Kontakt med oss

Helse

Etter «QATARGATE» i parlamentet, «TOBAKKEGAT» hos kommisjonen?

DELE:

Publisert

on

Er EU-kommisjonen under påvirkning av Tobakkslobbyen?

The European Union has set itself the goal of a “Tobacco-Free Generation” starting from 2023. This ambitious goal requires the adoption of new and rapid tobacco control measures. The revision of the directives related to tobacco, planned by the Commission since 2020, has not yet taken place.

This inaction is not a good sign, according to the MEPs signing the White Paper of the European Parliament’s Tobacco Working Group. The Commission must urgently respect the commitments to transparency and independence in the WHO Framework Convention on Tobacco Control, an international treaty concluded in 2003, entered into force in 2005, and ratified by the EU on June 30, 2005.

For several years, the European Parliament has been waiting for the Commission to schedule the revisions of the two European directives related to tobacco, the 2011 directive on the taxation of tobacco products, and the so-called Tobacco Products Directive (TPD), from 2014. Our legislation must indeed take into account the emergence of “new tobacco products” such as electronic cigarettes, puffs, heated tobacco, or nicotine pouches, but also the explosion of parallel trade largely organized by tobacco manufacturers, as well as knowledge about the environmental damage caused by tobacco cultivation, the manufacture of new tobacco products, and their consumption.

For å vekke den nødvendige debatten og definere de essensielle tiltakene som må tas, møttes en gruppe europeiske varamedlemmer ledet av Michèle Rivasi (De Grønne/EFA), Anne-Sophie Pelletier (Venstre) og Pierre Larrouturou (S&D) mellom 2021 og 2023 , med deltakelse av folkehelseforeningene Smoke-Free Partnership (SFP), Alliance Against Tobacco (ACT), Tobacco Control Research Group (TCRG) fra University of Bath, Corporate Europe Observatory (CEO), og uavhengige eksperter.

The themes of the parallel tobacco trade, the “Dentsu Tracking/Jan Hoffmann” traceability scandal, the lobbying of cigarette manufacturers and their affiliates, and the environmental damage of tobacco were particularly studied.

Syntesen av disse rundebordene tok form av en hvitbok som vil bli presentert 11. april 2024. Funnene er ugjendrivelige: hvitboken demonstrerer hvordan EU-kommisjonen altfor enkelt åpner dørene til tobakkslobbyen og viser seg selv. å være spesielt gjennomtrengelig for industriens krav, selv om de er i strid med folkehelsen og de offentlige finansene til de 27 medlemslandene, og til forsvarlig administrasjon av våre institusjoner.

The White Paper of the European Parliament’s Working Group on Tobacco will be distributed in French and English to the 27 Member States, the Commission, political groups, current and future MEPs, NGOs, and the media, with the ambition of fostering the emergence of a Tobacco-Free Europe.

On the eve of the White Paper’s presentation, the members of the European Parliament’s Working Group on Tobacco spare a thought for Michèle Rivasi, the true soul of this collective effort, whose premature death deeply moved them. This White Paper is primarily hers; her fight against industrial lobbies and for the transparency and independence of public policies must be shared.

PRESENTASJON 11. APRIL 2024 AV Hvitboken FRA EUROPAPARLAMENTETS ARBEIDSGRUPPE: ER KOMMISSJONEN UNDER PÅVIRKNINGEN AV TOBAKKLOBBIEN?

Kontakt: MEP Anne-Sophie Pelletier: [e-postbeskyttet]

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender