Kontakt med oss

Miljø

Hva gjør EU for å redusere luftforurensning?

DELE:

Publisert

on

Luftkvalitet påvirker folks helse. Parlamentet kjemper for strengere regler for å regulere forurensning.

Dårlig luftkvalitet kan forårsake luftveis- og hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Men dens ødeleggende virkninger strekker seg også til det biologiske mangfoldet, ettersom det forgifter avlinger og skoger, og forårsaker betydelige økonomiske tap.

Som en del av nullforurensningsambisjonen nedfelt i EUs European Green Deal, har Europaparlamentet foreslått å sette strengere luftkvalitetsstandarder innen 2030 med mål for partikkelforurensninger.

96 % av befolkningen i EUs byer og byer ble utsatt for konsentrasjoner av fine partikler over retningslinjene fra Verdens helseorganisasjon i 2020
 

Helsekostnadene ved luftforurensning

Luft har vært forurenset i flere tiår av nitrogendioksid, ozon og svevestøv, med høyere konsentrasjoner i befolkede byområder.

Partikler

Svevestøv refererer til små partikler eller dråper. Siden de er mindre enn et hårstrå, kan de passere inn i blodet gjennom respirasjon. De kan omfatte organiske kjemikalier, støv, sot og metaller.

Kronisk eksponering kan føre til luftveis- og hjerte- og karsykdommer som kan være dødelige for sårbare mennesker og kan også føre til kreft. I 2020 forårsaket eksponering for partikler med en diameter på mindre enn 2.5 mikron for tidlig død av minst 238,000 XNUMX mennesker i EU, ifølge European Environment Agency.

Minst 238,000 2020 mennesker døde for tidlig i EU i XNUMX på grunn av finpartikkelforurensning
 

Nitrogendioksid

Dinitrogendioksid er en kjemisk forbindelse som genereres i motorer, spesielt dieselmotorer. Eksponering for det reduserer motstand mot infeksjon og er assosiert med en økning i kroniske luftveissykdommer og for tidlig aldring av lungene. Nitrogendioksidforurensning forårsaket 49,000 2020 for tidlige dødsfall i EU i XNUMX.

Ozon

Annonse

På kort sikt irriterer pust av ozon øyne, luftveier og slimhinner. Det er spesielt farlig for personer som lider av astma og kan være dødelig i tilfelle av kroniske respiratoriske og kardiovaskulære tilstander. I 2020 mistet 24,000 XNUMX mennesker livet for tidlig i EU på grunn av eksponering.

Selv om luftforurensning fortsatt er et problem, har reduksjonspolitikken forbedret luftkvaliteten i Europa de siste tre tiårene. Fra 2005 til 2020 falt antallet for tidlige dødsfall som følge av eksponering for svevestøv med en diameter på mindre enn 2.5 mikron med 45 % i EU.

Antall tidlige dødsfall fra finpartikkelforurensning falt med 45 % i EU mellom 2005 og 2020
 

Tap av biologisk mangfold

Ifølge en analyse fra det europeiske miljøbyrået, 59 % av skog og 6 % av jordbruksareal ble utsatt for skadelige nivåer av ozon i Europa i 2020. Økonomiske tap på grunn av innvirkningen på hveteavlingen utgjorde om lag 1.4 milliarder euro i 35 europeiske land i 2019. De største tapene ble registrert i Frankrike, Tyskland, Polen og Tyrkia.

Les mer om årsaker til tap av biologisk mangfold.

Kilder til forurensning

Mer enn halvparten av partikkelutslippene kommer fra forbrenning av fast brensel til oppvarming. Bolig-, kommersielle og institusjonelle sektorer er hovedkilden til partikkelforurensning i Europa.

Landbruket er også en stor forurenser, ansvarlig for 94 % av ammoniakkutslippene, mens veitransport står for 37 % av nitrogenoksidutslippene og landbruket for 19 %. Alle disse utslippene har vært i en nedadgående trend siden 2005, til tross for den betydelige økningen i EUs bruttonasjonalprodukt.

Hva er handlingsplanen for null forurensning?


EUs Null forurensningion Plan bidrar til FN 2030 agenda for bærekraftig utvikling. Under den europeiske grønne avtalen, EU satte som mål å redusere luft-, vann- og jordforurensning innen 2050 til nivåer som ikke lenger er skadelige for helse og naturlige økosystemer og som er innenfor grensene planeten kan opprettholde. Den definerer en rekke mål for å bidra til å nå dette målet innen 2030:

  • redusere for tidlige dødsfall fra luftforurensning med mer enn 55 %;
  • redusere EUs økosystemer der luftforurensning truer biologisk mangfold med 25 %, og;
  • skjæring plastsøppel til sjøs 50% og mikroplast slippes ut i miljøet med 30 %.

Strengere 2030-grenser for flere luftforurensninger

Stortingets miljøkomité vedtok sin holdning til forbedring av luftkvaliteten i EU den 28. juni 2023. Den foreslår strenge mål for flere forurensende stoffer, inkludert svevestøv, nitrogendioksid, svoveldioksid og ozon for å sikre at luften i EU er trygg å puste og ikke skader naturlige økosystemer eller biologisk mangfold.

Neste trinn

MEP-medlemmer forventes å stemme over forslaget i september 2023. Når rådet har vedtatt sin holdning, vil parlamentet starte forhandlinger med dem om den endelige lovteksten.

MEPs foreslår at i tillegg til luftkvalitetsplaner, som kreves når EU-land overskride grensene, bør alle EU-land lage veikart for luftkvalitet som fastsetter kort- og langsiktige tiltak for å møte de nye grensene.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender