Kontakt med oss

Vitenskap

"Vitenskap trenger en gründertilnærming"

DELE:

Publisert

on

Jackie Ashkin fra Team Coastbusters med deres prototype – fotokrediterer Monique Shaw

Ved å knytte vitenskap og samfunn tettere sammen kan vi skape samarbeid og tenke ut ideer som gjør oss i stand til å møte vår tids utfordringer. Denne ideen er sentral i Leiden i år, som European City of Science 2022. «Ved å bringe mennesker sammen på lekne måter og la dem lære av hverandre, skaper vi forbindelser som faktisk kan bringe til forandring», Lucien Geelhoed, intendant ved Leiden2022, sier.

Geelhoed og teamet hans ble bedt av EU-kommisjonen om å organisere et helt nytt arrangement for talentfulle forskere mellom 21 og 35 år. Som et resultat ble EU TalentOn født. I september var Leiden vertskap for et tredagers arrangement der dyktige internasjonale forskere kom sammen for å takle vår tids store utfordringer. Av de 700 søkerne ble 104 topptalenter til slutt valgt ut til å delta.

En gründertilnærming

Utviklingen av gründerferdigheter hos disse unge forskerne var et av de viktigste oppdragene til denne begivenheten, forklarer Geelhoed. «Det er en enorm mengde talent ved europeiske universiteter, men fordi veien til en karriere i næringslivet ikke er åpenbar, blir kunnskapen deres ikke alltid tatt i bruk – selv om studentene tilhører generasjonen som virkelig kan gjøre en forskjell. Vi ønsket å legge til et gründerperspektiv til kompetansen til unge forskere og bygge en bro mellom deres talent, vitenskap og innovative virksomhet.»

Under TalentOn ble unge forskere utfordret til å slå seg sammen og jobbe med innovative løsninger for de fem EU-oppdragene: klimatilpasning, å slå kreft, klimanøytrale og smarte byer, oppnå sunn jord og gjenopprette hav og farvann. Spesialister fra hvert felt og bransje ble hentet inn til hvert oppdrag. For eksempel var den danske seriegründeren Henrik Scheel — misjonsnavigator under denne første utgaven — coach for deltakerne. «Med mer enn 15 års erfaring i Silicon Valley, er han nå en ekspert på entreprenøriell tenkning; noe som fortsatt trenger å få plass i mange vitenskapelige felt, sier Geelhoed.

Komfortsone

Annonse

Ved å legge vekt på praktisk anvendelse av vitenskapelig kunnskap, åpnet arrangementet øynene til mange deltakere. «Jeg lærte så mye på bare et par dager om teamarbeid, innovasjon, entreprenørskap og klimaresistens. Å gå utenfor biblioteket tillot for en gangs skyld en av de mest stimulerende opplevelsene i mitt akademiske liv, der jeg innså at vi kunne finne virkelige løsninger på virkelige problemer, sier Juliette de Pierrebourg, en student ved det prestisjetunge parisiske utdanningssenteret. instituttet, Sciences Po.

Deltaker Bibiana Barrera Bernal syntes også arrangementet var øyeåpnende. «Vi har alle gode ideer, men vi må lære å sette dem ut i livet. At du faktisk kan ha en innvirkning på den måten er en lærdom jeg vil ta med meg resten av livet.»

Bernal, en forsker ved Charité Universitätsmedizin i Berlin, og teamet hennes 'Bright Ribbons' ønsker å fortsette brettspillet de utviklet for å hjelpe folk å komme overens med kreftdiagnoser, som ga dem førsteprisen i oppdraget deres. «Vi har allerede hatt vårt første teammøte etter arrangementet. Det var et nettmøte fordi vi alle jobber ved forskjellige europeiske universiteter, men vi er fast bestemt på å følge opp dette og sørge for at spillet til slutt blir utgitt."

Tilkobling

'Bright Ribbons' er ikke det eneste teamet som for øyeblikket undersøker om de faktisk kan utvikle ideen sin. Den første totalvinneren av EU TalentOn, 'Soilfix'-teamet, ønsker også å gjøre ideen sin til virkelighet. Det samme gjelder "Coastbusters"-teamet, som håper å utvikle ideen sin om å bruke LED-lamper til å belyse fiskegarn, og redusere bifangsten med 95 %.

Å skape langvarige samarbeid som disse er akkurat det skaperen Geelhoed hadde i tankene for denne begivenheten. "Disse lyse unge sinnene er fremtiden. Ved å knytte dem til hverandre, men også med eksperter fra deres felt og sentrale aktører fra bransjen, er det lagt et grunnlag som de kan fortsette å bygge sammen på. Vitenskapen blir først virkelig levende når forbindelser er opprettet."

Europeisk vitenskapsby

Denne første vellykkede utgaven setter også tonen for fremtidige utgaver. Hvert annet år planlegger EU-kommisjonen å tildele ansvaret for å være vertskap for EU TalentOn til en annen europeisk by. I 2024 vil denne æren gå til den polske byen Katowice, som da også vil bære tittelen European City of Science.

Leiden 2022 European Science City

Leiden European City of Science 2022 er en 365-dagers vitenskapsfestival fullpakket med aktiviteter, foredrag, workshops, utflukter, utstillinger og arrangementer, for alle med et nysgjerrig sinn, hvis mål er å koble vitenskap og samfunn.

I september presenterte Leiden2022 en spesiell Bright Young Minds-uke, med EU Talenton, den 33.rd finalen i EU-konkurransen for unge forskere (EUCYS) og et arrangement for barn med Yuval Noah Harari. Leiden2022 er partner i Det europeiske ungdomsåret.

Leiden2022 er et initiativ fra Leiden kommune, Leiden University, Leiden University Medical Center og Leiden University of Applied Sciences, støttet av EU-kommisjonen og mange lokale, nasjonale og internasjonale partnere.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender