Kontakt med oss

NATO

Hvordan Russlands elite tjente på en NATO-øvelse - og utløste en spion-skrekk

DELE:

Publisert

on

Russiskeide feriehytter ble leid ut til militær bruk under den nylige NATO-øvelsen Nordic Response. Den norske TV-kanalen TV2 har meldt at minst to russiske politikere nær Vladimir Putin er blant hyttenes eiere. Feriestedet, i Nord-Norge, har utsikt over en militærbase, skriver politisk redaktør Nick Powell.

I mars var Norge vertskap for Nordic Response, en del av NATOs militærøvelse Steadfast Defender 24. Det involverte over 20,000 14 soldater fra minst XNUMX land, hvis styrker trente i Nord-Norge, Sverige og Finland, på land, i luften og til sjøs. Steadfast Defender var den største NATO-øvelsen på flere tiår, rettet mot å teste alliansens nye forsvarsplaner, utarbeidet som svar på den økte trusselen fra Russland.

Men en etterforskning fra norsk politis sikkerhetstjeneste, PST, har funnet at både det norske og det svenske forsvaret leide russisk-eide feriehytter. Hyttene har utsikt ned til militærflybasen på Bardufoss, hvor norske og allierte avdelinger trener jevnlig.

The television channel TV2 has linked several of the cabins to the Russian political elite, including the mayor of Murmansk, Igor Morar, a member of President Vladimir Putin’s United Russia party. Another owner is the Russian politician Viktor Saygin, who has close ties to the Russian military. The management of the cabins say they were unaware of the Russian owners’ political connections but confirmed that the military sometimes rent their property.

En PST-talsperson bekreftet overfor TV2 at sikkerhetstjenesten har utført en undersøkelse knyttet til disse hyttene «over en periode», men at de ikke vil trekkes frem til hvor lenge det har pågått eller hvorfor akkurat PST hadde engasjert seg. Det ser ut til at det har å gjøre med mer enn utleieordningene, selv om talspersonen la til at «når utleier er en russisk statsborger, som kan være knyttet til det russiske regimet, er det ikke uviktig hvem de leier ut til».

Sjef for kontraetterretning i PST, Inger Haugland, har bekreftet at trusselen fra Russland og russisk etterretning mot Norge har forsterket seg, med de væpnede styrkene og alliert militær aktivitet et spesielt sårbart mål. I flere trusselvurderinger, senest i år, har PST advart mot nettopp slike eiendomskjøp som hyttene på Bardufoss.

– Vi viser til at fremmede stater, inkludert Russland, kjøper eiendom for å få innsikt i norske forhold som kan gå på bekostning av norske sikkerhetsinteresser, sa Inger Haugland, da tilgang til eiendommer kan gi russiske etterretningstjenester tilgang til informasjon. de ellers ikke ville ha gjort”. Hun understreket at det ikke nødvendigvis er straffbart å gjøre kjøp som kan kompromittere norske sikkerhetsinteresser, men at dette er et problem som kanskje kan reguleres eller ivaretas på andre måter.

Annonse

This year’s threat assessment states that “Russia will mainly use such means to cover its military and technological needs, for example by buying property that is strategically located in relation to Norwegian military installations”. The National Security Authority (NSM) has also pointed to the challenge for a number of years. In their risk assessment in 2023, they write that foreign acquisitions of strategically located property could be a threat to Norway’s national security.

I forkant av NATO-øvelsen Nordic Response, som fant sted rundt Bardufoss flybase - og de russiskeide lugarene - ba myndighetene publikum tipse om mistenkelig aktivitet. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har siden kommentert at «vi må følge denne saken veldig nøye – hvem eier eiendom i Norge, hvor og om det kan utgjøre en sikkerhetstrussel».

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender