Kontakt med oss

Databeskyttelse

Oleg Boyko vinner rettssak mot Google på grunn av brudd på personopplysninger

DELE:

Publisert

on

International businessman Oleg Boyko (pictured) has successfully challenged Google’s practice of indexing a link to a website containing false and violating information in the Google search results. The legal proceedings by Mr. Boyko, initiated in 2020 by his legal team to remove this material from the internet, culminated in Mr. Boyko prevailing in his appeal against Google’s decision in February 2024.

Oleg Boyko, who holds Italian citizenship, appealed to the Italian Data Protection Guarantor in 2023 after encountering obstacles in Google’s content removal process. In July 2023, the Guarantor agreed with the application and obliged Google LLC to remove the website from its search results.

In the fall of 2023, despite the regulator’s decision, Google appealed the ruling. However, Boyko persisted and ultimately emerged victorious in his legal dispute with the tech giant in February this year.

Addressing the widespread issue of information online that was intentionally wrong and misleading, Mr. Boyko’s lawyer, Alexey Tyndik, emphasized the ease with which false narratives can tarnish reputations in today’s digital landscape. Mr. Tyndik underscored the significant impact of such content, particularly on public figures like Oleg Boyko.

While Mr. Boyko’s successful appeal highlights the possibility of contesting the misleading information online, it also underscores the ongoing struggle individuals face in safeguarding their personal data in the digital age.

Nylige juridiske kamper har sett enkeltpersoner og bedrifter over hele verden ta opp Googles teknologigigant over ærekrenkende innhold. I 2023 avsluttet en australsk kvinne en 12 år lang juridisk kamp mot Google, og sikret forlik etter å ha saksøkt selskapet to ganger for å ha publisert ærekrenkende innhold fra RipOff Report på søkemotorsiden. På samme måte det året mottok en kanadisk forretningsmann en halv million dollar i erstatning fra Google for ikke å fjerne et ærekrenkende søkeresultat.

I 2022 ble Google pålagt å betale en tidligere politiker 715,000 XNUMX dollar for ærekrenkende YouTube-videoer. Videoene, som feilaktig anklaget politikeren for ulike forseelser, hadde fått tusenvis av visninger og tjent Google betydelige inntekter.

Annonse

Sakene fremhever den økende juridiske kontrollen over nettinnhold og teknologiselskapers ansvar for å administrere personopplysningsmaterialet på deres plattformer.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender