Kontakt med oss

Dyrevelferd

"Etisk og miljømessig" katastrofale planer om å dyrke blekksprut i Spania

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Eksperter og dyrevelferdsforkjempere er forferdet da det spanske sjømatselskapet Nueva Pescanova annonserte planer om å åpne verdens første blekksprutfarm til tross for flere etiske og økologiske bekymringer.

Nueva Pescanova håper å begynne å markedsføre oppdrettsblekksprut i sommer, før de selger 3,000 tonn blekksprut i året fra 2023 og utover. Den kommersielle gården vil ligge nær havnen i Las Palmas på Kanariøyene. Foreløpig har ikke selskapet avslørt forholdene der blekkspruten vil bli holdt fanget – størrelsen på tankene, maten de vil spise og hvordan de vil bli drept. 

Eksperter har ringt alarmklokker om etikk og bærekraft ved blekksprutfarmer i mange år. De London School of Economics konkluderte i en landemerkerapport i fjor: "Vi er overbevist om at høyvelferdsoppdrett av blekksprut er umulig." Compassion in World Farming ga ut en rapporterer i 2021 advarte om at blekksprutoppdrett er en "oppskrift på katastrofe". I 2019, forskere konkluderte at "av etiske og miljømessige årsaker er det en dårlig idé å oppdra blekkspruter i fangenskap for mat". 

Blekkspruter er ensomme dyr som er svært nysgjerrige, intelligente og utfører kompleks atferd og interaksjoner med miljøet. De er territorielle dyr og kan lett bli skadet uten skjeletter som beskytter dem. De golde og trange forholdene i oppdrettssystemene skaper derfor en høy risiko for dårlig velferd, inkludert aggresjon og til og med kannibalisme. Vanndyr er de minst beskyttede av alle oppdrettsarter, og for tiden finnes det ingen vitenskapelig validerte metoder for deres humane slakting. 

Oppdrett av blekksprut vil også bidra til det økende presset på ville fiskebestander. Blekkspruter er kjøttetere og trenger å spise to til tre ganger sin egen vekt i mat i løpet av sin korte levetid. For tiden blir rundt en tredjedel av fisken som fanges på verdensbasis omgjort til fôr til andre dyr - og omtrent halvparten av den mengden går til akvakultur. Så oppdrettsblekksprut vil sannsynligvis bli matet på fiskeprodukter fra bestander som allerede er overfisket og på bekostning av matsikkerheten til kystsamfunnene.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender