Kontakt med oss

Tobakk

Hvorfor EUs politikk for tobakkskontroll ikke fungerer

DELE:

Publisert

on

65 % av røykerne i EU mener at beslutningstakere i EU ikke tar hensyn til virkningen for røykere når de bestemmer seg for regler og forskrifter for tobakk og nikotinholdige produkter. Dessuten er 66 % av den generelle befolkningen voksne over hele Europa enige om at organisasjoner som EU og WHO bør sette mer fokus på skadereduksjon ved å oppmuntre røykere til å bruke mindre skadelige produkter i stedet for å prøve å eliminere tobakksbruk helt, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Resultatene av en ny undersøkelse utgitt av Povaddo avslører at det er bred aksept blant europeere for at røykfrie alternativer, som e-sigaretter og oppvarmet tobakk, er rimelige måter å slutte å røyke på, og at EU nøye bør vurdere virkningen av eventuelle avgifter på dem. To tredjedeler (66 %) av de spurte voksne i Europa mener at røykere kan oppmuntres til å bytte til vitenskapelig beviste alternativer ved å beskatte disse produktene til en lavere sats enn sigaretter, men fortsatt høy nok til å motvirke bruk av unge eller ikke-røykere.

Gjennomført av det uavhengige opinionsundersøkelsesfirmaet Povaddo for Philip Morris International (PMI), viser undersøkelsen blant mer enn 14,000 13 voksne i XNUMX EU-medlemsland og Ukraina hvordan europeere har sterke meninger om hvordan disse produktene bør behandles av myndigheter, både på en nasjonalt nivå og i EU som helhet:

o Voksne røykere bør gis nøyaktig, vitenskapelig underbygget informasjon om at røykfrie alternativer til sigaretter er mindre risikofylte enn fortsatt røyking, selv om disse alternativene ikke er risikofrie (69 %).

o Regjeringer kan bidra til å forbedre folkehelsen ved å støtte retningslinjer som oppmuntrer voksne røykere som ikke slutter helt til å bytte til innovative røykfrie alternativer som har potensial til å være mindre skadelige enn fortsatt røyking (67 %).

o EU bør dedikere tid og ressurser til å utrydde røyking ved å oppmuntre alle røykere til enten å slutte helt eller bytte til et vitenskapelig underbygget mindre risikabelt alternativ (67 %).

"Disse undersøkelsesresultatene antyder at det er en kobling mellom beslutningstakere og innbyggerne de styrer og representerer når det kommer til tobakkspolitikk," sa Povaddos president, William Stewart. "EUs politiske tilnærming virker mer fokusert på et urealistisk mål, fullstendig utryddelse av nikotinbruk."

Annonse

I motsetning, fortalte han meg, er allmennheten i hele Europa i stor grad mottakelig for konseptet tobakksskadereduksjon, ideen om å flytte folk bort fra sigaretter til disse vitenskapelig beviste mindre skadelige alternativene, som e-sigaretter, orale nikotinposer eller oppvarmet tobakk. Produkter.

Problemet ligger hos politikerne. «De ser på det som en enten-eller-situasjon, enten røyker du eller så røyker du ikke. Det er en veldig utdatert måte å tenke på fordi det er noe i midten, det er alternative produkter … som ikke var tilgjengelig for 20 år siden. Etter hvert som publikum lærer mer og mer om disse produktene, er de faktisk veldig mottakelige for denne ideen om ganske enkelt å oppmuntre [røykere] til å gå av med produktet som de vet er det mest skadelige, som er sigaretter».

Undersøkelsen målte også holdninger til ulovlig handel med smuglede og forfalskede sigaretter, drevet av tiltrekningen av å unndra høy skatt. I de forskjellige EU-landene som ble undersøkt, ser 60 % av folk på ulovlig handel som et problem i landet deres.

"Offentligheten forstår vitsen om ulovlig handel," fortalte William Stewart meg. De vet at den ulovlige handelen gjør det vanskeligere å redusere røykefrekvensen totalt sett, det hjelper egentlig ikke med å beskytte ungdom fra røyking, de vet at det kan forårsake kriminalitet og sikkerhetsproblemer”.

Av de fjorten landene som ble spurt, var det fem som skiller seg ut som mer sannsynlig å si at landet deres har et problem med ulovlig handel, Hellas, Litauen, Kroatia, Romania og Frankrike. Spesielt franskmennene har rett i å ha lagt merke til at landet deres har et problem som er i ferd med å komme ut av kontroll.

«Frankrike er virkelig Europas problembarn når det kommer til spørsmålet om ulovlig handel. De mister en helt enorm mengde skatteinntekter”, forklarte William Stewart. I 2021 registrerte den en økning på 33 % i forbruket av forfalskede sigaretter, den høyeste i EU.

«Frankrike er fortsatt det største illegale markedet i EU med et totalt forbruk på 15 milliarder illegale sigaretter. Det utgjør 29 % av det totale sigarettforbruket, det var bare 13 % i 2017. Det er verdt å rette oppmerksomheten mot Frankrike fordi det er et større land med en større økonomi, og derfor skiller det seg virkelig ut som spesielt problematisk”, la han til.

Han beskrev Frankrike som et land som ser ut til å ha mistet sine tobakkspolitiske mål av syne, ettersom ministrene «fortsetter å implementere høyere skatter gang på gang etter gang», antagelig både for å øke inntektene og for å redusere røykefrekvensen. «De oppnår ingen av disse. Røykingsratene synker ikke, og fordi det ulovlige markedet blir større, høster de virkelig ingen fordeler av høyere skatteinntekter.

– Jeg innrømmer at tobakksproblemer ikke er høyt på folks radar. Det er ikke noe de tenker så ofte på, men det betyr ikke at det ikke er en viktig sak. Det er lett for lovgivere og beslutningstakere å overse offentlige holdninger til saken fordi de ikke er veldig høylytte i det.

«Å være sterkt mot tobakk og tro at man kan score politiske poeng på det er veldig utdatert politisk tenkning. Det var sannhet i det generelt sett, kanskje for 20 år siden. Det var mye fiendskap og fiendtlighet mot tobakksindustrien, absolutt på 1990-tallet, kanskje på begynnelsen av 2000-tallet … som gikk over til mer ambivalens».

Problemet, gjentok William Steward, er at tankegangen til politiske ledere ikke har nådd opp. "De sitter fast to tiår i det siste, og tenker at det å være anti-tobakk vil gi dem politiske poeng. Realiteten er at publikum er ganske åpne for at det må være en annen tilnærming til tobakkspolitikken.

"Det er en milliard røykere på planeten, og realiteten er at en milliard mennesker ikke kommer til å slutte å røyke når som helst i livet vårt. Vi må se etter alternative løsninger og tilnærminger.

Han ser på alternative produkter som den eneste levedyktige måten å både oppnå helsefordelene ved redusert sigarettrøyking og takle den ulovlige handelen. «Når folk begynner å konsumere et produkt til en lavere pris, hvordan skal du få dem tilbake til det lovlige markedet? Vi snakker i stor grad om sigaretter når vi snakker om det ulovlige markedet, hvis de kan oppmuntres til mer til mindre skadelige alternativer, der det er en viss skatteforskjell, kan det være et visst håp”.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender