Kontakt med oss

NATO

"Ingen vold eller trusler" kan blokkere Ukrainas NATO-vei

DELE:

Publisert

on

I en tale på NATOs åpne dørkonferanse i Helsingfors, ønsket NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoană velkommen Ukrainas beredskap til å bli med i NATO og sa at «NATOs dør forblir åpen» og «ingen vold eller trusler kan stoppe det». Ambassadene til Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia og Slovenia hadde organisert arrangementet, i samarbeid med det finske instituttet for internasjonale anliggender og Finlands Atlanterhavsråd, for å markere tjueårsjubileet for deres lands tilslutning til NATO .

I sin virtuelle adresse sa Geoană at han ikke kunne tenke seg en bedre vert enn Finland for å snakke om NATOs åpne dør-politikk. "Sammen med vårt nyeste medlem Sverige har dere vist verden hva frihet betyr," sa han og la til at president Putin har mislyktes i sitt forsøk på å "slå igjen NATOs dør."

Visegeneralsekretæren fremhevet at Ukraina, som andre tidligere i Sentral- og Øst-Europa og Baltikum, har valgt veien til NATO-medlemskap. Fra 1949 har NATO vokst fra tolv medlemmer til trettito og vil fortsette å «bygge en bro for at Ukraina kan bli med i vår store allianse», slik det ser ut til Washington-toppmøtet i juli.  

Visegeneralsekretæren understreket at NATOs åpne dør-politikk har brakt flere styrker, flere kapasiteter og flere mennesker med ferdigheter og ekspertise inn i alliansen. "NATO-allierte fra Østersjøen til Svartehavet bidrar betydelig til NATOs kollektive sikkerhet", sa han og understreket at disse landene også bidrar til NATOs innovasjonsøkosystem, inkludert testsentre og akseleratorsteder som er en del av NATOs Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). ).

Dagen før hadde Mircea Geoană besøkt Allied Maritime Command (MARCOM) hovedkvarter i Northwood, nær London, hvor han møtte sjefen for MARCOM, viseadmiral Mike Utley og andre nøkkelpersoner. Visegeneralsekretæren og fartøysjefens diskusjoner fokuserte på betydningen av MARCOM i NATOs nye forsvarsplaner og kommandoens avgjørende rolle i å holde sjøveiene mellom Nord-Amerika og Europa åpne.

Etter nylige skader på undervannsinfrastrukturen i Østersjøen diskuterte de også hvordan allierte mariner og nye teknologier bedre kan beskytte undersjøisk infrastruktur og Alliansens rolle i å skjerme undersjøiske kabler og rørledninger. Geoană fremhevet videre behovet for fortsatt vestlig støtte til Ukraina, og sa at kostnadene ved å la Russland seire ville være langt større enn kostnadene ved å støtte Ukraina nå.

Visegeneralsekretæren og sjefen diskuterte også utvikling av missil- og droneteknologier, samt hvordan NATO bedre kan tilpasse seg rollen til kunstig intelligens i moderne krigføring. Geoană advarte om at alliansen står overfor de største sikkerhetsutfordringene på en generasjon, og understreket MARCOMs sentrale rolle i å beskytte NATOs én milliard mennesker.

Annonse

Han avsluttet reisen med en åpningstale på den tredje utgaven av den årlige NATOs integrerte luft- og missilforsvarskonferanse (IAMD) i London. Årets konferanse fokuserte på resultatene fra toppmøtet i Washington, lærdom fra krigen mot Ukraina, og NATOs IAMD-tilpasning utover toppmøtet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender