Kontakt med oss

Kalkun

MEP-er oppfordrer EU og Türkiye til å se etter alternative måter å samarbeide på 

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Utenrikskomiteen oppfordrer EU og Türkiye til å bryte den nåværende dødlåsen og finne «et parallell og realistisk rammeverk» for forholdet mellom EU og Tyrkiye.

Med mindre det skjer en drastisk kursendring fra den tyrkiske regjeringens side, kan ikke Türkiyes EU-tiltredelsesprosess gjenopptas under de nåværende omstendighetene, sier parlamentsmedlemmer i utenrikskomiteen i en rapport som ble vedtatt tirsdag (med 47 stemmer for, ingen stemmer mot og 10 avholdende stemmer). ).

Med oppfordring til den tyrkiske regjeringen, EU og dens medlemsland om å bryte den nåværende fastlåsen og bevege seg mot et tettere partnerskap, anbefaler MEP-er å starte en refleksjonsprosess for å finne et parallelt og realistisk rammeverk for forholdet mellom EU og Türkiye. De oppfordrer kommisjonen til å utforske mulige formater for et gjensidig tiltalende rammeverk.

I rapporten bekrefter MEP-er at Türkiye fortsatt er en kandidat for EU-tilslutning, en NATO-alliert og en nøkkelpartner innen sikkerhet, handel og økonomiske forbindelser, og migrasjon, og understreker at Türkiye forventes å respektere demokratiske verdier, rettsstaten, menneskerettigheter og overholde EUs lover, prinsipper og forpliktelser.

Rapporten oppfordrer Türkiye til å ratifisere Sveriges NATO-medlemskap uten ytterligere forsinkelser, og understreker at NATO-tiltredelsesprosessen til ett land på ingen måte kan knyttes til EU-tiltredelsesprosessen til et annet. Hvert lands fremgang på veien mot EU er fortsatt basert på sine egne fordeler, understreker MEP-er.

Tilpasning til EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk

Rapporten hilser Türkiyes stemme velkommen til å fordømme Russlands angrepskrig mot Ukraina i FNs generalforsamling og dets forpliktelse til landets suverenitet og territorielle integritet, og beklager at Türkiye ikke støtter sanksjoner utenfor FNs rammeverk. Türkiyes tilpasningsgrad til EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk har sunket til et rekordlavt nivå på 7 %, noe som gjør det til det desidert laveste av alle utvidelsesland.

Annonse

EUs forpliktelse til å støtte flyktninger og gjenoppbyggingsarbeidet etter jordskjelvet

MEP-er berømmer Türkiyes innsats for å fortsette å være vertskap for den største flyktningbefolkningen i verden på nesten fire millioner mennesker. De ønsker fortsatt tilførsel av EU-midler til flyktninger og vertssamfunn i Türkiye velkommen, og uttrykker sitt sterke engasjement for å opprettholde dette i fremtiden.

MEPene uttrykker sin dyptfølte kondolans til familiene til ofrene for de ødeleggende jordskjelvene 6. februar 2023, og uttaler at EU bør fortsette å støtte folket i Türkiye i å møte deres humanitære behov og gjenoppbyggingsarbeid. De understreker at europeisk solidaritet kan føre til en konkret forbedring i forholdet mellom EU og Türkiye.

Ordføreren Nacho Sánchez Amor (S&D, Spania) sa: «Vi har nylig sett en fornyet interesse fra den tyrkiske regjeringen for å gjenopplive EU-tiltredelsesprosessen. Dette vil ikke skje som et resultat av geopolitiske forhandlinger, men når tyrkiske myndigheter viser reell interesse for å stoppe den kontinuerlige tilbakegangen i grunnleggende friheter og rettssikkerhet. Hvis den tyrkiske regjeringen er oppriktig i dette, bør de vise det med konkrete reformer og handlinger.»

Bakgrunn

EU-tiltredelsesforhandlinger har faktisk stått stille siden 2018, på grunn av forverringen av rettsstaten og demokratiet i Türkiye.

Neste trinn

Rapporten skal nå legges fram for avstemning i Europaparlamentet som helhet på en av de neste plenumssesjonene.

Mer informasjon 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender