Kontakt med oss

Belgia

Ukjent soldat fra Waterloo brakt frem i lyset av militærveteraner

DELE:

Publisert

on

I 2019 avdekket et internasjonalt team av arkeologer støttet av militærveteraner amputerte lemmer nær Mont Saint Jean Farmhouse, der hovedsykehuset til Wellingtons hær ville ha vært, i det berømte slaget ved Waterloo. Over to år siden starten av pandemien vendte teamet tilbake til utgravningen og gjorde en dramatisk oppdagelse: et intakt skjelett av en soldat, skriver Catherine Feore.

Professor Tony Pollard, en av prosjektets arkeologiske ledere og direktør for Center for Battlefield Archaeology ved Glasgow University, sa: «Det vi har her er et unikt eksempel på hvordan en slagmark ble ryddet tidlig på 19-tallet og denne typen bevis er veldig, veldig sjeldne. For eksempel, ved Waterloo, gitt at 20,000 XNUMX mennesker sannsynligvis døde i slaget, har bare ett enkelt skjelett blitt utsatt for arkeologisk utgraving – det var av min belgiske kollega da de bygde museet for noen år siden.

«Så når du setter det inn i kontekst, er dette utrolig sjeldent, men vi har også denne blandingen av mennesker, hester og ammunisjonsbokser som gir et øyeblikksbilde av slaget. Det er forbløffende for meg, som en som har gjort 25 år med arkeologi på slagmarken, at dette har kommet frem i lyset.»

En av partnerne i utgravningen er 'Waterloo Uncovered', en banebrytende veldedighetsorganisasjon som kombinerer arkeologi i verdensklasse med veteranpleie og restitusjon. Siden 2015 har veldedighetsorganisasjonen brukt arkeologi som et verktøy for å støtte veteraner og tjene militært personell i deres utvinning fra krigstraumer og overgang til sivilt liv.

En veteran fortalte EU Reporter at da han ble med i hæren, var det for å etterligne hva andre mennesker hadde gjort i fortiden, og forsvart landet sitt. Han sa at det fortsatt var et stigma knyttet til PTSD og at det var dårlig forstått av allmennheten: "Mange mennesker lider av PTSD av alle slags grunner, noen tror det viser seg i sinne og vold, men faktisk, det kan påvirke mennesker på mange forskjellige måter."

Det er et dyptgående nettkurs som må gjennomføres av veteraner som er nye i faget arkeologi, det er en rekke nivåer og deltakere velges blant de som har fullført kurset. Liam Telfer, fra Household Cavalry, er en av veteranene som har utviklet en lidenskap for arkeologi: «Det er veldig terapeutisk og ganske rengjørende. Du må virkelig fokusere på det du gjør. Det har virkelig forandret livet mitt, og jeg tenker seriøst på en karriere innen arkeologi.»

Pollard sier at veteranene virkelig utgjør en forskjell: «Mange av disse menneskene har vært i kamp. De leser landskapet, ikke som vi gjør, men som militærterreng. Det er et samspill mellom fortid og nåtid. Jeg sier til elevene mine at arkeologi er det nærmeste vi har en tidsmaskin. Men å ha veteraner på prosjektet er nesten som å ha nøklene til den tidsmaskinen, det er bare fenomenalt.»

Annonse

Slaget ved Waterloo satte betalt for Napoleons keiserlige ambisjoner og innledet en periode med relativ fred gjennom 'Europas konsert', likevel er utgravningene en påminnelse om kostnadene ved konflikt. Kieran Oliver, en Coldstream-vakt, snakket om spenningen ved funnet, men så det også som en påminnelse om kvalen som følger med krig. I likhet med militærtjeneste er gravingen et samarbeidsarbeid, sa Oliver: «Tjenestemenn og -kvinner støtter hverandre, noe vi er vant til å gjøre.»

Ashley Gordon som tjenestegjorde med 1st Battalion The Rifles sa at opplevelsen var ydmykende: «Du er fokusert på den historiske og den arkeologiske prosessen, men så skjønner du at dette var en person og du er i stand til å gi dem sin plass i historien ."

Rod Eldridge, som leder velværeteamet sa at teamets rolle er å sikre at veteraner og serveringspersonell får en god opplevelse som forbedrer helsen deres. Gitt deres bakgrunn, sier Eldridge at tjenestemennene og -kvinnene har spesiell respekt gitt deres forståelse av at de har å gjøre med en kombattant som mistet livet i kamp.

Del denne artikkelen:

Trender