Kontakt med oss

Kunnskap

Utdanningsdagen i år må fokusere på prestasjonsgapet

DELE:

Publisert

on

FNs generalforsamling erklærte 24. januar som den internasjonale dagen for utdanning i desember 2018.

Denne dagen er en feiring av utdanning og en tid for å tenke på dens globale betydning, som spenner over kvinners rettigheter, økonomisk produktivitet og sosiale muligheter til vitenskap og innovasjon.

Utdanningsdagen fremmer at ansvaret for å gi kvalitetsutdanning strekker seg utover utdanningsinstitusjoner; det er en kollektiv forpliktelse. Tilgang til utdanning har makten til å utrydde fattigdom og legge grunnlaget for en lys fremtid.

Når vi i Vesten reflekterer over viktigheten av utdanning, der en rimelig standard på utdanning tilbys for alle, har vi en tendens til å fokusere mer på de sosiale og økonomiske mulighetene som utdanning kan frigjøre. 

Sosiologer og økonomer blir mer og mer oppmerksomme på oppnåelsesgapet mellom studentene, som i mange land ser ut til å øke. Under Covid-19, dette oppnåelsesgapet utvidet betydelig, med de fra vanskeligstilte bakgrunner som ligger så mye som 9 måneder bak de uten problemer hjemme.

Intuitivt bringer skolen barn sammen og kan veie opp for distraksjoner og vanskeligheter hjemme ved å skape et trygt læringsmiljø. Men forskere retter nå oppmerksomheten mot disse spillovers fra hjemmet, som får noen vanskeligstilte studenter til å slite med fokus og falle bak jevnaldrende.

Denne forskningen viser at det er avgjørende å vurdere fokusets rolle i læring – et nøkkelproblem som, hvis vi løser, kan frigjøre det enorme potensialet til noen av de mest vanskeligstilte ungdommene i landene våre.

Annonse

Fysisk aktivitet har vist seg å ha mange fordeler for kognitiv funksjon. Trening påvirker hjernen på flere fronter. Det øker hjertefrekvensen, som pumper mer oksygen til hjernen. Det hjelper også frigjøringen av en mengde hormoner, som alle er med på å hjelpe og gi et nærende miljø for veksten av hjerneceller.

Trening stimulerer hjernens plastisitet ved å stimulere veksten av nye forbindelser mellom celler i en lang rekke viktige kortikale områder av hjernen. Forskning fra UCLA viste til og med at trening økte vekstfaktorer i hjernen, noe som gjør det lettere for hjernen å bygge nye nevronale forbindelser.

Fra et atferdsperspektiv er de samme antidepressiva-lignende effektene assosiert med "runner's high" som finnes hos mennesker assosiert med et fall i stresshormoner. En studie fra Stockholm viste at den antidepressive effekten av løping var også assosiert med mer cellevekst i hippocampus, et område av hjernen som er ansvarlig for læring og hukommelse

Dessverre er vanskeligstilte elever ofte minst i stand til å delta i SFO, på grunn av kostnader til coaching, utstyr eller fasiliteter. Når det gjelder eldre elever, kan behovet for å jobbe ofte ta tid som ville vært tilgjengelig for idrett.

Viktigheten av et balansert kosthold kan ikke overvurderes når man diskuterer fokus og akademiske prestasjoner. God ernæring er ikke bare viktig for fysisk helse, men den spiller også en betydelig rolle i kognitiv funksjon. Inntak av en rekke næringsrike matvarer gir hjernen de nødvendige vitaminene og mineralene for å fungere optimalt.

For eksempel er mat rik på omega-3-fettsyrer, som fisk og nøtter, kjent for å forbedre hukommelsen og kognitive ferdigheter. På samme måte gir komplekse karbohydrater som finnes i fullkorn en jevn tilførsel av energi, og hjelper til med å opprettholde konsentrasjonsnivået gjennom dagen. På den annen side kan en diett med høyt innhold av bearbeidet mat og sukker føre til svingende energinivåer, påvirke fokus og produktivitet.

Utfordringen for både foreldre og myndigheter er at ultrabearbeidet mat har en tendens til å være den billigste og krever minst forberedelse. Dette betyr at nettopp de studentene som ville ha mest nytte av næringsrik mat, har minst sannsynlighet for å få nok av den. En bredere diskusjon, og til syvende og sist regjeringsinitiativ, er nødvendig for å bryte denne onde sirkelen. Det er vanskelig for foreldre som sliter å gjøre denne endringen på egenhånd.

Tyggegummi er et godt eksempel på et mer beskjedent, men tilgjengelig hjelpemiddel for å fokusere. En studie publisert i British Journal of Psychology funnet at deltakere som tygget tyggegummi under hukommelsesoppgaver presterte betydelig bedre enn de som ikke gjorde det.

Tyggegummi antas å øke blodstrømmen til hjernen, og dermed forbedre kognitive funksjoner som hukommelse og fokus. Tyggehandlingen reduserer også stress og angst, noe som ytterligere kan forbedre fokus og oppmerksomhet i klasserommet, spesielt viktig for elever som kan møte problemer og motgang hjemme. Studier har videre vist at det kan øke testresultatene.

Så mens vi streber etter å sikre tilgang til utdanning for alle, er det like viktig å utforske måter å maksimere læringsopplevelsen for elever som allerede går på skolen. Å forstå både de enkle teknikkene og potensialet for omfattende inngrep og reformer er nøkkelen til å få Utdanningsdagen til å fungere for moderne skolegang i Vesten.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender