Kontakt med oss

Miljø

Klimarapporten bekrefter en alarmerende trend ettersom klimaendringer påvirker Europa

DELE:

Publisert

on

2024 EU State of the Climate Report, publisert i fellesskap av Copernicus Climate Change Service og FNs verdensmeteorologiske organisasjon, viser den fortsatte alarmerende trenden med stigende temperaturer og klimaendringer i Europa.

På Jordens dag 2024 publiserte EU Copernicus Climate Change Service i samarbeid med FNs meteorologiske verdensorganisasjon (WMO) årlig rapport om den europeiske klimatilstanden. Basert på vitenskapelige data og analyser viser rapporten den fortsatte alarmerende trenden med stigende temperaturer og klimaendringer i Europa.. 

I 2023 opplevde Europa sitt varmeste år noensinne, og påvirket innbyggerne med en økning i ekstreme varmestressdager og hetebølger. De økte temperaturene forsterket forekomsten og alvorlighetsgraden av ekstreme værhendelser som tørke, flom og skogbranner. Nedbørsnivåene var 7 % over gjennomsnittet i 2023, noe som økte flomrisikoen i mange områder av Europa.

Gjennomsnittlig havoverflatetemperatur (SST) over hele Europa var den høyeste som er registrert. I juni 2023 ble Atlanterhavet vest for Irland og rundt Storbritannia påvirket av en marin hetebølge som ble klassifisert som "ekstrem" og i noen områder "utover ekstreme", med SST-er så mye som 5 °C over gjennomsnittet.

Rapporten fremhever også virkningene av klimaendringer i Europa og våre samfunn i 2023, spesielt de økonomiske tapene på grunn av flom og helseeffektene av varmestress.   

Europa er det raskest oppvarmende kontinentet, med temperaturøkning rundt det dobbelte av den globale gjennomsnittshastigheten, som understreket av Europeisk klimarisikovurdering. Den europeiske klimarapporten understreker nok en gang behovet for at Europa skal bli klimanøytralt og klimarobust, og for å fremskynde vår omstilling av rene energi og opptaket av fornybar energi og energieffektiviseringstiltak.  

EU er forpliktet til å bli klimanøytralt innen 2050 og har blitt enige om mål og lovverk å redusere klimagassutslippene med minst 55 % innen 2030. Kommisjonen publiserte en Kommunikasjon april 2024 om hvordan man effektivt kan forberede EU på klimarisiko og bygge større klimamotstandskraft.  

Annonse

Copernicus, Europas øyne på jorden, er jordobservasjonskomponenten i EUs romprogram. Copernicus er finansiert av EU og er et unikt instrument som ser på planeten vår og dens miljø til fordel for alle europeiske borgere.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender