#Plenary Høydepunkter: #SOTEU, bil utslipp, Polen

| September 16, 2016 | 0 Kommentarer
european-parlamentet-strasbourg1

Debatten om tilstanden i EU med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker dominerte plenum i Strasbourg finner sted på 12-15 September. Parlamentsmedlemmene også utvekslet synspunkter med tibetanske lederen Dalai Lama og støttet Kommisjonens beslutning om å bestille Irland for å gjenopprette € 13 milliarder i ulovlige skattefordeler fra Apple.

Populisme, arbeidsledighet og sosial urettferdighet er blant EUs viktigste utfordringer, sa Juncker i sin årlige State of the Union tale i parlamentet på onsdag (14 september). I den etterfølgende debatten fokuserte politiske gruppeledere og andre medlemmer av Europaparlamentet på spørsmål som flyktningkrisen, Brexit og terrorismens trusler. Noen av dem ba om mer investering for å øke vekst og sysselsetting. Finn ut mer om hva de hadde å si i Storify dekning.

Parlamentsmedlemmene debattert på tirsdag (13 september) kontroversielle reformer som berører Polsk grunnlovsdomstol og dagen etter vedtok en resolusjon som oppfordret den polske regjeringen til å løse landets konstitusjonelle krise og finne et kompromiss i tråd med kommisjonens anbefalinger.

Under en debatt på onsdag vant konkurrentkommisjonær Margrethe Vestager stor støtte fra MEPs for at Kommisjonen besluttet å bestille Irland for å gjenopprette € 13 milliarder i ulovlige skattefordeler fra Apple.

Selv om halvveis gjennom sitt mandat, er parlamentets henvendelse komiteen undersøker hvordan bilen utslippene måles har ennå ikke fått alle dokumenter som er nødvendige for å fullføre sitt arbeid, advarte parlamentsmedlemmer. Komiteens endelige rapporten er ventet å bli offentliggjort i løpet av våren 2017.

Parlamentsmedlemmene godkjent en avtalen gi tollfri adgang til EU for produkter fra Namibia, Mosambik, Botswana, Swaziland og Lesotho, og bedre markedsadgang for Sør-Afrika onsdag.

Også på onsdag parlamentsmedlemmer avviste et forslag utformet for å beskytte private investorer som de anså det slik "feil og misvisende" at det kunne føre til private investorer faktisk tape penger. Kommisjonen vil nå måtte revidere planene.

Parlamentsmedlemmene støttet Sir Julian Kongens kandidatur som kommisjonær for sikkerheten union. Han ble nominert av den britiske regjeringen etter Lord Jonathan Hill trakk seg i kjølvannet av juni er Brexit stemme.

Den truet nedleggelsen av Caterpillar og Alstoms fabrikker i Belgia og Frankrike er et symptom på Europas industrielle sykdomsfølelse, sa parlamentsmedlemmer i en resolusjon vedtatt på onsdag. De beklaget fraværet av en langsiktig visjon for europeisk industri.

Stortinget president Martin Schulz tok del i et direktesendt intervju på Stortingets Facebook-side på tirsdag. Han sa EUs prioriteringer skal være mer rettferdig beskatning av internasjonale selskaper og kampen mot ungdomsledigheten.

De Dalai Lama besøkte Stortinget torsdag (15 september) for å møte Schulz og diskutere med medlemmer av Utenrikskomiteen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europaparlamentet, Plenum

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *