Kontakt med oss

Usbekistan

Utvikling av intellektuell eiendom er en garanti for positive endringer

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I andre halvdel av 18-tallet fikk verden dampdrevne dampbåter, høyhastighetsbiler fra sin tid, høyeffektive spinnemaskiner. Som et resultat av slike endringer fant en stor industriell revolusjon sted. Menneskeheten begynte å behandle resultatene av deres intellektuelle aktivitet (oppfinnelser, skriftlige verk) på en annen måte. De begynte å beskytte dem på samme måte som de beskyttet kornet og huset deres. Ved å gjøre det forsto de at intellektuell eiendom skapt av mennesker har en viss verdi som andre egenskaper. Den store industrielle revolusjonen som forandret verden førte til at folk utviklet en følelse av respekt for slik intellektuell eiendom, skriver Colin Stevens.

Så hvordan reagerer dagens verden, spesielt Republikken Usbekistan, på åndsverk? Hva gjøres for å utvikle dette feltet?

I. I veien for rettslig beskyttelse av immaterielle objekter

I grunnloven av republikken Usbekistan antas staten å ha en rekke forpliktelser som å sikre borgernes rettigheter til deres eiendom, spesielt åndsverk. Staten bør sikre eiendomsrett som enhver persons rett til å eie, bruke og disponere sin eiendom som de ønsker.

For å sikre, implementere og håndheve rettslig beskyttelse av immaterielle rettigheter til enkeltpersoner i vårt land flere lover, for eksempel: sivil lov, , "Lov om opphavsrett og beslektede rettigheter", "Lov om oppfinnelser, bruksmodeller og industriell design""Lov om varemerker, tjenestemerker og navn på opprinnelsessteder", "Lov om geografiske betegnelser" "Lov om seleksjonsprestasjoner", "Lov om juridisk beskyttelse av topologier til integrerte mikrokretser", "Lov om konkurranse" og andre er adoptert.

Riktignok, for å utvikle feltet for intellektuell eiendom, er det nødvendig for hvert land å implementere visse reformer uten å stole på eksisterende lover for fullt ut å sikre dets rettslige beskyttelse og håndhevelse. I denne sammenhengen gjennomføres det systematiske aktiviteter i republikken Usbekistan for å styrke den juridiske beskyttelsen og håndhevelsen av immaterielle objekter og for å eliminere eksisterende problemer på dette feltet.

Spesielt for første gang i historien ble den nasjonale strategien for utvikling av sfæren for intellektuell eiendom i republikken Usbekistan vedtatt. Hovedinnholdet i denne strategien på feltet er å øke effektiviteten til offentlig administrasjon, å ta i bruk moderne informasjons- og kommunikasjonsverktøy i rettslig beskyttelse av immaterielle objekter, å utvikle et pålitelig rettshåndhevelsessystem for immaterielle rettigheter, for å danne en følelse av respektere og øke bevisstheten i befolkningen om åndsverk.

Annonse

Følgende aktiviteter ble også utført innenfor rammen av rettslig beskyttelse av immaterielle objekter, som er:

a) Loven "On Geographical Indications", som handler om rettslig beskyttelse, håndhevelse og bruk av geografiske indikasjoner, ble vedtatt;

b) for å redusere tiden og pengene som er involvert i å sende inn søknader om registrering av åndsverk, er det innført en prosedyre for å sende og motta søknader gjennom [online] statlige informasjonssystemer. Ved utgangen av neste år er prosessene som er involvert i registrering av immaterielle eiendommer planlagt i full drift elektronisk 24/7;

c) for å forhindre "ond tro"-registrering av åndsverk og for å gi interesserte personer en mulighet til å uttrykke skriftlige innvendinger mot søknadene som er sendt inn til vedkommende myndighet, en prosedyre for å legge ut informasjon om de relevante søknadene på nettstedet til den kompetente myndigheten myndighet er innført.

En av tingene som utføres innenfor rammen av rettslig beskyttelse av immaterielle objekter er gyldighetstiden for opphavsretten som ble utvidet fra 50 til 70 år.

II. På området rettshåndhevelse av immaterielle objekter

Den juridiske beskyttelsen av åndsverkssfæren i hver stat, dens vedlikehold sammen med dens rettslige håndhevelse, er en garanti for utviklingen av sfæren. I denne forbindelse har flere arbeider blitt utført i republikken når det gjelder rettslig håndhevelse av åndsverk.

De viktigste av de iverksatte sakene er administrativt ansvar for brudd på opphavsrett, beslektede rettigheter, industrielle rettigheter og rett til å kreve erstatning fra 20 ganger til 1000 ganger grunnberegningsbeløpet fremfor erstatning basert på skaden som er forårsaket. I tillegg innføres selskapsansvar for juridiske personer i form av bot på 100 til 200 basisberegningsenheter (fra 2,750 til 5,500 XNUMX USD) for brudd på industriell eiendomsrett.

Tjenestemenn har tatt visse tiltak for å implementere systemet for beskyttelse av immaterielle gjenstander gjennom tollgrensene.

Hvert år i republikken siden 2021 (15. februar - 15. mars) arrangeres måneden "A Month Without Counterfeits". Hovedformålet med denne begivenheten er å effektivt bekjempe forfalskede varer og øke befolkningens bevissthet om IP.

For å styrke rettsvernet på området er det innført nye mekanismer for å begrense mulighetene for forfalskede produkter å komme inn på markedet, nemlig verifisering av overholdelse av immaterielle rettigheter: i produktsertifisering; og i statens registrering av medisiner, medisinsk utstyr og utstyr.

III. Internasjonalt samarbeid innen åndsverk

I løpet av de siste fire årene (2018-2022) sluttet republikken Usbekistan seg til følgende internasjonale traktater innen åndsverk:

- Konvensjon for beskyttelse av produsenter av fonogrammer mot uautorisert duplisering av deres fonogrammer (Geneve, 29. oktober 1971);

- WIPO-avtalen om forestillinger og fonogrammer (Geneve, 20. desember 1996);

- WIPO Copyright Treaty (WCT) (Geneve, 20. desember 1996)

- Marrakesh-traktaten for å lette tilgangen til publiserte verk for personer som er blinde, synshemmede eller på annen måte funksjonshemmede (2013)
Juni 27).

Tjenestemenn kommuniserte jevnlig med det internasjonale samfunnet angående utviklingen av sektoren for intellektuell eiendom. I 2021 deltok de aktivt på arrangementer i FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), USAs patent- og varemerkekontor (USPTO) og International Union for the Protection of New Varieties (UPOV).

I tillegg pågår samarbeid med de kompetente myndighetene i land som Kina, Russland, Kirgisistan, Tadsjikistan, Georgia og Aserbajdsjan om temaet åndsverk.

Den 21. juni 2022 ble det undertegnet et samarbeidsavtale med Justisdepartementet i Republikken Usbekistan og Immaterielle rettigheter i Republikken Aserbajdsjan innen beskyttelse av opphavsrett og relaterte rettigheter.

Som følge av virksomheten som utføres på åndsverksområdet, har antall innsendte søknader om registrering av åndsverk økt betydelig.

Antall innsendte søknader om registrering av immaterielle objekter etter år (i tilfelle III kvartal 2016 - 2022)

I samfunnet har det således dannet seg en følelse av respekt for åndsverk, og vi kan ikke annet enn å beskrive at sfærens rettslige beskyttelse blir gitt på alle mulige måter.

Avslutningsvis bør det understrekes at ethvert samfunn som har som mål å utvikle åndsverk, må sikre sin rettslige beskyttelse og håndheving. Årsaken er at utviklingen av åndsverk er en garanti for positive endringer i landet.

MiJustisdepartementet i republikken Usbekistan

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender