Er #Coffee verdt å spare?

| Januar 21, 2020

Det saudiske samfunnet endrer seg raskt. Kvinner har fått lov, og kinosaler har kommet tilbake til kongeriket. Det internasjonale samfunnet har med rette støttet disse initiativene, skriver Joseph Hammond.

Likevel er det elementer i det tradisjonelle saudiske samfunnet som er verdt å bevare, som også trenger internasjonal støtte. En av disse er landets unike kaffekultur.

Kaffe er et fast inventar av arabisk kultur som serveres overalt fra små kopper i bryllupsfeiringer til samlinger ved leirbål som flimrer under den stjerneklare nattehimmelen.

Fra flate hvite til moderne blandinger som den elskede gresskar krydret lattekaffen er nå et globalt fenomen. Likevel var Arabia en gang så sentral i den verdensomspennende kaffehandelen at havnen i Mokha, Yemen ga sitt navn til den sjokoladete "mokka-kaffen" som ble funnet over hele verden.

Etter tiår med krig har Yemen først nylig fått gjenopplivet sin eldgamle tradisjon for kaffedyrking. Miljøvernere bør heie på en jemenittisk bytte fra khat til kaffe. Khat, en tyggelig bladgrønn stimulant og en tørst avling, bidrar til Yemens vannkrise.

Over grensen er Saudi-Arabia en av de største kaffeprodusentene av den sagnomsuste Arabica-kaffen. Den fjellrike regionen Jazan, som ligger i den sørligste delen av grensen til Yemen, har produsert "svart gull" i form av premiekaffe lenge før det slo olje. Khawlani kaffeproduksjon strekker seg over tre århundrer.

Tradisjonen med kaffedyrking er oppkalt etter den gamle arabiske stammen Khawlan, og har blitt overført fra generasjon til generasjon og videreføres i dag av 700 bønder.

Siden 2017 har Saudi Heritage Heritage Conservation Society kjempet for å beskytte kultiveringen av Khawlani-bønnen. Å bearbeide Khawlani-bønnen kan være en vanskelig prosess. Plantert, høstet og bearbeidet møysommelig for hånd, kan Khawlani-bønneplanten ta opptil tre år å bære frukt. I år har Saudi Heritage Conservation Society sendt en formell forespørsel til UNESCO om beskyttelse av denne eldgamle kaffemetoden Khawlani.

Anerkjennelse av Khawlani-kaffeproduksjon kommer på et tidspunkt som andre land søker anerkjennelse for sin unike kaffekultur. Samtidig har Italia bedt UNESCO om å beskytte den italienske ekspresskulturen. En satsing som er noe kontroversiell i Italia har de siste årene sett et løp til bunns når det gjelder kvalitet ettersom leverandører har forsøkt å holde prisen på en euro. Andre antyder at en slik betegnelse vil skade utviklingen av expresso. Italiens sjanser er fortsatt relativt høye etter at tradisjonelt Napoli-pizzapreparat fikk UNESCO-beskyttelse i 2017.

Kaffe er like viktig for den islamske verden som pizza er for italiensk kultur (om ikke mer).

I den muslimske verden er ikke kaffe bare en drikk å drikkes. En gang blitt referert til som “islams vin. I løpet av middelalderen ville sufiene og andre fromme muslimer holde seg sent oppe og be med hjelp av kaffe. På den måten overvant kaffe motstanden fra noen muslimske ledere, for eksempel et forbud som ble pålagt av den tyrkiske sultanen Murad the Femte. I 2013 foreslo Tyrkia vellykket å få tyrkisk kaffekultur mottatt UNESCO beskyttelse.

Tilsvarende motarbeidet mange kristne ledere først det de så som en muslimsk trojansk hest. År senere prøvet pave Clement VIII det første gang og fikk et hjerteforandring. "Denne Satans drikke er så deilig at det ville være synd å la de vantro ha eksklusiv bruk av den" sa han visstnok. I dag er det verdens stimulerende valg.

Sikkert, UNESCO har de neste månedene mange viktige problemer på tallerkenen fra å beskytte historiske strukturer til utvikling av bærekraftige byer. Likevel har fortsatt denne organisasjonen og dets generalsekretær, Audrey Azoulay (som selv er av marokkansk opprinnelse) tid til en kaffepause.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Helse, Saudi-Arabia

Kommentarer er stengt.