Land lanserer FNs arbeid for å stenge global handel i #TortureTools

| September 27, 2018

I 24 september ble Alliansen for Tortur-Free Trade enige om å øke tempoet i innsatsen og arbeidet mot et FN-instrument - for eksempel en bindende konvensjon - for å stoppe handel med instrumenter for tortur og dødsstraff. Alliansen for tortur-frihandel er et initiativ fra EU, Argentina og Mongolia.

I et ytterligere løft i arbeidet så Alliansen ytterligere fem land til å bli med, og samlet til mer enn 60. Ved å bli med i Alliansen forplikter land seg seg til å begrense eksporten av disse varene og for å gjøre det lettere for tollmyndighetene å spore forsendelser og identifisere nye produkter.

Handelskommissær Cecilia Malmström, som var medarbeider for Alliansens første ministermøte, holdt i FNs Generalforsamlingens marginer i New York, sa: "Systematisk bruk av tortur er en forbrytelse mot menneskeheten. I dag demonstrerer vi vår forpliktelse til menneskerettigheter og tar konkrete tiltak for å utrydde tortur og dødsstraff. Tortur er et instrument for frykt og har ingen plass i noe samfunn. Vi har kommet sammen med en stemme for å si at vi ikke vil stå for denne handel - ikke i våre land, eller hvor som helst i verden. "

De fem ekstra landene som ble med i Alliansen for torturfri handel på ministermarkedet var Australia, Cape Verde, New Zealand, Palau og Vanuatu.

Alliansen mener at FNs instrumenter som konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES) og våpenhandelstraktaten (ATT) gir eksempler på arbeidet med internasjonale avtaler om å stoppe uønsket handel. Dagens avtale om å presse på FN-tiltak markerer et skritt fremover i prosessen for å skape et globalt rammeverk for å stenge handelen med varer som brukes til å torturere mennesker eller utføre henrettelser.

Alliansen har i sine severdigheter varer som batonger med metallspikes, elektriske støtdempere, grabbers som griper folk mens de elektrokjuterer dem, kjemikalier som brukes til henrettelser, samt gasskamre og elektriske stoler.

Åpnet av FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet, møtte ministermøtet bidrag fra en rekke ministre og en rekke internasjonale eksperter, blant annet generalsekretær for Amnesty International Kumi Naidoo. De vitnet til grusomhetene som fremdeles utføres daglig med panoply av varer produsert og deretter kjøpt og solgt internasjonalt i en lukrativ handel.

I hennes åpningstale sa UN Høykommissær for Menneskerettigheter Michelle Bachelet at tortur hadde direkte påvirket familien hennes. "Tortur er et alvorlig angrep på menneskelig verdighet," sa hun. "Det medfører alvorlig skade på både ofre og samfunn."

I de senere år har eksportforbud mot tortur og eksekveringsutstyr - som lovgivningen på plass i EU - gjort handel med disse varene vanskeligere. Slike lover har ikke avsluttet det, men; Traffickers finner måter å omgå forbud og kontroller gjennom andre land. Derfor har alliansen for tortur-frihandel nå til hensikt å utvide og ta ytterligere skritt.

Full liste over land i Alliansen for tortur-frihandel

Albania, Argentina, Armenia, Australia, Østerrike, Belgia, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Bulgaria, Canada, Kapp Verde, Chile, Colombia, Costa Rica, Kroatia, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, Frankrike, Georgia, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Madagaskar, Malta, Mexico, Moldova, Mongolia, Montenegro, Nederland, New Zealand, Nicaragua, Norge, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Romania, Serbia, Seychellene, Slovenia, Slovakia, Spania, Sverige, Sveits, Ukraina, Storbritannia, Uruguay, Vanuatu, EU.

Mer informasjon

Alliansens nettside

Erklæringen avtalt av landene under ministerkonferansen

Bilder og videoer er tilgjengelig på EbS

Bilder fra ministermøtet

Video fra ministermøtet

Trykk på bilder av torturinstrumenter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU-kommisjonen, Utvalgte Artikkel, forente nasjoner