Kommentarer fra utenriksminister av #Kazakhstan #RomanVassilenko på International Conference on #Afghanistan

| Desember 11, 2018
Anmerkninger fra utenriksministeren i Kasakhstan Roman Vassilenko på den internasjonale konferansen om Afghanistan
Kasakhstan, som alle land i regionen, er interessert i stallet, økonomisk bærekraftig og sikkert Afghanistan.Den spente militærpolitiske situasjonen i Afghanistan, trusselen om terrorisme og ekstremisme og narkotikahandel påvirker Sentral-Asia, siden vi har felles grenser, kultur, historie, tilstedeværelse av diasporas, samt aktive grenseoverskridende handelsforbindelser.

I denne forbindelse mener Kasakhstan det er nødvendig å danne en regional modell basert på fred, sikkerhet og samarbeid mellom statene i Sentral-Asia og Afghanistan. Og det er akkurat den tilnærmingen Kasakhstan søker under vårt medlemskap i FNs sikkerhetsråd.

En av hovedprioriteringene i Kasakhstans arbeid i FNs sikkerhetsråd de siste to årene har gitt omfattende bistand til Afghanistan i økonomisk og sosial utvikling for å motvirke trusler mot fred og sikkerhet. Spesielt tok Kasakhstan under presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i januar i gang en debatt på ministernivå om å bygge et regionalt partnerskap i Afghanistan og Sentral-Asia som en modell for utvikling og sikkerhetsavhengighet, noe som resulterte i en enstemmig godkjent presidentoppgave.

Empowering kvinner i Afghanistan er en annen faktor for å oppnå langsiktig fred og bærekraftig utvikling i Afghanistan.

I denne forbindelse har Kasakhstan i samarbeid med Japan og UNDP holdt seminarer for afghanske kvinner de siste to årene. I år ble seminaret avholdt i Astana, med deltagelse av ca. 30 afghanske kvinner.

I september i Astana arrangerte vi en regional konferanse om «Empowering Women in Afghanistan», som fokuserte på bærekraftig økonomisk vekst i det landet ved å gjøre det mulig for afghanske kvinner, blant annet i virksomheten, gjennom regionalt samarbeid, med vekt på utdanningsrollen og kunnskap. Når det gjelder resultatene, skal EU, Kasakhstan og Usbekistan lansere neste år et felles prosjekt for å utdanne afghanske kvinner i kasakhiske og uzbekiske universiteter, basert på suksessen til Kasakhstans eget 50-million dollar program for å utdanne 1,000 afghanere i vårt land .

Vi tror på langsiktig stabilitet og velstand i vår region, slik som i en hvilken som helst annen region, bør styres av en integrert tresidig strategi basert på følgende søyler.

Den første er anerkjennelsen og styrken av sikkerhetsutviklingen. Det betyr investeringer i handel, transittruter, transport og infrastrukturutvikling bør ses som stabiliseringsmidler. I denne forbindelse er vi sikre på at prosjektene som støttes av sentralasiatiske land med Afghanistan, som TAPI-rørledningen, CASA Electricity Transmission and Trade Project og andre planlagte jernbaner og veier, kan føre til økonomisk vekst og velstand, øke regional sikkerhet, tilkobling og stabilitet i Sentral-Asia og Afghanistan.

Den andre søylen er fornyet regional tilnærming. Regionalt samarbeid er avgjørende gitt at trusler påvirker alle land i regionen.

Den tredje søylen er en "hel-av-system" tilnærming av De forente nasjoner i hovedkvarter og på bakken. Strømlinjeformede operasjoner under FN er viktige i lys av den minkende utviklingshjelpen. Vi gjentar viktigheten av å øke effektiviteten, åpenheten og ansvarligheten for FNs arbeid i Afghanistan og Sentral-Asia, blant annet gjennom økt koordinering.

Vi oppfordrer også givere til å øke sitt bidrag til fred og utvikling i og rundt Afghanistan. Kasakhstan arbeider for å skape et regionalt knutepunkt i Almaty, som er ledet av FN, for å bidra til å levere koordinert støtte til landene i regionen når de kommer til SDG.

I denne sammenheng oppfordrer vi FN og landskontorene til å delta i denne regionale utviklingsstrategien til fordel for Afghanistan og regionen.

Det er også nødvendig å involvere landene i regionen i utviklingen av handel, økonomi, transitt og transport og humanitære bånd med Afghanistan ved å gi dem passende tilskudd. Det er avgjørende å implementere utviklingsprogrammene ved å utvide handel, styrke økonomisk integrasjon og økende samhandling, blant annet ved å etablere FNs regionale knutepunkt i Almaty.

Som konklusjon støtter Kasakhstan å løse problemene i Afghanistan på grunnlag av gjensidig nytte og er klar til å fortsette å samarbeide med regionale og internasjonale partnere for å styrke stabiliteten i regionen.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, afghanistan, Kasakhstan, Kasakhstan

Kommentarer er stengt.