Kontakt med oss

Usbekistan

'Nytt' Usbekistan angående valglovgivningsprosessen

Publisert

on

"En av de viktigste samfunnspolitiske begivenhetene i år i Usbekistan, som er avgjørende for den videre bærekraftige utviklingen av landet vårt, og hele den sentralasiatiske regionen som helhet, på mellomlang og lang sikt, er den kommende presidentvalget valg i republikken Usbekistan, " skriver Akmal Saidov, første nestleder for lovgivende kammer i Oliy Majlis i Republikken Usbekistan.

I løpet av de siste årene, innen rammen av å bygge et demokratisk, åpent for omverdenen og det konkurransedyktige Nye Usbekistan, har det blitt utført et stort arbeid innen å sikre borgernes grunnleggende rettigheter til å stemme og å bli valgt til representative organer.

For det første er det tatt konsekvente tiltak for å styrke det juridiske grunnlaget for frie og rettferdige valg avholdt på grunnlag av universell, lik, direkte stemmerett ved hemmelig avstemning åpent og offentlig - en integrert attributt for en demokratisk rettsstat, så vel som å styrke og utvikle et moderne demokratisk valgsystem.

Samtidig forbedres valglovgivningen i Usbekistan dynamisk på grunnlag av nasjonal praktisk erfaring akkumulert under periodisk organiserte valg, i tillegg til å ta hensyn til internasjonale standarder, veksten av politisk bevissthet og valgkulturen til innbyggerne, løpet og behovene til de pågående demokratiske reformene.

Følgende "tre trinn" for utvikling av valglovgivningen i Ny Usbekistan kan skilles ut.

"FØRSTE TRINN" - FRA INDIVIDUELLE LOVVALG TIL VALGKODEN

Kodifiseringen av lovgivningen betyr aktiviteten for å skape en systematisert enhetlig lovgivningsakt, utført gjennom en dyp og omfattende revisjon av gjeldende lovgivning, forkastet utdatert reguleringsmateriell, utvikling av nye lovbestemmelser og den omfattende utviklingen av det nasjonale rettssystemet . Spesielt i fremmed land er prosedyren for forberedelse og gjennomføring av valg regulert av vedtakelsen av vanlige lover, konstitusjonelle lover eller valgkoder. Samtidig bruker mer enn 30 land i verden en modell for lovlig regulering av valg i form av valgloven.

Det nye Usbekistan valgte også veien for kodifisering av valglovgivningen. I 2019 ble valgloven vedtatt, og erstattet 5 tidligere forskjellige lovloven som var i kraft. Valgkoden ble utviklet med deltagelse av alle politiske krefter og partier i landet, sivilsamfunnsinstitusjoner, på grunnlag av en landsomfattende diskusjon. Samtidig ble anbefalingene fra OSSE ODIHR og Venezia-kommisjonen for Europarådet, utenlandske observatører, oppdrag fra internasjonale organisasjoner som SCO, CIS, OIC og andre om det forrige valget i Usbekistan tatt i betraktning. Spesielt 29 anbefalinger fra OSSE / ODIHR etter valget i Usbekistan i 2016-2019 fullt ut implementert i valgkoden i Usbekistan, 8 - delvis andre - blir studert av eksperter.

Vedtakelsen av valgkodeksen ble legemliggjørelsen av den uovertrufne fremgangen i Ny Usbekistan langs veien for demokratisering og liberalisering av samfunnet, styrking av meningsflertall og et flerpartisystem.

De viktigste nyhetene i valgloven var spesielt følgende:

For det første er hovedbestemmelsene i internasjonale valgstandarder, som sørger for direkte valg av medlemmer til minst ett av parlamentets kamre, fullt ut implementert i den nasjonale valglovgivningen. Normene for nominering og valg av varamedlemmer til parlamentets underhus fra den økologiske bevegelsen i Usbekistan har blitt ekskludert fra lovgivningen, samtidig som antallet varamedlemmer i lovgivende kammer opprettholdes (150 mandater);

For det andre får velgerne muligheten til å støtte deltakelse av mer enn ett parti i valg - det er bestemt at velgere har rett til å signere for støtte til ett eller flere politiske partier;

For det tredje er det lovbestemt at politiske partier har rett til å nominere en presidentkandidat, en kandidat til varamedlemmer til lovgivende kammer. Samtidig har politiske partier rett til å nominere medlemmer av partiet eller ikke-partimedlemmer som kandidater;

For det fjerde er regelen som begrenser deltakelse i valg av personer som holdes i fengselssteder for forbrytelser som ikke utgjør en stor offentlig fare og mindre alvorlige forbrytelser, blitt ekskludert;

For det femte har antall fullmakter til kandidater fra politiske partier blitt økt (for presidentkandidater - opptil 15, parlamentets varamedlemmer - 10, regionale Kengashes (råd) av folks varamedlemmer - 5, distrikts- og bykengasher (råd) - 3);

For det sjette er rollen til observatører fra politiske partier for å sikre gjennomsiktighet og demokrati i valgene styrket. De kan motta kopier av dokumenter om valgresultatet umiddelbart etter å ha utarbeidet protokollen til valgkommisjonen om resultatet av stemmetellingen. Det er etablert en prosedyre for øyeblikkelig postering på valglokalet av en kopi av protokollen til distriktsvalgkommisjonen om telling av stemmer til generell gjennomgang i en periode på minst 48 timer

For det sjuende er prosedyren for valgkommisjoners behandling av søknader fra enkeltpersoner og juridiske personer i organisasjonen, avholdelse av valg og oppsummering av resultatene regulert. I tillegg har en kandidat eller observatør rett til å klage på ethvert aspekt av valgprosessen (inkludert å be om gjenopptelling eller ugyldiggjøre valgresultat). Det er lovbestemt at avgjørelser fra valgkommisjoner, inkludert CEC, kan ankes i retten. Personene som lagde inn en klage har rett til å delta direkte i behandlingen;

For det åttende, på lovgivningsnivå, ble prosedyren for valg av medlemmer av senatet bestemt, med kansellering av CEC-forskrift om prosedyren for deres valg;

For det niende definerer valgloven klart hvilke typer, former og metoder for valgkamp av politiske partier og deres kandidater;

For det tiende blir spesiell oppmerksomhet rettet mot observatører, autoriserte representanter for partier og media. Valgkoden har fastsatt rekkevidden til rettighetene til de ovennevnte deltakerne i valgprosessen. Deltakelsen fra disse deltakerne sikrer gjennomsiktigheten i valgprosessen. Representanter for politiske partier, media, observatører fra borgernes selvstyreorganer, utenlandske stater og internasjonale organisasjoner kan delta på valgkommisjonens møter. Møter i valgkommisjonene holdes åpent. Valgkommisjonens avgjørelser blir publisert i media eller offentliggjort i samsvar med prosedyren fastsatt i valgloven;

For det elleve er det en enhetlig elektronisk velgerliste over Republikken Usbekistan, som er en statlig informasjonsressurs som inneholder informasjon om borgere-velgere, adresser til deres faste og midlertidige opphold.

Under valgene til representative maktorganer i 2019 viste valgloven generelt at den tjener streng overholdelse av konstitusjonelle valgrettigheter av innbyggerne på grunnlag av demokratiske prinsipper om rettferdighet, publisitet, åpenhet og åpenhet, og skaper de nødvendige betingelser for velgerne å fritt delta i valg, og politiske partier og deres kandidater - brede og like muligheter under valgkampen.

"ANDRE TRINN" - SIKRER Uavhengigheten av aktiviteten til valgkommisjonene til alle nivåer

Det "andre trinnet" for demokratisering av valglovgivningen og landets system er knyttet til innføringen i februar 2021 av de relevante endringene og tilleggene til republikken Usbekistan. Samtidig ble det lagt særlig vekt på å løse følgende prioriterte oppgaver:

FØRST: sikre aktiv deltakelse i valg av alle borgere, utøvelse av deres valgrettigheter, uavhengig av hvor de bor og deres midlertidige opphold. For første gang prosedyren for å inkludere borgere fra Usbekistan som bor i utlandet på velgerlisten, uavhengig av deres konsulære registrering i diplomatiske oppdrag, samt det juridiske grunnlaget for å stemme i bærbare stemmesedler på bosted eller arbeid for velgere i utlandet , er lovfestet.

SECOND: ytterligere styrking av uavhengigheten til hele systemet for valgarrangører - valgkommisjoner på alle nivåer ledet av CEC, som er en nødvendig og viktigste forutsetning for demokratiske valg. For dette formål er statusen til medlemmer av CEC og valgkommisjonene lovfestet, oppgavene til valgkommisjonene som er uvanlige for at valgarrangører organiserer kandidatmøter med velgere, er ekskludert; systemet med valgkommisjoner er optimalisert - institusjonen av distriktsvalgkommisjoner som gjennomfører valg til distrikt (by) Kengashes (råd) er avskaffet. Som et resultat av optimalisering avskaffes 5,739 54,000 unødvendige distriktsvalgkommisjoner, betydelige menneskelige ressurser (mer enn XNUMX XNUMX mennesker) frigjøres.

Dermed er alle juridiske betingelser skapt for valgkommisjoners uavhengighet fra alle regjeringsorganer. I dag avhenger det organisatoriske og juridiske nivået på valget, legitimiteten til resultatene, hovedsakelig av hvor nøyaktig alle fagpersoner i valgprosessen følger bestemmelsene i lovgivningen.

TREDJE: å skape gunstigere juridiske forhold for politiske partier for kampanjer, organisere valgpartier fra alle partier, inkludert masse, for å gjennomføre en valgkamp. Basert på en dyp studie av nasjonale, utenlandske og internasjonale erfaringer med å sikre demokrati, rettferdighet og rettferdighet ved valg, har de konstitusjonelle valgperioden i Usbekistan blitt utsatt fra den første søndagen i det tredje tiåret i desember til den første søndagen i det tredje tiåret oktober i året for utløpet av deres konstitusjonelle mandatperiode.

FJERDE: hindre bruk av offentlige ressurser under valgkampen. OSSE / ODIHRs valgobservasjonsoppdrag i forskjellige medlemsland som prioriterte anbefalinger i sine endelige rapporter (for eksempel i presidentvalget i Georgia i 2018) indikerer behovet for å "lage en mekanisme for å forhindre og / eller effektivt og rettidig adressere klager om misbruk av administrative ressurser ". Tatt i betraktning den nasjonale og utenlandske erfaringen i Usbekistan, er forbudet mot valgkamp fra tjenestemenn (hvis han ikke er en fortrolig), samt militært personell, ansatte i religiøse organisasjoner og dommere også lovlig. Dette er nok et kritisk skritt mot å sikre upartiskhet, lovlighet og rettferdighet av valgene.

Blant de viktigste nyhetene i det "andre trinnet" er å bringe lovgivningen om politiske partier og deres finansiering i tråd med valgloven, etablere en prosedyre for statsfinansiering av president- og parlamentsvalg, valg til lokale representative organer og redusere tiden ramme for å anke avgjørelser fra valgkommisjonene fra 10 til 5 dager.

Viktigst av alt, det "andre trinnet" med demokratisering av valgsystemet og landets lovgivning bidrar til en fullstendig realisering av borgernes konstitusjonelle valgrettigheter, utvidelse av deres deltakelse i valg, og tjener som grunnlag for å avholde demokratiske valg.

"DET TREDJE TRINN"- DANNELSE AV JURIDISKE BETINGELSER FOR MESSIG VALG

Det moderne valgsystemet i Ny Usbekistan er resultatet av mange års evolusjon og multilateral politisk dialog. Generelt har valglovgivningen gjennomgått mange justeringer for å forbedre valgprosessen. Videre er innføringen av hver, til og med en mindre endring, alltid forut for grundig arbeid, en analyse av tidligere valgkampanjer og utvikling av forslag om forbedring av lovgivningen på grunnlag av dette.

Dermed har valgsystemet utviklet seg dynamisk, over en årrekke, og disse endringene var en logisk fortsettelse av den politiske og juridiske utviklingen i landet.

En gruppe varamedlemmer fra Oliy Majlis lovgivende kammer initierte spørsmålet om endringer og tillegg til valgloven for å forbedre valglovgivningen og valgpraksisen ytterligere, og bringe den i tråd med internasjonale standarder og beste praksis innen virkelig demokratiske valg. . Dette gjelder særlig følgende saker.

Den første er den videre fordelingen av makter og styrking av prinsippet om kontroller og balanser mellom konstituenten (systemet med valgkommisjoner, ledet av den sentrale valgkommisjonen) og de rettslige myndighetene.

Endringene og tilføyelsene som er gjort, gir først og fremst styrking av valgkommisjoners uavhengighet og ansvar, samtidig som domstolenes rolle i å vurdere klager og klager fra borgere, andre deltakere i valgprosessen på valghandlingene økes. kommisjoner og deres avgjørelser.

Med hensyn til anbefalingene fra OSSE / ODIHR, bestemmer valgkoden at CEC ikke vil vurdere søknader fra velgere og andre deltakere i valgprosessen om valgkommisjonens handlinger og deres avgjørelser.

Dette eliminerer det dobbelte systemet for å inngi klager og anker (til CEC og retten), samt muligheten for å ta motstridende avgjørelser og avgjørelser. Disse spørsmålene vil kun tilskrives domstolenes kompetanse.

Samtidig styrkes den rettslige beskyttelsen av borgernes valgrettigheter betydelig. I dag, i henhold til valgloven:

• Enhver borger kan rapportere til valgkommisjonen om feil eller unøyaktigheter i velgerlistene. Innen 24 timer er distriktsvalgkommisjonen forpliktet til å sjekke anken og enten eliminere feilen eller unøyaktigheten, eller gi søkeren et begrunnet svar for å avvise anken. I dette tilfellet kan handlingene og avgjørelsene fra distriktsvalgkommisjonen anke til retten;

• valgkommisjonens avgjørelser kan ankes av organer fra politiske partier, deres kandidater, fullmektiger, observatører og velgere i retten;

• Avgjørelser fra CEC kan ankes til Høyesterett i Usbekistan.

Valgkodeksen gir en klar prosedyre for fagpersoner med valglov for å anke avgjørelser som er gjort i alle ledd av forberedelsene og gjennomføringen av valg. Koden regulerer prosedyren for valgkommisjoners behandling av søknader fra enkeltpersoner og juridiske enheter om organisasjonen, gjennomføring av valg og oppsummering av resultatene.

Alt dette bidrar til å realisere borgernes grunnleggende rett til rettferdighet (tvisten må vurderes og avgjøres av retten). Den konstituerende myndigheten bør bare løse problemene med å organisere valg, skape betingelser for innbyggerne til fritt å uttrykke sin vilje, og vurderingen av valgkommisjonens handlinger (passivitet) bør utføres av domstolene.

Den andre er innføring av en varslingsprosedyre for massemøter, samlinger og prosesjoner organisert av politiske partier under valg. Så, i 2019, før parlamentsvalget, holdt politiske partier mer enn 800 massemøter over hele landet. Samtidig var det ingen hindringer, og det ble ikke appellert fra partene om brudd på deres rett til å holde massearrangementer.

Imidlertid var det et gap i lovgivningen på dette området. Derfor er normen nedfelt i valgloven at partene vil organisere massearrangementer på forhånd - minst tre dager i forveien - og varsle khokimiyats om stedet og tidspunktet for deres hold. Det vil si at det ikke vil være en "tillatelig", men en "varslingsprosedyre".

THird, styrke kapasiteten til distriktsvalgkommisjoner til å organisere og gjennomføre presidentvalg. I dag, i samsvar med loven, danner den sentrale valgkommisjonen minst sytti dager før valget en distriktsvalgkommisjon for valg av presidenten for republikken Usbekistan, varamedlemmer til lovgivende kammer, bestående av en formann, stedfortreder styreleder, sekretær og 6-8 andre medlemmer av kommisjonen. Her er det imidlertid nødvendig å ta hensyn til detaljene - for parlamentsvalg innen ett valgdistrikt blir det dannet 70-120 valgkommisjoner, og under presidentvalget - rundt 1000 distriktsvalgkommisjoner. Derfor blir oppgaven med å koordinere aktiviteter og yte effektiv hjelp til valgkommisjonene under presidentvalget mye vanskeligere. I denne forbindelse har valgloven økt antallet medlemmer av distriktsvalgkommisjonene til 11-18 personer.

Det "tredje trinnet" forutsetter også en rekke andre nyheter som eliminerer de tekniske og organisatoriske spørsmålene som ble identifisert under forrige valg. Generelt tjener de til å demokratisere valglovgivning og praksis, idet de tar i betraktning de generelt anerkjente internasjonale prinsippene om å holde rettferdige og virkelig demokratiske valg.

Å heve befolkningens valgkultur er en garanti for gjennomsiktighet og rettferdig valg

Demokratiske transformasjoner i Usbekistan, så vel som et stadig økende nivå av politisk og juridisk bevissthet fra innbyggerne, er sivile institusjoner grunnlaget for ytterligere forbedring av landets valgsystem.

I mai 2021 har parlamentet i Usbekistan ratifisert konvensjonen om rettigheter for personer med funksjonshemninger. I henhold til artikkel 29 i konvensjonen garanterer statspartene personer med nedsatt funksjonsevne politiske rettigheter og muligheten til å nyte dem på lik linje med andre, og forplikter seg blant annet til å sikre at personer med nedsatt funksjonsevne effektivt og fullt ut kan delta direkte eller gjennom fritt valgte representanter, i det politiske og offentlige liv på lik linje med andre. inkludert hadde rett og mulighet til å stemme og bli valgt.

Valgkodeksen inneholder alle mekanismene for utøvelse av personer med funksjonshemninger av deres rettigheter til å delta i det offentlige og politiske livet i landet ved å stemme. Dermed bør premissene for stemmegivning være utstyrt med ramper for personer med nedsatt funksjonsevne. Teknisk utstyr i valglokaler - bord, boder og stemmesedler - bør installeres med tanke på behovene til rullestolvelgere.

Under valget til lovgivende kammer i Oliy Majlis i 2019 var 4,158 2021 personer med nedsatt funksjonsevne involvert i valgkommisjoner på forskjellige nivåer. I mai XNUMX ble det undertegnet et samarbeidsavtale mellom den sentrale valgkommisjonen og Society of Disabled People, the Society of the Blind, the Society of the Deaf and the Association of Disabled People of Uzbekistan. For å skape de mest praktiske og komfortable forholdene for velgere med nedsatt funksjonsevne, vil valgkommisjonene avholde en rekke organisasjonsarrangementer og utarbeide nødvendig informasjonsmateriell. Informasjon om registrerte kandidater til presidentens presidentskap vil bli lagt ut på informasjonstavlene til valglokalene. For eksempel vil en synshemmet velger, etter å ha plassert et tomt stemmeseddel på en sjablong ved hjelp av blindeskrift, kunne føle navnet på en registrert kandidat ved å berøre og plassere et hvilket som helst skilt i firkanten av det tilsvarende sporet. For døve og hørselshemmede velgere, hvis det er søknader, kan tegnspråktolker bli invitert til valglokalene på valgdagen. TV-programmer før valget vil bli sendt med tegnspråkoversettelse og undertekster, og materiale for blinde vil bli publisert i spesialmagasiner som bruker blindeskrift.

Alle disse tiltakene vil helt sikkert bidra til det frie uttrykket for mennesker med nedsatt funksjonsevne, som i dag er aktive deltakere i demokratiske reformer i landet.

Å øke valgkulturen og aktiviteten til velgerne, styrke deres tillit til valginstitusjonen, styrke overbevisningen i samfunnet om at den eneste moderne og demokratiske mekanismen for dannelse av statsmakt, implementeringen av konstitusjonelle prinsipper under de nye forholdene, er valg, viktigste oppgaver og nødvendige betingelser for gjennomføring av konstitusjonelle rettigheter borgere til å delta i forvaltningen av samfunnets og statens saker.

For å nå disse målene er det nødvendig å implementere på et kvalitativt nytt nivå, spesielt følgende oppgaver:

for det første, utvikling av arrangørers faglige ferdigheter, samt styrking og forbedring av systemet for juridisk utdanning av velgere og alle andre deltakere i valgprosessen, noe som gir dette arbeidet en målrettet, offentlig og omfattende karakter;

for det andre, forbedring av den generelle juridiske og valgkulturen til forskjellige kategorier av deltakere i valgprosessen, spesielt unge mennesker;

tredje, forbedre mediaarbeidet, øke kunnskapen om valgprosessen, involvere dem i prosessen med å spre pålitelig informasjon i alle ledd av valgene, samt øke mediekulturen i samfunnet;

for det fjerde, involvering av sivilsamfunnsinstitusjoner i å sikre demokrati, legitimitet og rettferdighet i valgprosessen, deres involvering i aktivitetene til statlige organer for å beskytte rettighetene og interessene til alle deltakere i valgprosessen, velgere.

Samtidig bør det tas spesiell oppmerksomhet mot å øke aktiviteten og involveringen av befolkningen i å ta beslutninger om statskap av betydning gjennom en grundig studie av opinionen når man utvikler lovutkast og tar tiltak av offentlig betydning (for eksempel gjennom reguleringen .gov.uz portal eller Mening fikrim);

femte, dannelse og utvikling av informasjon og juridiske utdanningsressurser basert på ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Alle disse tiltakene bidrar også til å gi velgerne garantier for fri ytringsvilje, styrke en følelse av patriotisme og ansvar, styrke politisk stabilitet i samfunnet og øke befolkningens juridiske kompetanse.

Det bør tas i betraktning at prosessen med å utvikle og forbedre valgsystemet, så vel som valglovgivningen, langt fra er over. Tross alt viser verdenspraksis at nesten hver vanlig valgkamp fremhever nye problemer. Vi er på et slikt stadium av deres utvikling når det er nødvendig å bruke den akkumulerte erfaringen til å forutsi hvordan disse eller de foreslåtte endringene vil bli brukt.

Valgarrangører må være kjent med lovene og kunne arbeide i samsvar med dem. Dette bør tilrettelegges blant annet av det nasjonale handlingsprogrammet utarbeidet av det usbekiske parlamentet for å forbedre valgkulturen i befolkningen. Det viktigste er deres streben for vekst av profesjonalitet i gjennomføringen av valg, og tjener loven i samsvar med dens betydning og innhold.

Generelt sett blir alle disse "tre trinnene" for demokratisering av valglovgivning og praksis i Ny Usbekistan, sammen med de store og dynamiske prosessene med politisk, økonomisk, juridisk, sosial og åndelig fornyelse av samfunnet og modernisering av landet gjennomført. i landet, føre til:

først, den betydelige utviklingen og styrking av et ekte flerpartisystem i landet. Det er opprettet en sunn tverrpartiskonkurranse i landet med like vilkår for alle partier til å gjennomføre en valgkamp, ​​rettferdig fordeling av budsjettmidler som er tildelt til forberedelse og gjennomføring av valg, rettferdighet ved valg og legitimitet til valg. Det er med andre ord all grunn til å hevde at det kommende presidentvalget vil bli avholdt i et flerpartisystem, konkurranse mellom kandidater, åpenhet, meningsfrihet og ekte valg;

for det andreutvide rollen og mulighetene for deltakelse i valg av sivilsamfunnets institusjoner, frivillige, en betydelig økning i nivået av politisk, offentlig aktivitet, medborgerlig ansvar for mennesker, borgernes krav og krav til å vurdere fremdriften i sosioøkonomisk og politisk og juridiske reformer;

tredje, opprettelsen i Usbekistan av alle nødvendige juridiske betingelser for partier og representanter for ikke-statlige ideelle organisasjoner, lokale og utenlandske observatører, media for å utøve deres rettigheter og forpliktelser under valgkampen;

fjerdeutvide bruken av digital teknologi i valgprosessen og deres lovlige regulering;

femtehar coronaviruspandemien gjort en forskjell i alle aspekter av menneskelivet. I en rekke land ble valg kansellert eller utsatt. Nå avholdes valget under nye forhold, for første gang blir folk innlagt på valglokaler som strengt tatt bruker masker ved bruk av et antiseptisk middel. Når du organiserer valgprosessen i en pandemi, bør du være oppmerksom på følgende aspekter. Den første er rettet mot den generelle organisering av valg. Dette er tiltak relatert til lokaler, berøringsfri termometri, strømningsregulering, sosial avstand, maskemodus, bruk av desinfiseringsmidler. Den andre gjelder kravene til velgere, spesielt obligatorisk bruk av maske, bruk av antiseptiske midler og avstand. Tredje, deltakerne i valgprosessen, som vil være til stede på valglokalene permanent på valgdagen, er medlemmer av valgkommisjonene, observatører og fullmakter.

Valg blir faktisk til effektive mekanismer for dannelse av statsmakt, og sikrer kontinuitet og politisk stabilitet.

Usbekistan

Utvikling av økonomien i Usbekistan i første halvdel av 2021

Publisert

on

Til tross for den pågående pandemien i verden har økonomien i Usbekistan nådd rekordvekst. Ifølge Statens statistikkomite for Republikken Usbekistan økte bruttonasjonalproduktet for de første seks månedene i år med 6.2%. Til sammenligning: I løpet av samme periode i fjor, på grunn av pandemi og låsing, økte økonomien bare med 1.1%, og i de første tre månedene av 2021 - 3%, skriver Ruslan Abaturov, senter for økonomisk forskning og reformer.

Samtidig skal det bemerkes at Usbekistans viktigste handelspartneres økonomi stabiliserer seg på slutten av halvåret og går tilbake til vekstbanen. Dermed økte Kasakhstans BNP med 2.2%, mot nedgangen for samme periode i fjor med 1.8%. Den kirgisiske økonomien synker gradvis, i januar-juni, gikk nedgangen ned til 1.7% mot 5.6% i første halvdel av 2020. Kina opprettholder en dynamisk vekst i år, hvor en 12.7% økning i BNP er registrert i første halvdel år. I Russland vokste BNP med 3.7% i løpet av januar-mai.

I Usbekistan, inflasjon i forbrukersektoren fortsetter å avta, til tross for alvorlige prisøkninger på visse varer som gulrøtter og vegetabilsk olje. Ifølge resultatene på seks måneder økte prisene med 4.4% mens de i samme periode i 2020 - med 4.6%. I mai 2021 falt prisene med 0.2% på grunn av sesongmessighet. Den største prisveksten er notert for matvarer - med 5.7% (i første halvdel av 2020 - 6.2%). Prisstigningen for ikke-matvarer reduseres også - 3% mot 3.6% i januar-juni 2020.

Tilstrømningen av investering i første kvartal i år har vist positiv dynamikk. Investering i anleggsmidler økte med 5.9% mot en nedgang på nesten 10% i samme periode i fjor. Investeringene fra budsjettet falt med 8.5%. Investeringer og lån tiltrukket av garantien fra regjeringen falt med mer enn 36%, og deres andel i det totale investeringsvolumet falt til 8.9%. Tilstrømningen av investeringer fra ikke-sentraliserte kilder har merkbart økt - med 14.9%. Investeringene på bekostning av befolkningen og egenkapitalen til foretak økte ubetydelig - med henholdsvis 4.4% og 4.7%. En betydelig innstrømning av investeringer skyldes veksten i tiltrukket lån fra forretningsbanker, direkte utenlandske investeringer og kredittfond fra utlandet.

Den positive dynamikken i produksjonen er notert i alle sektorene i økonomien. De viktigste driverne er industri og servicesektor.

Industrisektoren i januar-juni viser høy vekstrate - 8.5% mot en nedgang på 0.3% fra samme periode i fjor. Gruveindustrien vokste med 7.5% (en nedgang på 18% i januar-juni 2020), industrien - med 8.6% (4.9%), elektrisitet, gass og klimaanlegg - med 12.1% (8.4%). Produksjonen av forbruksvarer økte med 7.7% mot veksten på 1.2% i samme periode i fjor, med den overskridende dynamikken i produksjonen av matvarer.

De servicesektoren, som turisme, servering og overnatting, viser imponerende dynamikk - en økning på 18.3% i første halvår mot en økning på 2.6% i januar-juni 2020. Transportsektoren er aktivt på bedring etter fjorårets nedgang: fraktomsetning økte med 14.1%, passasjeromsetningen med 4.1%. Detaljhandelen økte med 9% i perioden.

En nedgang i forhold til i fjor er notert i landbruk til 1.8% mot 2.8%, noe som skyldes vanskelige værforhold i år og mangel på vann. Vekstratene i byggesektoren ble også redusert til 0.1% mot 7.1% i første halvdel av 2020.

Utenrikshandel klarte også å overvinne lavkonjunkturen. I første halvdel av året økte salget med 13.6% til 18 milliarder dollar. I samme periode i fjor var det en betydelig nedgang på 18%. I løpet av den valgte perioden økte eksporten med 12% til 7.1 milliarder dollar og importen med 14.4 prosent til 11 milliarder dollar. I andre kvartal solgte Usbekistan gull i utlandet på bakgrunn av positive prisforhold på verdensmarkedet. Imidlertid bør det bemerkes at de første seks månedene økte eksporten uten gull med 36.4% og nådde $ 5.7 milliarder.

I eksportstrukturen økte volumet av matforsyninger til utlandet med 6.3%, kjemikalier med 18.6%, industriprodukter med 74.4% (hovedsakelig tekstiler, ikke-jernholdige metaller), maskiner og transportutstyr doblet.

Samtidig er det en økning i importen av matvarer med 46.2%, industriprodukter med 29.1% (hovedsakelig metallurgiske produkter), kjemiske produkter med 17%. Importen av maskiner og utstyr med størst volum økte med 1.4%.

Ifølge resultatene fra halvåret overvinner økonomien i Usbekistan aktivt konsekvensene av krisen og når dynamikken foran indikatorene før krisen.

Fortsett å lese

Usbekistan

Usbekistan er et turistland

Publisert

on

Siden eldgamle tider har Usbekistan vært i sentrum av Great Silk Road og har en flott historisk, kulturell og arkitektonisk arv. Samarkand, Bukhara, Khiva er merkene til den eldgamle østkulturen. Landskapet til fjell og ørkener i Usbekistan tiltrekker seg oppmerksomhet og beundring av Internett-samfunnet. Derfor kan turismepotensialet i dette landet knapt overvurderes, og regjeringen gjør en betydelig innsats for å utvikle det, skriver Khasanjon Majidov, ledende forsker ved Senter for økonomisk forskning og reformer.

Eksplosiv utvikling av turisme

I begynnelsen av 2016 ble en prosess med en radikal reform av turistnæringen lansert i Usbekistan. Mer enn 60 forskrifter ble vedtatt knyttet til utviklingen av reiselivsnæringen i løpet av 2016-2020.

Visaregimet mellom landene ble forenklet. I 2018 innførte Usbekistan et visumfritt regime for borgere i 9 land, i 2019 for borgere i 47 land, i 2020 - 2021 ytterligere 5 land. Per 10. mai 2021 er antallet land for borgere som får visumfritt regime i Republikken Usbekistan 90 land.

I tillegg har borgere i rundt 80 land muligheten til å søke om elektronisk visum på en forenklet måte. Fem nye typer visum er innført for utlendinger: "Compatriot", "Student", "Academic", "Medicine" og "Pilgrimage". Ifølge departementet for turisme og idrett i Republikken Usbekistan har forenkling av visaregimet gitt positive resultater. Spesielt i 2019, hvis den gjennomsnittlige veksten i antall utenlandske turister var 26%, nådde vekstraten blant landene der det visumfrie regimet ble innført, 58%.

Regjeringen tok omfattende tiltak for å utvikle seg turistinfrastruktur. For det første har 22 typer krav som regulerer aktiviteten til vandrerhjem knyttet til typen budsjettboliger blitt kansellert. Spesielt har prosedyren for obligatorisk sertifisering av hotelltjenester som tilbys av vandrerhjem blitt kansellert, og praksis med å arbeide med et samlet register over gjestehus og herberger er innført. For det andre, for å øke antall små hoteller, fikk gründere 8 standardprosjekter med små hotell opptil 50 rom gratis, og dette tiltaket er utviklet basert på erfaringene fra Tyrkia og Sør-Korea.

Som et resultat har antall plasseringer i landet økt dramatisk. Spesielt fra 2016 til 2020 økte overnattingsstedene fra 750 til 1308 og antall gjestehus økte 13 ganger til 1386. Antallet deres er planlagt økt til 2 tusen.

Som et resultat av reformene i turistsektoren fra 2016 til 2019 økte antall turister fra 2.0 millioner til 6.7 millioner. Dynamikken til økningen i antall utenlandske turister i 2019 sammenlignet med 2010 utgjorde rekord 592% (en økning på mer enn 6 ganger). Det er bemerkelsesverdig at veksten i antall turister fra forskjellige regioner skjedde på forskjellige måter. For eksempel økte antall besøkende fra sentralasiatiske land med et gjennomsnitt på 22-25% per år, mens den årlige veksten blant turister fra ikke-SNG-land var 50%. Samtidig ble det notert positive resultater innen innenlands turisme. Sammenlignet med 2016 doblet antallet innenlandske turister i 2019 nesten og utgjorde 14.7 millioner.

Effekten av pandemien

Det bør bemerkes at på grunn av restriksjonene som er pålagt koronaviruspandemien og konsekvensene av den globale krisen, har turistindustrien lidd alvorlige tap. Spesielt reduserte antallet utenlandske turister som besøkte Usbekistan med mer enn 4.5 ganger, til 1.5 millioner, og volumet av turisttjenester falt til $ 261 millioner i 2020.

Med tanke på dagens situasjon ble “Usbekistan-prosjektet” utviklet. Sikker reise garantert ("Usbekistan. Sikker reise garantert"), som er et nytt system for sanitær og epidemiologisk sikkerhet for turister basert på verdensstandarder. Sertifisering av turistobjekter og tilhørende infrastruktur, turismetjenester basert på nye hygieniske og hygieniske krav til alle statlige grenseposter; luft-, jernbane- og busstasjoner; gjenstander for håndgripelig kulturarv, museer, teatre osv. For å redusere konsekvensene av pandemien for reiselivsnæringen, ble Safe Tourism Fund dannet på bekostning av et første bidrag fra Anti-Crisis Fund, samt betalinger for bestått frivillig sertifisering implementert innenfor rammen av “Usbekistan. Sikker reise GARANTERT ".

Turistspillere fikk en rekke fordeler og preferanser for å redusere virkningen av coronaviruspandemien. Inntektsskattesatsen ble redusert med 50% av de fastsatte satsene, de ble fritatt for å betale landskatt og eiendomsskatt for juridiske enheter, og den sosiale skatten ble satt til en redusert sats på 1%. De refunderte også delvis renteutgifter på tidligere utstedte lån fra forretningsbanker til bygging av innkvarteringsfasiliteter og utgifter til renovering, gjenoppbygging og utvidelse av materiell og teknisk base. Tilskudd til overnatting tilbys med 10% av kostnadene for hotelltjenester fra 1. juni 2020 til 31. desember 2021. Totalt mottok 1,750 turismeenheter fordeler på eiendomsskatt, landskatt og sosiale avgifter på ca. 60 milliarder soumer.

Diversifisering av retninger

De siste årene har Usbekistan fokusert på diversifisering av turisttjenester og utvikling av nye typer turisme. Spesielt blir det lagt stor vekt på å øke strømmen av turister gjennom Mus turisme, som arrangerer ulike turneringer, møter, konferanser og utstillinger i Usbekistan. Den tradisjonelle sportsturneringen "Game of Heroes" i Khorezm, "Art of Bakhchichilik" -festivalen i Surkhandarya, "Muynak-2019" -rallyet i Karakalpakstan og andre har blitt arrangert. Regjeringen godkjente handlingsplanen for utvikling av MICE-turisme i Usbekistan.

Filmturisme er et viktig verktøy for å forme landets image, og gir informasjon til potensielle turister. For utviklingen av filmturisme i Usbekistan er det utviklet en forskrift om prosedyren for refusjon av en del av kostnadene ("rabatt") til utenlandske filmselskaper når de lager audiovisuelle produkter på Usbekistans territorium. Videre har utenlandske filmselskaper gitt ut filmer som Basilik, Khuda Hafiz og Al Safar. I fjor spilte utenlandske filmselskaper 6 spillefilmer i Usbekistan.

Pilegrimsturisme. JegFor å skape spesiell bekvemmelighet for de som besøker Usbekistan for pilegrimsturisme, er det innført nye krav til hotell, et kart over landets moskeer er utviklet og lagt ut i mobilapplikasjonen. Det første Pilgrimage Tourism Forum ble avholdt i Bukhara og 120 utenlandske gjester fra 34 land deltok.

Medisinsk turisme. I Usbekistan iverksettes tiltak for å utvikle medisinsk turisme og tiltrekke flere turister til medisinske organisasjoner. I 2019 oversteg antallet utenlandske statsborgere som besøkte Usbekistan for medisinske formål 50 tusen. Faktisk kan dette tallet være høyere, siden det fortsatt er en vanskelig oppgave å bestemme antall turister som besøker private medisinske klinikker.

konklusjonen

De siste årene har Usbekistan blitt anerkjent som det beste reisemålet i verden av The Guardian, det raskest voksende landet i øynene til Wanderlust og det best voksende reisemålet i følge Grand Voyage. Som et resultat av gjennomførte tiltak har Usbekistan besteget 10 posisjoner (22 plasser) i Global Muslim Tourism Index, samlet av Crescent Rating. I tillegg rangerte Verdens turistorganisasjon Usbekistan på 4. plass på listen over de land som vokser raskest i turistsektoren.

Avslutningsvis bør det bemerkes at turismen i Usbekistan trenger å transformere forretningsmodellene sine gjennom innovasjon og digitalisering. Det er nødvendig å utvikle markedssegmenter som agro- og etnoturisme.

Fortsett å lese

Usbekistan

Artel blir et av de første private usbekiske selskapene som får kredittvurdering

Publisert

on

En usbekisk elektronikkprodusent har blitt et av landets første selskaper som får en ettertraktet kredittvurdering.

Artel Electronics LLC (Artel), Sentral-Asias største produsent av husholdningsapparater og elektronikk og en av Usbekistans største selskaper, fikk en første gang Fitch-rangering på 'B' med stabile utsikter.

Det er landets første private produsent som mottar en kredittvurdering fra et av de internasjonale “store tre” -byråene.

Etter en grundig vurdering av selskapets kommersielle og økonomiske stilling, berømmet Fitch Artels "ledende innenlandske markedsposisjon", dets "forventede sterke midler fra drift" og selskapets "vellykkede og langsiktige samarbeid" med internasjonalt anerkjente produsenter av originalt utstyr.

Rangeringen vil gi et uavhengig referanseindeks for Artels pålitelighet som låntaker.

Artel er markedsleder i Usbekistan og et av landets mest gjenkjennelige merker. De siste årene har selskapet gjennomgått omfattende omstillinger og en revisjon av sine interne prosesser for å samsvare med internasjonale standarder for finansiell rapportering og miljø-, sosial- og eierstyring og selskapsledelse (ESG).

Selskapet har nylig introdusert et profesjonelt representantskap, og Deloitte har gjennomført en revisjon av IFRS-regnskapet de siste tre årene.

Som svar på Fitch-vurderingen sa Bektemir Murodov, finansdirektør i Artel, til dette nettstedet: “Vi er glade for å ha mottatt vår første vurdering fra Fitch.

"Dette øyeblikket følger flere måneder med hardt arbeid fra Artel-teamet mens vi jobber for å tilpasse oss de beste globale standardene for eierstyring og selskapsledelse."

Han la til at rangeringen ville "hjelpe oss med å utdype samarbeidet med våre partnere, få tilgang til nye former for finansiering, og er det naturlige neste skritt mot å komme inn på internasjonale kapitalmarkeder."

Det sa en talsperson for Artel EU Reporter at selskapet var “veldig fornøyd” med vurderingen, og la til “dette er bare begynnelsen på vår reise. Vi ser frem til å bygge videre på dette i løpet av de kommende månedene og årene, og vi ser hele tiden på nye måter å forbedre vår virksomhet. ”

Rangeringen er den siste indikasjonen på at mye innvarslede forretningsreformer i Usbekistan har ønsket effekt på landets investeringsmiljø. Reformer gjør det mulig for landets ledende selskaper å restrukturere, få tilgang til internasjonale finansieringsmuligheter og utforske utenlandske markeder, og Artel er et av de første selskapene som utnytter dette.

Artel ble grunnlagt i 2011 med begrensede produktlinjer, men har siden vokst til å produsere et bredt spekter av husholdningsapparater og elektronikk, med over 10,000 ansatte i hele Usbekistan. Foreløpig eksporterer den til over 20 land i hele SNG og Midtøsten, og er også den regionale partneren til Samsung og Viessmann. 

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender