av dette anerkjennes av internasjonale eksperter, skriver Doniyor Turaev, visedirektør for lovgivnings- og parlamentarisk forskningsinstitutt under Oliy Majlis.

Allerede i 2017, Zeid Ra'ad al-Hussein, som besøkte landet som FNs høykommissær for menneskerettigheter, bemerket at, Volumet av konstruktive menneskerettighetsrelaterte forslag, planer og ny lovgivning som har dukket opp siden president Mirziyoyev tiltrådte er bemerkelsesverdig».[1] 'Menneskerettigheter - alle kategorier av menneskerettigheter - skiller seg veldig tydelig ut over de fem prioriteringene som er beskrevet i det overordnede politiske dokumentet som leder disse foreslåtte reformene - presidentens handlingsstrategi 2017-21. Alle som ønsker å forstå hva som ligger til grunn for endringene som begynner å finne sted i Usbekistan - og hva som ligger bak besøket mitt - bør se nøye på Handlingsstrategien.'[2]

Uzbekistan er i dag part i de ti internasjonale FN-menneskerettighetsinstrumentene, inkludert konvensjonen mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff (heretter - konvensjonen mot tortur), og tar konsekvent tiltak for å implementere bestemmelsene der i nasjonal lovgivning.

Tatt i betraktning det faktum at fremgang på menneskerettighetsområdet, og særlig i forebygging av tortur, er en av indikatorene som viser demokratiets modenhetsgrad i landet, spørsmålene om samsvar med relevant nasjonal lovgivning med internasjonale standarder er av største betydning i løpet av pågående reformer for Usbekistan, som bygger en lovstyrt demokratisk stat.

Basert på plikten til å iverksette effektive tiltak for å forhindre tortur og mishandling som følge av konvensjonen mot tortur, gjør Usbekistan, sammen med vedtakelsen av et sett med tiltak på dette området, passende endringer i lovgivningen.

Med tanke på dette, la oss se på de siste, kjerne, etter vår mening, endringer i nasjonal lovgivning om forebygging av tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Først, er det gjort endringer i straffeloven artikkel 235, rettet mot å øke ansvaret for bruk av tortur, utvide spekteret av mulige ofre og de som skal holdes ansvarlige.

Det bør bemerkes at den forrige versjonen av artikkel 235 i straffeloven

begrenset den forbudte praksis med tortur til handlinger fra politimyndigheter og dekket ikke handlinger av 'andre personer som opptrer i offisiell egenskap ', inkludert de 'handlingene som følger av tilskyndelse, samtykke eller samtykke fra en offentlig tjenestemann'. Med andre ord, tidligere versjon av artikkel 235 i straffeloven inneholdt ikke alle elementene i artikkel 1 i konvensjonen mot tortur, som FNs komité mot tortur gjentatte ganger har gjort oppmerksom på. Nå inneholder den nye versjonen av denne artikkelen i straffeloven de ovennevnte elementene i konvensjonen.

Dernest, artiklene 9, 84, 87, 97, 105, 106 av straffeloven har blitt endret og supplert med normer som har til hensikt å bedre ivareta domfelte rettigheter, inkludert å sikre deres rett til å utøve, psykologisk rådgivning, trygge arbeidsforhold, hvile, permisjon, arbeidslønn, tilgang til helsehjelp, yrkesopplæring osv.

For det tredje den administrative ansvarskoden har blitt supplert med nytt Artikkel 1974, som gir administrativt ansvar for å hindre den juridiske virksomheten til parlamentarisk ombudsmann (kommisjonæren for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan for menneskerettigheter).

Spesielt foreskriver artikkelen ansvar for tjenestemennens unnlatelse av å utføre sine plikter overfor kommisjonæren, skaper hindringer for hans / hennes arbeid, og gir ham / henne bevisst falske opplysninger, tjenestemannenes manglende behandling av klager, begjæringer eller svikt å oppfylle fristene for behandling av dem uten god grunn.

For det fjerdeer viktige endringer gjort i loven 'På kommisjonæren for Oliy Majlis fra Republikken Usbekistan for menneskerettigheter (ombudsmann)' (heretter - loven), ifølge hvilken:

- kriminalomsorgsfasiliteter, interneringssteder og spesielle mottakssentre dekkes av konseptet "interneringssteder';

- det opprettes en sektor for kommisjonærens virksomhet for å forebygge tortur og mishandling innenfor strukturen til kommisjonærens sekretariat;

- kommisjonærens fullmakter på dette området er foreskrevet i detalj. Spesielt har loven blitt supplert med ny artikkel 209, ifølge hvilke kommisjonæren kan iverksette tiltak for å forhindre tortur og annen mishandling gjennom regelmessige besøk på interneringssteder.

I samsvar med artikkel 209 i loven, skal kommisjonæren opprette en ekspertgruppe for å lette hans / hennes aktiviteter. Ekspertgruppen skal være sammensatt av representanter for frivillige organisasjoner med faglig og praktisk kunnskap innen rettsvitenskap, medisin, psykologi, pedagogikk og andre områder. Kommisjonæren skal fastsette oppgavene til medlemmene i ekspertgruppen og utstede spesielle pålegg for å tillate dem å besøke frihetsberøvede steder og andre fasiliteter som personer ikke har lov til å forlate.

Her skal det bemerkes at loven etablerer hovedelementene i den forebyggende mekanismen - jevnlige besøk til interneringssteder.

Selv om Usbekistan ikke er part i den valgfrie protokollen til konvensjonen mot tortur (heretter protokollen), kan det imidlertid sies at når man tar hensyn til dens bestemmelser, så vel som innenfor rammen av å oppfylle sine internasjonale forpliktelser og bestemmelsene i konvensjonen mot tortur, landet har skapt sitt 'nasjonalt forebyggende mekanisme'.

Basert på bestemmelsene i protokollen, betyr en 'nasjonal forebyggende mekanisme' (heretter - NPM) en eller flere besøksorganer etablert, utpekt eller opprettholdt på hjemmemarked for å forhindre tortur og annen umenneskelig behandling. Artikkel 3 i protokollen forplikter partene til å opprette, utpeke eller vedlikeholde slike organer.

Begrunnelsen for å opprette en NPM ble begrunnet i detalj av FNs spesialrapportør om tortur (A / 61/259). Ifølge ham er begrunnelsen 'basert på erfaring om at tortur og mishandling vanligvis foregår på isolerte steder i forvaring, der de som utøver tortur føler seg sikre på at de er utenfor rekkevidden av effektiv overvåking og ansvarlighet.' 'Følgelig er den eneste måten å bryte denne onde syklusen på å utsette interneringssteder for offentlig gransking og å gjøre hele systemet der politi-, sikkerhets- og etterretningstjenestemenn opererer mer gjennomsiktig og ansvarlig for ekstern overvåking.'[3]

Loven, som allerede nevnt ovenfor, etablerer en ny forebyggende mekanisme, som gir kommisjonæren rett til å iverksette tiltak for å forhindre tortur og mishandling gjennom regelmessige besøk på steder for forvaring, samt å treffe lignende tiltak på andre fasiliteter som personer ikke har lov til å reise fra.

I tillegg er det nylig tatt viktige skritt for å styrke det nasjonale systemet for beskyttelse av menneskerettighetene, særlig:

den nasjonale strategien til Republikken Usbekistan om menneskerettigheter har blitt adoptert;

- for å implementere den nasjonale strategien og videre utvide parlamentets myndighet til å utøve parlamentarisk kontroll over gjennomføringen av Usbekistans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, den parlamentariske kommisjonen for overholdelse av internasjonale menneskerettighetsforpliktelser er etablert;

- posisjonen til kommisjonæren for barnets rettigheter er etablert;

- det er tatt tiltak for å forbedre status for det nasjonale menneskerettighetssenteret i Republikken Usbekistan;

I tillegg bør det understrekes separat at Usbekistan er valgt til FNs menneskerettighetsråd.

Til dags dato, for å ytterligere implementere internasjonale normer og forbedre nasjonal lovgivning og forebyggende praksis på dette området, har Parlamentarisk kommisjon for overholdelse av internasjonale menneskerettighetsforpliktelsersammen med vedkommende statlige myndigheter utfører følgende:

Først. I henhold til protokollen faller visse kategorier av institusjoner i sin natur inn under omfanget av definisjonen 'sted for forvaring' og kan i klarhetshensyn angis i en ikke-uttømmende definisjon i nasjonal rett.[4] For eksempel kan slike institusjoner omfatte psykiatriske institusjoner, interneringssentre for ungdommer, steder for administrativ forvaring, etc.

I denne forbindelse, spørsmålet om å inkludere i lovgivningen en rekke hovedinstitusjoner, som NPM regelmessig kan besøke, vurderes.

Sekund. I samsvar med konvensjonen mot tortur er begrepene 'tortur' og 'grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff' differensiert avhengig av form, formål å begå og graden av alvorlighetsgrad av lidelsen påført offeret ved denne handlingen .

I lys av dette, spørsmålet om differensiere begrepene 'tortur' og 'grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff' og det vurderes å etablere i lovgivningen deres klare definisjoner og tiltak for ansvar for disse handlingene.

Tredje. Som en del av gjennomføringen av bestemmelsene i konvensjonen mot tortur forbedres kvaliteten på informasjon og utdanningsaktiviteter om menneskerettigheter, det vil si det arbeides med å informere om essensen og innholdet i lovene om forbud mot tortur og mishandling. Det er planlagt å inkludere gjenstanden for forbud mot tortur og mishandling i opplæringsprogrammer ikke bare for politimyndigheter, men også for medisinsk, pedagogisk personell og andre ansatte som kan være involvert i behandlingen av personer på steder for forvaring.

Fjerde. Spørsmålet om ratifisering av Valgfri protokoll til konvensjonen mot tortur vurderes, og i lys av dette er det planlagt å invitere FNs spesialrapportør om tortur til Usbekistan.

Det kan således bemerkes at det blir tatt aktive, målrettede og systemiske tiltak i Usbekistan for ytterligere å forbedre den nasjonale forebyggende mekanismen med sikte på bedre forebygging og avverging av tortur og forsøk på grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Det skal innrømmes at det selvfølgelig fortsatt er en rekke uløste problemer i dette området i Usbekistan i dag. Imidlertid er det politisk vilje til å gå videre med menneskerettighetsreformer.

Avslutningsvis vil vi sitere ordene i talen til presidenten i Usbekistan Shavkat Mirziyoyev på 46th møte i FNs menneskerettighetsråd om at Usbekistan 'vil fortsette å strengt undertrykke alle former for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling', og 'som medlem av menneskerettighetsrådet skal forsvare og aktivt fremme de universelle prinsippene og normene i internasjonal menneskerettighetslov.'


[1] [1] Se 'Innledende bemerkninger fra FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein på en pressekonferanse under oppdraget til Usbekistan' (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx ? NewsID = 21607 & LangID = E).

[2] Ibid.

[3] Rapport fra FNs spesielle rapportør om tortur, para. 67, FNs generalforsamling A61 / 259 (14. august 2006).

[4] Se Guide for the Establishment and Designation of NPMs (2006), APT, s.18.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender