Kontakt med oss

Europeiske sentralbanken (ECB)

'The lady's not for tapering' - Lagarde

Publisert

on

Parafraserer den avdøde britiske statsministeren og monetaristen Margaret Thatcher, i et uttrykk som hun neppe ville ha uttalt, kunngjorde Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde i dag at 'damen ikke er til avsmalning'.

Basert på en felles vurdering av finansieringsforholdene og inflasjonsutsiktene, har sentralbankens styrer besluttet at netto eiendelskjøp under pandemisk nødkjøpsprogram (PEPP) kan fortsette, men i et mer moderat tempo.  

Rådet ble også enige om å beholde renten slik den er, og sa at de forventer at sentrale ECB -renter forblir på sitt nåværende eller lavere nivå til det ser at inflasjonen når to prosent, men åpner for en forbigående periode der inflasjonen kan stige moderat over målet.

Annonse

Inflasjonsutsikter

Lagarde erkjente at folk i mange land i eurosonen opplever prisøkninger, men hun sa at når banken "ser under inflasjonens hud", får deres utsikt til å tro at den vil være 1.5% innen slutten av den forventede horisonten.

Lagarde fremhevet virkningen av energipriser, men pekte også på prisstigninger på grunn av at flaskehalser i forsyningskjeden knyttet til at økonomien åpnet seg igjen. Banken regner med at dette i stor grad vil være midlertidig, men erkjenner at det kan resultere i press på prisene hvis det fortsetter lenger enn forventet. 

Annonse

Når det gjelder lønn, sa Lagarde at ECB ennå ikke hadde sett tegn til en betydelig prisøkning, men vil være oppmerksom på dette når forhandlinger finner sted til høsten. Uansett forventer hun at lønnsveksten vil være moderat og gradvis.

Europeiske sentralbanken (ECB)

ECB må stramme politikken om nødvendig for å motvirke inflasjon, sier Weidmann

Publisert

on

By

Hovedkvarteret for Den europeiske sentralbanken (ECB) blir fotografert ved solnedgang, mens spredningen av koronavirussykdommen (COVID-19) fortsetter i Frankfurt, Tyskland, 28. april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Hovedkvarteret for Den europeiske sentralbanken (ECB) blir fotografert ved solnedgang, mens spredningen av koronavirussykdommen (COVID-19) fortsetter i Frankfurt, Tyskland, 28. april 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Den europeiske sentralbanken må stramme pengepolitikken hvis den trenger å motvirke inflasjonspress og ikke kan bli avskåret fra finansieringskostnadene til statene i eurosonen, ECB -politiker Jens Weidmann (Bildet) fortalte Welt am Sonntag avis, skriver Paul Carrel, Reuters.

Eurolandene har økt låneopptakene for å takle koronaviruspandemien, noe som potensielt vil etterlate dem utsatt for økte kostnader for gjeldsbetjening hvis sentralbanken skjerper politikken for å motvirke et press på prisene.

Annonse

"ECB er ikke der for å ta vare på solvensbeskyttelsen til statene," sa Weidmann, hvis rolle som president i Tysklands Bundesbank gir ham et sete i ECBs styringsråd for politikkutforming.

Skulle inflasjonsutsiktene stige bærekraftig, må ECB handle i tråd med målet om prisstabilitet, sa Weidmann. "Vi må gjøre det klart igjen og igjen at vi vil stramme pengepolitikken hvis prisutsiktene krever det.

"Vi kan da ikke ta hensyn til finansieringskostnadene til statene," la han til.

Annonse

Etter sitt politimøte 22. juli, lovet ECB å holde renten på rekordlave i enda lengre tid for å øke svak inflasjon, og advarte om at den raskt spredte Delta -varianten av koronaviruset utgjorde en risiko for eurosonenes restitusjon. Les mer.

"Jeg utelukker ikke høyere inflasjonsrater," siterer avisen Weidmann. "Uansett vil jeg insistere på å holde et godt øye med risikoen for en for høy inflasjonsrate og ikke bare på risikoen for en for lav inflasjonsrate."

Eurosonenes økonomi vokste raskere enn forventet i andre kvartal, og trakk seg ut av en pandemiindusert lavkonjunktur, mens lempingen av koronaviruset demper også hjalp inflasjonen til å skyte forbi ECBs mål på 2% i juli, og nådde 2.2%. Les mer.

Når ECB bestemmer seg for at det er på tide å skjerpe politikken, forventet Weidmann at sentralbanken først ville avslutte sitt kjøpsprogram for PEPP -nødobligasjoner før han reduserer APP -kjøpsplanen.

"Sekvensen vil da være: først avslutter vi PEPP, deretter reduseres APP, og så kan vi heve renten," sa han.

Fortsett å lese

Digital økonomi

Digital euro: Kommisjonen ønsker velkommen til lanseringen av prosjektet for digital euro av ECB

Publisert

on

Kommisjonen gleder seg over beslutningen tatt av Styret for Den europeiske sentralbanken (ECB) om å starte det digitale euro-prosjektet og starte etterforskningsfasen. Denne fasen vil se på ulike designalternativer, brukerkrav og hvordan finansielle formidlere kan tilby tjenester som bygger på en digital euro. Den digitale euroen, en digital form for sentralbankpenger, vil gi større valg for forbrukere og bedrifter i situasjoner der fysiske kontanter ikke kan brukes. Det vil støtte en godt integrert betalingssektor for å svare på nye betalingsbehov i Europa.

Med tanke på digitalisering, raske endringer i betalingslandskapet og fremveksten av kryptoaktiva, vil den digitale euroen være et supplement til kontanter, som bør forbli allment tilgjengelige og brukbare. Det vil støtte en rekke politiske mål som er beskrevet i kommisjonens bredere digital økonomi og betalingsstrategier for detaljhandel, inkludert digitalisering av den europeiske økonomien, øke euroens internasjonale rolle og støtte EUs åpne strategiske autonomi. Basert på det tekniske samarbeidet med ECB som ble initiert i januar, vil Kommisjonen fortsette å jobbe tett med ECB og EUs institusjoner gjennom hele etterforskningsfasen for å analysere og teste de forskjellige designalternativene med tanke på politiske mål.

Annonse

Fortsett å lese

Europeiske sentralbanken (ECB)

ECB vil endre retningslinjene på neste møte, sier Lagarde

Publisert

on

By

Den europeiske sentralbanken vil endre retningslinjene for de neste politiske trinnene på sitt neste møte for å gjenspeile sin nye strategi og vise at det er seriøst med å gjenopplive inflasjonen, sa ECB-president Christine Lagarde i et intervju som ble sendt mandag 12. juli, skriver Francesco Canepa, Reuters.

ECBs nye strategi ble kunngjort i forrige uke, og tillater at den tåler inflasjon høyere enn 2% -målet når rentene er nær bunnen, slik som nå.

Dette er ment for å forsikre investorene om at politikken ikke vil bli strammet inn for tidlig og øke forventningene til fremtidig prisvekst, noe som har ligget under ECBs mål det meste av det siste tiåret.

Annonse

"Gitt den utholdenheten som vi trenger for å demonstrere for å oppfylle vår forpliktelse, vil fremtidig veiledning sikkert bli revidert," sa Lagarde til Bloomberg TV.

ECBs nåværende veiledning sier at den vil kjøpe obligasjoner så lenge det er nødvendig og holde renten på sitt nåværende, rekordlave nivå til den har sett at inflasjonsutsiktene "robust konvergerer" til sitt mål.

Lagarde utdypet ikke hvordan denne meldingen kan endres, og sa bare ECBs mål vil være å holde kreditt enkelt.

Annonse

"Min mening er at vi vil fortsette å være bestemt ved å opprettholde gunstige finansieringsforhold i økonomien," sa hun.

Hun la til at dette ikke var det rette tidspunktet for å snakke om å ringe tilbake stimulus, og at ECBs Pandemic Emergency Purchase Program, som er verdt opptil 1.85 billioner euro, kunne "overgå til et nytt format" etter mars 2022, dets tidligste sluttdato. .

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender