Kontakt med oss

Økonomi

Brussel må levere for CEE-bønder for å redusere ulikheter og foregripe den populistiske bølgen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Med Ukraina Svartehavet kornavtale hengende i en tynn tråd blant Russlands trusler for å trekke seg før fristen for forlengelse 18. mai, har FNs generalsekretær António Guterres fastsatt sin syn for bevaring i et brev til Russlands president Vladimir Putin. Men Sergei Lavrov, Russlands utenriksminister, har helt kaldt vann på gjennombruddshåp, anser fremskritt i retning av å møte sine landbrukseksportkrav "ikke særlig merkbar" etter møte med Guterres 24. april.

Angående dette kommer avtalens potensielle kollaps på et tidspunkt da tålmodigheten i EUs sentral- og østeuropeiske (CEE)-land er i ferd med å ta slutt over strømmene av ukrainsk korneksport som kommer inn i blokken via dens "solidaritetsbaner"-ordning, som har etterlatt lokale bønder i alvorlige problemer og drevet protester. Med tanke på regionens kommende general valg og bøndenes betydelige valgvekt, må Brussel gripe muligheten til å tilpasse sin ofte uaktuelle, urettferdige landbruksmatpolitikk for bedre å støtte lokale bønder og bidra til å forhindre en truende sving mot euroskeptisk populisme.

Solidaritetsbaner viker inn

Etter måneder med økende press, frustrasjon i CEE over de utilsiktede konsekvensene av EU 'Solidaritetsbaner' initiativ nådd kokepunkt i april, med at Polen, Ungarn, Slovakia og Bulgaria innførte importforbud.

Den polske landbruksministeren Robert Telus rettferdiggjorde det kontroversielle trekket som utløste en regional kjedereaksjon. hevdet at "vi ble tvunget til å gjøre dette" for å beskytte landets bønder "fordi EU hadde øynene lukket for problemet" angående de store strømmene av billigere ukrainsk korn som har drevet ned prisene til betydelig økonomisk skade for lokale bønder.

Tatt i betraktning fordømmelse Kommisjonens talsperson Eric Mamer har oppmuntret fra diplomatiske sirkler i Brussel over forbudets antatte ulovlighet. stresset at EU-responsen «ikke handler om sanksjoner», men «å finne løsninger». Forrige uke kunngjorde EU-lederen en ekstra € 100 millioner inn støtte til de fem «frontlinje»-landene, samtidig som de ble enige om å forby salg av ukrainsk korn på deres territorier hvis de slipper inn ukrainsk eksport for transitt til andre land.

Polen har siden løftet sitt forbud midlertidig midt i forhandlinger, selv om EU-parlamentets handelskomité 27. april stemme å utvide kornordningen kan komplisere sakene. Uavhengig av den ultimate oppløsningen, intensiteten av protester sett i Polen, Bulgaria og Romania de siste ukene fremhever det presserende økonomiske og politiske imperativet for å vende byråkrati og levere støtte på bakken til bønder.

Annonse

Matvaredebatt splitter kontinentet

Men ukrainsk korn er ikke den eneste Brussel-relaterte trusselen mot CEE-bønder. Kommisjonens etterlengtede forslag om et obligatorisk matvaremerke foran på pakken (FOP) fortsetter å skape usikkerhet og kontrovers over hele blokken, med Nutri poengsum den desidert mest polariserende av etikettene som vurderes. Mens fortsatt Backed av tungvektere som Frankrike, Tyskland, Spania og Nederland har flere CEE-er – nemlig Ungarn, Romania og Tsjekkia – åpent gitt uttrykk for sine opposisjon til Nutri-Score, og slutter seg til en middelhavskoalisjon bestående av slike som Hellas, Italia og Kypros.

Motstandere av Nutri-Score har fremhevet systemets upålitelige algoritme, som graderer mat og drikke sunnhet på en "grønn A" til "rød E" skala basert overveldende på salt, sukker og fettinnhold. Faktisk har algoritmen måttet være det oppdatert, med sin første merkevarebygging av olivenolje med en 'D' som tiltrekker seg utbredt kritikk og avslører betydelige vitenskapelige mangler.

Selv om olivenolje vil hoppe til en "B" i Nutri-Score 2.0, vil det faktum at kunstige søtningsmiddelfylte produkter som Coke Zero motta samme poengsum, mens til og med beste "C" gitt til helmelk, viser det at algoritmens grunnleggende problemer gjenstår. Matforsker Frédéric Leroy har med rette avhørt hvordan slike produkter kan få positive Nutri-scores når de ikke klarer å "tilby noen næring til å begynne med", i motsetning til naturlig, mikronæringsrik olivenolje og meieriprodukter.

I dette lyset, den rumenske nasjonale myndigheten for forbrukerbeskyttelses Nutri-score forby i fjor høst også Tsjekkisk og polsk bekymringer over merkets altfor forenklede tilnærming og negative konsekvenser for lokale bønder er svært forståelig.

CAP fryser ut småbønder

En mindre synlig, men likevel svært lumsk trend forverrer utfordringene som bøndene i CEE står overfor: landkonsentrasjon.

Strukturen til Common Agricultural Policy (CAP), EUs oppdrettssubsidieprogram, har vært den primære skyldige, med subsidier utbetalt per hektar som stimulerer landbruksbedrifter til å anskaffe ytterligere land, og dermed favorisere større, ressurssterke gårder. For eksempel i Tyskland, mottar den øverste 1 % av gårdsmottakerne nesten en fjerdedel av CAP-midlene sine, mens de minste bøndene, som står for halvparten av alle gårder, tar med seg snaue 8 % hjem. Polen, CEE-regionens landbrukskraftsenter, er tilsvarende karakterisert av en stor andel småbruk og betydelige inntektsforskjeller.

Denne situasjonen har resultert i den progressive utvidelsen i størrelse og nedgang i antall gårder i Europa, som har droppet med over 30 % – eller 5 millioner gårder – de siste årene ifølge et EU studere publisert i 2022, med småbruk hardest rammet og nykommere i økende grad presset ut av skyhøye jordpriser, mens antallet store gårder steg med 7 %.

Den reformerte CAP gir et glimt av håp lansert i januar viser et forfriskende fokus på rettferdighet og småbrukerstøtte, med nye tiltak inkludert mekanismer for omfordeling av subsidier, startfinansiering for unge bønder og forbedret lokalt fleksibilitet, selv om avskaffelse av det områdebaserte finansieringssystemet forblir utenfor bordet.

Tilbakestilling av forholdet mellom Brussel og CEE

Mens CEE-bønder allerede står overfor et alvorlig press, kan de bli mye verre hvis Svartehavets kornavtale faller igjennom og sender mer ukrainsk eksport langs EUs enslige baner – en situasjon Russland ville være opptatt av å utnytte. Dessuten gitt fallende bondestøtte foran kommende valg, har EU både en forpliktelse til å skreddersy sin politikk deretter og en stor mulighet til å tilbakestille sine skadede CEE-forhold.

I dette klimaet kan Brussel ta steget opp og vise sterkt, forankret lederskap for disse viktige bondesamfunnene der Polen og andre regjeringer i regionen har klarte ikke å levere. I prosessen kan EU vise et nytt ansikt og bidra til å forhindre en hevngjerrig tilbakevending av illiberal populisme i regionen som en Robert Fico-ledet SMER-SD-seier i Slovakias valg, et PiS-gjenvalg i Polen og en gjenoppliving av Ungarn-Polen motor innen Visegrad-gruppen ville skape, med åpenbare implikasjoner for EUs enhet og Russlands regionale innflytelse.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender