Kontakt med oss

Transport

Får jernbane "på sporet for Europa"

DELE:

Publisert

on

I forkant av EU-valget i juni har Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER) lansert sitt manifest "On Track For Europe" for 2024-29 på et høyt nivå arrangert i Europaparlamentet av MEP Dominique Riquet. Med fast sikte på å nå målene for modal shift og modal share i EUs strategi for bærekraftig og smart mobilitet, viser manifestet den europeiske jernbanesektorens visjon for velfungerende jernbanepassasjer- og godstjenester i et jernbaneinfrastrukturnettverk med høy kapasitet, som vil være en sentral muliggjører for Europas grønne og digitale overganger.

Jernbaner har høye ambisjoner for fremtiden for bærekraftig transport i Europa: høyhastighetsforbindelser mellom alle EUs hovedsteder og større byer, regionale kvalitetstjenester for alle, flere nattog og bærekraftige turismealternativer, fulldigital godsdrift med jernbane som ryggraden i nettet -null logistikk. Betydningen av disse spørsmålene ble også understreket i den tidligere italienske statsministeren Enrico Lettas høynivårapport om fremtiden for det indre marked, som oppfordrer EU til å bygge høyhastighetstogforbindelser mellom alle EU-hovedsteder for å løse et "skinnende paradoks" i EUs infrastruktur.

Manifestet hevder at jernbane, med sine unike fordeler i form av utslippsbesparelser, energieffektivitet og generering av økonomisk aktivitet, bør være i sentrum for alle politiske verktøy utformet for å fremme Europas bærekraft, energiuavhengighet og velstand. CER understreker behovet for en strategisk visjon som omfatter bærekraftig transport.

Å støtte offentlige og private investeringer i infrastruktur er avgjørende for å fortsette å fremme jernbaneprosjekter på det TEN-T pan-europeiske transportnettverket, samt å utdype det indre markedet gjennom en høyhastighets masterplan og fremme interoperabilitet. Denne utviklingen går hånd i hånd med utplasseringen av digitale muliggjører, som muliggjør sikrere og mer effektiv jernbanedrift i EU. CER oppfordrer medlemslandene til å gjøre dette til en prioritet i neste periode av EU-kommisjonen og parlamentet.  

Fire grunnleggende pilarer er identifisert for å lede fremtidige politiske handlinger:

  • Rettferdig konkurranse mellom transportformer – Til tross for tidligere anstrengelser, er regelverket i dag ikke rettferdig, med jernbaner som bærer mange kostnader og forpliktelser som ikke er pålagt andre transportformer. Mye gjenstår å gjøre for å rette opp ubalanser i forhold og prissetting for tilgang til infrastruktur, energibeskatning, momsregler og ulike sosiale forhold, særlig å tillate sosial dumping i veisektoren.
  • Tilstrekkelig finansiering av jernbaner – Jernbaner trenger rettferdig, langsiktig, helhetlig finansiering. Å møte de enorme investeringsbehovene for infrastruktur i sektoren vil kreve en større EU-transportbudsjettpost i et oppskalert flerårig finansielt rammeverk, inkludert nye kilder til EU-finansiering som øremerkede inntekter fra EUs kvotehandelssystem.
  • Utplassering av jernbanens viktigste digitale muliggjører – Dette inkluderer European Rail Traffic Management System (ERTMS) og Digital Capacity Management (DCM) for optimalisert bruk av jernbanenettet, Digital Automatic Coupling (DAC) som et avgjørende skritt til full digital godsdrift, og Open Sales and Distribution Model (OSDM) for enklere internasjonal billettsalg. Slike digitale spillvekslere forbedrer ikke bare jernbanetjenester for sluttbrukerne, men reduserer også kostnadene. For eksempel krever økningen i jernbanekapasitet som kan oppnås gjennom digitale midler med DCM bare 5 % av budsjettet som vil være nødvendig for å bygge ny fysisk jernbaneinfrastruktur.
  • En grønnere tilnærming til markeds- og konkurransepolitikk – Konkurransepolitikken må ta bedre hensyn til EUs klima- og miljøpolitikk og bør unngå ethvert modalskifte til mer forurensende transportformer. Visse jernbanemarkedssegmenter som Single Wagon er ofte ikke økonomisk levedyktige i dag, men representerer en bærekraftig levedyktig transportløsning for å bekjempe klimakrisen. Støtte til slike tjenester kan ikke vurderes basert på regler som ikke tar hensyn til EUs strategiske politiske orienteringer som helhet, inkludert EUs Green Deal-mål.

Under lanseringsarrangementet samlet CER inntrykkene fra nåværende beslutningstakere så vel som eksterne interessenter som representerer næringslivet og det sivile samfunnets brukere av jernbanetjenester, hvorav mange bidro til 2023-undersøkelsen som var med på det endelige manifestet.

Dominique Riquet MEP sa at «når denne valgperioden avsluttes, er det på tide å gjøre status over våre prestasjoner. Vi har oppnådd mye med CEF II, den pågående jernbanekapasitetsreguleringen eller TEN-T-retningslinjene. Likevel fortsetter kampen om jernbanen. Vi må nå reflektere over fremtidig politikkutvikling for å bruke den best mulig og nå våre avkarboniseringsmål."

Annonse

Hovedtaler Belgiens visestatsminister og mobilitetsminister Georges Gilkinet ønsket sektorens initiativ velkommen, og sa «tog må bli ryggraden i vår europeiske mobilitet hvis vi ønsker å avkarbonisere økonomiene våre. Modalovergang til jernbane, den mest bærekraftige transportmåten, må være en politisk prioritet for den neste EU-kommisjonen. For å implementere dette og koble sammen alle europeere med jernbane, må vi investere massivt i sektoren. CEF-programmet spiller en avgjørende rolle, og vi må fortsette i denne retningen med en tredje og velfinansiert CEF-utlysning. En langsiktig visjon, god finansiering og mennesker er nøkkelen til fremtidssikker europeisk mobilitet».

På lanseringsarrangementet ga Filip Alexandru Negreanu Arboreanu, kabinettsjef for EUs transportkommissær Adina Vălean, sin positive reaksjon på manifestet. «Din støtte til et sterkt finansieringsinstrument for transportinfrastruktur er ekstremt verdifull og setter stor pris på. Og du kan også stole på vår støtte for å gjøre jernbanen til fremtidens ønskede transportmåte, sa han.

CERs administrerende direktør Alberto Mazzola sa at "i CER-manifestet forplikter jernbaner seg til å sørge for de nye generasjonene av europeere: bedre passasjertjenester for alle, inkludert høyhastighetsforbindelser mellom hovedsteder og større byer; digital jernbanefraktoperasjoner integrert med andre moduser, noe som fører til nullutslipp europeisk logistikk; og pålitelig, sikker høyhastighetsinfrastruktur samt forbedringer av det eksisterende nettverket gjennom modernisering og digitalisering. Vi oppfordrer EU og medlemslandene til en bærekraftig investeringspolitikk for å fortsette å prioritere og støtte jernbane». 

Med konkrete politiske forslag for hver av de fire pilarene, viser CER-manifestet 2024-2029 hva som trengs for å la jernbanen videreutvikles og Europa dra nytte av jernbanens fulle potensial.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender