Kontakt med oss

Data

Nye regler om åpne data og gjenbruk av offentlig informasjon begynner å gjelde

Publisert

on

17. juli markerte fristen for medlemsland å transponere den reviderte Direktiv om åpne data og gjenbruk av offentlig informasjon inn i nasjonal lov. De oppdaterte reglene vil stimulere utviklingen av innovative løsninger som mobilitetsapper, øke gjennomsiktigheten ved å åpne tilgangen til offentlig finansierte forskningsdata og støtte ny teknologi, inkludert kunstig intelligens. Et Europa som passer for den digitale tidsalderen Konserndirektør Margrethe Vestage sa: “Med vår datastrategi definerer vi en europeisk tilnærming for å frigjøre fordelene med data. Det nye direktivet er nøkkelen til å gjøre den enorme og verdifulle ressursmassen produsert av offentlige organer tilgjengelig for gjenbruk. Ressurser som allerede er betalt av skattebetaleren. Så samfunnet og økonomien kan dra nytte av mer åpenhet i offentlig sektor og innovative produkter. "

Kommisjonær for det indre markedet, Thierry Breton, sa: “Disse reglene om åpen data og gjenbruk av offentlig informasjon vil gjøre det mulig for oss å overvinne hindringene som hindrer full gjenbruk av data fra offentlig sektor, spesielt for SMB. Den totale direkte økonomiske verdien av disse dataene forventes å firedobles fra 52 milliarder euro i 2018 for EUs medlemsstater og Storbritannia til 194 milliarder euro i 2030. Økte forretningsmuligheter vil komme alle EU-borgere til gode takket være nye tjenester. "

Offentlig sektor produserer, samler inn og formidler data på mange områder, for eksempel geografiske, juridiske, meteorologiske, politiske og pedagogiske data. De nye reglene, som ble vedtatt i juni 2019, sørger for at mer av denne offentlige informasjonen er lett tilgjengelig for gjenbruk, og dermed genererer verdi for økonomien og samfunnet. De er resultatet av en gjennomgang av det tidligere direktivet om gjenbruk av offentlig informasjon (PSI-direktivet). De nye reglene vil bringe lovgivningsrammen oppdatert med de siste fremskrittene innen digital teknologi og ytterligere stimulere digital innovasjon. Mer informasjon er tilgjengelig på nett.  

Virksomhet

EU kan være 2 billioner euro bedre i 2030 hvis dataoverføringer over landegrensene er sikret

Publisert

on

DigitalEurope, den ledende bransjeforeningen som representerer digitalt transformerende næringer i Europa, og som har en lang liste over bedriftsmedlemmer, inkludert Facebook, krever en revisjon av General Data Protection Regulation (GDPR). En ny studie bestilt av lobbyen viser at politiske beslutninger om internasjonale dataoverføringer nå vil ha betydelige effekter på vekst og arbeidsplasser i hele den europeiske økonomien innen 2030, og påvirke Europas mål for det digitale tiåret.

Totalt sett kan Europa være € 2 billioner bedre i slutten av det digitale tiåret hvis vi snur dagens trender og utnytter kraften i internasjonale dataoverføringer. Dette er omtrent størrelsen på hele den italienske økonomien et gitt år. Størstedelen av smertene i vårt negative scenario vil være selvpåført (rundt 60%). Effektene av EUs egen politikk på dataoverføring, under GDPR og som en del av datastrategien, oppveier de av restriktive tiltak som er tatt av våre store handelspartnere. Alle sektorer og størrelser i økonomien er påvirket i alle medlemsstater. Datarelaterte sektorer utgjør rundt halvparten av EUs BNP. Når det gjelder eksport, vil produksjonen trolig bli hardest rammet av begrensninger i datastrømmer. Dette er en sektor der SMB-er utgjør en fjerdedel av all eksport. "Europa står ved et veikryss. Det kan enten sette de riktige rammene for det digitale tiåret nå og legge til rette for de internasjonale datastrømmene som er avgjørende for dets økonomiske suksess, eller det kan sakte følge sin nåværende trend og gå mot databeskyttelse. Vår studie viser at vi kan gå glipp av vekst på rundt 2 billioner euro innen 2030, samme størrelse som den italienske økonomien. Veksten i den digitale økonomien og suksessen til europeiske selskaper er avhengig av muligheten til å overføre data. Dette er spesielt når vi bemerker at 2024 prosent av verdens BNP-vekst forventes å komme fra utenfor EU allerede i 85. Vi oppfordrer beslutningstakere til å bruke GDPR-dataoverføringsmekanismene slik det var ment, nemlig å legge til rette for - ikke å hindre - internasjonale data strømmer, og å jobbe mot en regelbasert avtale om datastrømmer i WTO. " Cecilia Bonefeld-Dahl
Generaldirektør for DIGITALEUROPE
Les hele rapporten her Politiske anbefalinger
EU bør: Opprettholde levedyktigheten til GDPR-overføringsmekanismer, for eksempel: standard avtaleklausuler, tilstrekkelige beslutninger Sikre internasjonale dataoverføringer i datastrategien Prioriter å sikre en avtale om datastrømmer som en del av WTOs e-handelsforhandlinger
Hovedfunnene
I vårt negative scenario, som gjenspeiler vår nåværende vei, Europa kan gå glipp av: 1.3 billioner euro ekstra vekst innen 2030, tilsvarer størrelsen på den spanske økonomien; Eksport av 116 milliarder euro årlig, tilsvarer Sveriges eksport utenfor EU, eller de ti minste EU-landene til sammen; og 3 millioner jobber. I vårt optimistiske scenario, EU står for å vinne: € 720 milliarder ekstra vekst innen 2030 eller 0.6 prosent BNP per år; € 60 milliarder eksport per år, over halvparten kommer fra industrien; og 700,000 jobber, hvorav mange er dyktige. Forskjellen mellom disse to scenariene er € 2 billioner når det gjelder BNP for EU-økonomien ved slutten av det digitale tiåret. Sektoren som taper mest er produksjon, lider tap av € 60 milliarder i eksport. Forholdsmessig taper media, kultur, økonomi, IKT og de fleste forretningstjenester, som konsulenttjenester, mest - omtrent 10 prosent av eksporten. Derimot, disse samme sektorene er de som kan tjene mest skulle vi klare å endre vår nåværende retning. A flertall (rundt 60 prosent) av EUs eksporttap i det negative scenariet kommer fra en økning i egne begrensninger snarere enn fra tredjelandes handlinger. Krav til datalokalisering kan også skade sektorer som ikke deltar sterkt i internasjonal handel, for eksempel helsetjenester. Opptil en fjerdedel av innspillene til helsetjenester består av datarelaterte produkter og tjenester. I de største sektorene som er berørt, utgjør SMB rundt en tredjedel (produksjon) og to tredjedeler (tjenester som økonomi eller kultur) av omsetningen. Export av datarelaterte SMB-er i EU er verdt rundt 280 milliarder euro. I det negative scenariet vil eksporten fra EUs SMB redusere med 14 milliarder euro, mens den i vekstscenariet vil øke med 8 euro Dataoverføringer vil være verdt minst 3 billioner euro til EU-økonomien innen 2030. Dette er et forsiktig estimat fordi modellens fokus er internasjonal handel. Restriksjoner på interne datastrømmer, f.eks. Internasjonalt i samme selskap, betyr at dette tallet sannsynligvis er mye høyere.
Mer informasjon om studien
Studien ser på to realistiske scenarier, nært tilpasset dagens politiske debatter. Det første, 'negative' scenariet (referert til i hele studien som 'utfordringsscenariet') tar hensyn til gjeldende restriktive tolkninger av Schrems II avgjørelse fra EU-domstolen, hvorved dataoverføringsmekanismer i henhold til GDPR gjøres stort sett ubrukelige. Det tar også hensyn til en EU-datastrategi som legger begrensninger på overføring av ikke-personlige data til utlandet. Lenger bort vurderer den en situasjon der store handelspartnere skjerper begrensningene i datastrømmen, blant annet gjennom datalokalisering. Studien identifiserer sektorer i EU som er sterkt avhengige av data, og beregner virkningen av restriksjoner på grenseoverskridende overføringer på EU-økonomien frem til 2030. Disse digitaliseringssektorene, i en rekke bransjer og forretningsstørrelser, inkludert en stor andel av SMB, utgjør halvparten av EUs BNP.
Les hele rapporten her

Fortsett å lese

Data

EU-kommisjonen vedtar nye verktøy for sikker utveksling av personopplysninger

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt to sett med standard avtaleklausuler, en for bruk mellom kontrollere og prosessorer og en for overføring av personopplysninger til tredjestater. De gjenspeiler nye krav under General Data Protection Regulation (GDPR) og tar hensyn til Schrems II-dommen fra Domstolen, og sikrer et høyt nivå av databeskyttelse for innbyggerne. Disse nye verktøyene vil gi mer juridisk forutsigbarhet for europeiske virksomheter og hjelpe, spesielt SMB, med å sikre samsvar med kravene til sikker dataoverføring, samtidig som dataene kan bevege seg fritt over grenser, uten juridiske barrierer.

Verdier og gjennomsiktighet Visepresident Vera Jourová sa: “I Europa ønsker vi å være åpne og la data strømme, forutsatt at beskyttelsen strømmer med den. De moderniserte standardkontraktsklausulene vil bidra til å nå dette målet: de tilbyr virksomheter et nyttig verktøy for å sikre at de overholder lover om databeskyttelse, både for deres aktiviteter i EU og for internasjonale overføringer. Dette er en nødvendig løsning i den sammenkoblede digitale verden der overføring av data tar et klikk eller to. ”

Justiskommisjonær Didier Reynders sa: ”I vår moderne digitale verden er det viktig at data kan deles med den nødvendige beskyttelsen - innenfor og utenfor EU. Med disse forsterkede klausulene gir vi bedrifter mer sikkerhet og rettssikkerhet for dataoverføring. Etter Schrems II-kjennelsen var det vår plikt og prioritet å komme med brukervennlige verktøy, som selskaper fullt ut kan stole på. Denne pakken vil i betydelig grad hjelpe selskaper med å overholde GDPR. ”

Mer informasjon er tilgjengelig her..

Fortsett å lese

Data

Spionasje og datatyveri, den europeiske kampen

Publisert

on

Ettersom den pågående konflikten om databeskyttelse når nye høyder, sliter Europa fortsatt med å finne passende løsninger for å beskytte seg selv og innbyggerne mot tyveri, bruk og misbruk av private data.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender