Ektefeller til nederlandske jagerflygere som er utplassert i de baltiske statene, har angivelig mottatt sjikanerende telefonsamtaler fra innringere med russiske aksenter. Dette skulle ikke komme som noen overraskelse, men den åpenbare motviljen mot å offentliggjøre disse hendelsene er uforklarlig.
Senior Consulting Fellow, Russland og Eurasia Program, Chatham House
Feiringer i mars som markerer Polens 20 år som NATO-medlem. Foto: Getty Images.

Feiringer i mars som markerer Polens 20 år som NATO-medlem. Foto: Getty Images.
Under NATOs "forbedrede fremtid" -program, blir små ekstra kontingenter fra andre NATO-allierte med i vertsnasjonens tropper i Polen og de baltiske statene for å styrke avskrekking mot ytterligere russisk militær eventyrisme.

Disse kontingentene har uunngåelig blitt målene for ondartet russisk informasjonsvirksomhet. Men det har også lokalsamfunnene og familiene deres hjemme.

I russisk syn på informasjonskrigføring er det ingen frontlinjer og bakområder, og ingen ikke-stridende. I følge Russlands generalsjef general Valeriy Gerasimov er et sentralt trekk ved moderne krigføring i informasjonsdomenet 'samtidige effekter på hele fiendens territorium'.

Nyere hendelser i Nederland bekrefte at motstandere har samlet informasjon om familier og hjem til enkeltpersoner som er utplassert i de baltiske statene med det formål å levere sterkt personlig desinformasjon eller skremme.

A NATOs studie om russisk informasjonskrigføring publisert i 2016 konkluderte med at 'det ikke bare er NATO-tjenestemenn som vil være målene; men deres familier, deres lokalsamfunn, deres samfunn og hjemlandet, uansett hvor trygt de er langt borte fra Russland, kan de for tiden betrakte seg selv som ”. Men i dette tilfellet, som i andre, har det ikke kommet noen offisiell kommentar fra nasjonale eller NATO-myndigheter om omfanget av den fiendtlige russiske kampanjen.

Anropene til familiene til nederlandske F-16-piloter rapporteres å ha startet etter at piloter selv ringte hjem fra de baltiske statene ved hjelp av sine egne mobiltelefoner. Detaljert veiledning om bruk av sosiale medier og unngå å presentere sårbarheter gjennom indiskreet innlegg bør være normen for NATO-tjenestepersonell så vel som deres nærmeste familier.

Men i tillegg, selv å bringe smarttelefoner og andre tilkoblede enheter innen rekkevidde av russiske avskjæringsverktøy, inviterer fiendtlig intervensjon. Som et resultat blir tropper fra flere nasjoner forbudt fra å ta sine egne telefoner på "forbedret fremre nærvær" -installasjoner i det hele tatt. De som rapporterer en rekke ubehagelige konsekvenser som indikerer åpenlys russisk interferens med innholdet på telefonene deres. Flere skjulte angrep på enhetene deres kan i mellomtiden bli upåaktet hen.

Russisk praksis

Igjen, dette er helt forventet: spesifikke russiske systemer designet for å avskjære, fastklemme eller forfalskes sivile mobiltelefonkommunikasjoner har vært mye brukt i Ukraina og Syria, så vel som over de baltiske staters grenser.

Og Russland bruker informasjonen som samles. Forsøk på å demoralisere ukrainske frontlinetropper via sine telefoner har inkludert personlige referanser til deres familier og barn. Kampanjer er blitt observert rettet mot NATOs militære personell direkte gjennom LinkedIn, i tillegg til å målrette militære ektefeller gjennom trakassering på nettet, trusler og målrettede nettangrep.

Betydningen har vært tydelig i noen tid: at ikke bare servicepersonell som er utplassert i landene nær Russland, men også deres tilknytning til hjemlandet, bør betraktes som mål.

Nato-styrker skulle nå trene og trene med den antakelsen at de vil være under ikke bare elektronisk og cyberattack, men også individuelt og personlig informasjonsangrep, inkludert utnyttelse av personopplysninger som høstes fra ethvert tilkoblet utstyr ført inn i et operativt område.

Den veldig personlige virkningen av fiendtlig russisk interesse illustreres av hendelser som ikke-underbyggede anklager om voldtekt av barn i russisk-støttede medier mot spesifikke navngitte amerikanske hær-offiserer som besøker Ukraina. Den potensielle effekten av inngrep som dette ikke bare på militære enheter, men også på familier og lokalsamfunn hjemme er øyeblikkelig og åpenbar.

Effekten kan være mest uttalt når du retter mot flybesetningen, som i Nederland. For alle de avanserte evnene til NATOs kampfly, forblir pilotene menneskelige, og til felles med annet militært personell, utsatt for menneskelige sårbarheter.

Det relativt lille antall trente hurtigflypiloter i de mindre NATO-landene må gjøre dem til et spesielt høyt verdimål for interferens fra motstanders etterretningstjenester. Dette trenger ikke en gang å være rettet mot dem for spionasje i tradisjonell stil; alt som forhindrer dem i å utføre jobben sin effektivt i et kritisk øyeblikk, det være seg inngrep mot seg selv eller sine hjem eller familier, vil representere en høy avkastning på motstanderen.

I tillegg har Russland praktisert evnen til å sende meldinger til enkeltpersoner i masseskala, med informasjon som ser ut til å komme fra en pålitelig kilde, enten det er via SMS, innlegg i sosiale medier eller e-post.

Da denne evnen først ble tydelig, var bekymringen at potensialet for å så forvirring kan være en kritisk deaktiverende faktor for frontlinjestatene i de avgjørende og avgjørende første timene som kan avgjøre en konflikt med Russland. De mest utsatte landene har tatt skritt for å dempe denne sårbarheten, men dette avhenger delvis av at de ikke bare har væpnede styrker, men også en sivil befolkning som er godt informert om den potensielle trusselen.

Ingen kommentar

Likevel har nederlandske militære etterretningstjeneste nektet å kommentere medieoppslag om trakassering av piloteres familier. Dette passer mønsteret med taushet om russisk aktivitet fra både Alliansen og dets enkelte medlemsland.

Resultatet er at informasjon om tilfeller av russisk skremming mot tjenestepersonell og deres familier forblir fragmentarisk og anekdotisk. Situasjonen er lik med hendelser til sjøs og i luften, der den begrensede informasjonen offentlig tilgjengelig om russiske aktiviteter fører til et forvrengt - og potensielt altfor godartet - bilde av hva Russland øver for, og hvordan. Som med hendelsen involverer den russiske forsvarsminister Sergey Shoygus fly og en spansk jagerfly denne uken, lar NATOs tilbakeholdenhet Moskva presse frem historien om uskyldig offer uten tvil.

Det er en sterk offentlig interesse for at denne informasjonen blir mer tilgjengelig, for bedre å informere ikke bare det servicepersonellet og familiene som er mest umiddelbart utsatt, men også allmennheten, slik at de bedre kan måle det reelle fiendtlighetnivået det dreier seg i den daglige samhandlingen med Russland. Nato og nasjonale regjeringer kan ha en klar begrunnelse for å være taus; men for øyeblikket forblir den begrunnelsen ustabil.