Kontakt med oss

Europaparlamentet

En løsning eller en tvangstrøye? Nye skatteregler i EU

DELE:

Publisert

on

Europaparlamentet har godkjent nye finanspolitiske regler, designet for å begrense akkumulert gjeld og årlige underskudd som oppstår av medlemslandene. De fleste MEP-medlemmer følte at de hadde vunnet viktige innrømmelser sammenlignet med kommisjonens opprinnelige forslag, noe som ga mer fleksibilitet for å øke økonomisk vekst. Men ikke alle var overbevist, skriver politisk redaktør Nick Powell.
For flertallet av parlamentsmedlemmer gjør revideringen av EUs finanspolitiske regler dem klarere, mer investeringsvennlige, bedre skreddersydd til hvert lands situasjon og mer fleksible. De mener at de har styrket reglene betydelig for å beskytte en regjerings evne til å investere.

Det vil nå være vanskeligere for kommisjonen å plassere et medlemsland under en prosedyre for uforholdsmessig store underskudd dersom viktige investeringer pågår, og alle nasjonale utgifter til medfinansiering av EU-finansierte programmer vil bli ekskludert fra en statlig utgiftsberegning, noe som skaper flere insentiver. å investere.

Land med overdreven akkumulert gjeld vil bli pålagt å redusere den i gjennomsnitt med 1 % per år hvis gjelden er over 90 % av BNP, og med 0.5 % per år i gjennomsnitt hvis den er mellom 60 % og 90 %. Hvis et lands årlige underskudd er over 3 % av BNP, må det reduseres i perioder med vekst til 1.5 %, og bygge en utgiftsbuffer for vanskelige økonomiske forhold.

De nye reglene inneholder ulike bestemmelser for å gi mer pusterom. Spesielt gir de syv år i stedet for standard fire for å nå den nasjonale planens mål. MEP-medlemmer sikret at denne ekstra tiden kan gis uansett grunn som Det europeiske råd finner passende, i stedet for bare hvis spesifikke kriterier ble oppfylt, slik det opprinnelig ble foreslått. 

På forespørsel fra MEP-er kan land med et for stort underskudd eller gjeld be om en diskusjon med kommisjonen før den gir veiledning om medlemslandets utgifter. Et medlemsland kan be om at en revidert nasjonal plan legges fram dersom det er objektive forhold som hindrer gjennomføringen, for eksempel et regjeringsskifte.

Rollen til de nasjonale uavhengige finansinstitusjonene - som har i oppgave å vurdere egnetheten til deres regjerings budsjetter og finanspolitiske prognoser - ble betraktelig styrket av MEP-er, med målet om at denne større rollen vil bidra til å bygge nasjonal støtte til planene.

Den tyske medordføreren Markus Ferber, fra EPP, sa at «denne reformen utgjør en ny start og en tilbakevending til finanspolitisk ansvar. Det nye rammeverket blir enklere, mer forutsigbart og mer pragmatisk. Imidlertid kan de nye reglene bare bli en suksess hvis de implementeres riktig av kommisjonen.

Den portugisiske sosialisten Margarida Marques sa at "disse reglene gir mer plass for investeringer, fleksibilitet for medlemslandene til å jevne ut sine justeringer, og for første gang sikrer de en "ekte" sosial dimensjon. Å unnta medfinansiering fra utgiftsregelen vil tillate ny og innovativ politikkutforming i EU. Vi trenger nå et permanent investeringsverktøy på europeisk nivå for å utfylle disse reglene.

Direktivet ble vedtatt med 359 stemmer mot 166, og 61 avholdte stemmer. Medlemslandene må levere sine første nasjonale planer innen 20. september 2024. Dette vil være mellomlangsiktige planer som skisserer deres utgiftsmål og hvordan investeringer og reformer skal gjennomføres. Medlemsland med høyt underskudd eller gjeldsnivå vil motta veiledning før plan om utgiftsmål, med numeriske benchmarks.

Men ikke alle parlamentsmedlemmer ble overbevist av sikkerhetstiltakene for land med overdreven gjeld eller underskudd, det nye fokuset på å fremme offentlige investeringer i prioriterte områder og forsikringene om at systemet vil være mer skreddersydd for hvert land, i stedet for å bruke en enhetlig tilpasning. -all tilnærming. De Grønne/EFA-gruppen hevdet at budsjettregler burde "prioritere mennesker og planet fremfor finanspolitisk haukeskap". 

Deres president, Philippe Lamberts, sa at i en av deres siste avstemninger før det europeiske valget i juni, vedtok parlamentsmedlemmer «en av de viktigste, men beklagelige reformene i karrieren deres.  

"Dessverre ligger kjernen i denne reformen en ideologisk besettelse som prioriterer dogmet om gjeldsreduksjon fremfor investeringer og sosiale utgifter. Disse nye budsjettreglene vil påtvinge alle EUs medlemsland en tvangstrøye. Det vil frata regjeringer de økonomiske ressursene som trengs for å garantere en blomstrende økonomi, sosiale tjenester og klimatiltak. Denne besettelsen av gjeldsreduksjon vil uunngåelig føre til at innstrammingene kommer tilbake, i en tid da EU har et presserende behov for å øke investeringene  

«Vi trenger sårt en reform av gjeldende finanspolitiske regler, som er utdaterte, dårlig håndhevet og uegnet til formålet. Men reformen det stemmes over i dag ignorerer erfaringene fra finanskrisen og de sosiopolitiske arrene som er etterlatt på vårt kontinent etter tunge innstramminger. Vi bør fremme gjeldsbærekraft fremfor gjeldsreduksjon og vende ressursene våre mot mer presserende politiske prioriteringer som den grønne omstillingen, sosiale utgifter og krigen i Ukraina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender