Kontakt med oss

Religion

Den russisk-ortodokse kirken har anerkjent makedonsk uavhengig kirke

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Jugoslavia har ikke eksisteret mer enn 20 år. Den siste "skilsmissen" fant sted da Montenegro til slutt forlot den såkalte statsunionen Serbia og Montenegro i 2006. Hele verden og spesielt Europa husker perfekt hvor blodig og alvorlig separasjonsprosessen var. Krigen i Bosnia og Kroatia, Srebrenica, Kosovo etc. Men foreløpig ser det ut til at alle partiene i den tidligere «herlige unionen» kalt Titos Jugoslavia mer eller mindre har fått status quo og fortsetter å leve videre og utvikle seg på egenhånd, skriver Moskva-korrespondent Alex Ivanov.

Men den siste (sannsynligvis ikke minst) resten av det tidligere enhetlige rommet var den serbisk-ortodokse kirken som forener nesten alle ortodokse samfunn over hele det tidligere Jugoslavia. Makedonsk ortodokse har alltid hatt status som autonomi og har nå endelig blitt uavhengig. Noen politikere mener at den serbiske ortodokse kirkens styre motsier deres uavhengighet og snakker til og med om noen politiske implikasjoner av en slik situasjon. Ta for eksempel den lange stansen i Montenegro hvor president Djukanovic utløste en krig mot den serbiske kirken og hevdet at den tjener Beograds interesser, mens Montenegro er en uavhengig stat.

Den russisk-ortodokse kirken har anerkjent den makedonske ortodokse kirken som en autokefal (uavhengig) kirke. Dette står i resolusjonen fra den hellige synoden i den russisk-ortodokse kirke, publisert i disse dager på nettstedet til Moskva-patriarkatet.

"Å anerkjenne den makedonske ortodokse kirken - erkebispedømmet i Ohrid som en autokefal søsterkirke og å skrive inn navnet på dens primat, hans saligprisning erkebiskop Stefanus av Ohrid og Makedonia, i de hellige diptykene. For å uttrykke håp om at den yngste i familien av autokefale ortodokse kirker, den makedonske ortodokse kirken - erkebispedømmet i Ohrid vil fast bevare den hellige ortodokse troen på renhet og renhet og observere troskap til den ortodokse kanoniske tradisjonen», heter det i synodevedtaket.

Som synoden understreket, fant løsningen av spørsmålet om statusen til den ortodokse kirken i Nord-Makedonia mellom den serbiske og makedonske kirken "på kanoniske prinsipper."

Tidligere anerkjente bisperådet til den serbiske ortodokse kirken den autokefale statusen til den makedonske ortodokse kirken - erkebispedømmet Ohrid (MPC-OA). Den 19. mai holdt den serbiske og makedonske ortodokse kirken den første felles gudstjenesten på mer enn et halvt århundre i St. Sava-kirken i Beograd. Som tidligere nevnt i Department for External Church Relations of the Moscow Patriarchate (DECR MP), varte kirkedelingen i 55 år, siden den ikke-kanoniske proklamasjonen av autokefali til den makedonske kirken i 1967.

På 2000-tallet fusjonerte noen av prestene og troende i den makedonske kirken med den serbiske ortodokse kirken, og dannet på nytt en autonom kirke. I likhet med den makedonske kirken, som forble i skisma på den tiden, brukte begge strukturene det samme historiske navnet - "Ohrid erkebispedømmet". Samtidig anerkjente myndighetene i Nord-Makedonia bare ett ortodoks samfunn, som hadde gått i skisma, og nektet å registrere det kanoniske erkebispedømmet Ohrid i den serbiske kirkens jurisdiksjon.

Det forventes at i forbindelse med anerkjennelsen av autokefalien til den makedonske ortodokse kirken, vil også spørsmål om sameksistens mellom to kirkelige organisasjoner i Nord-Makedonia bli avgjort.

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender