Kontakt med oss

elektrisitet tilkoblinger

Kommisjonen godkjenner greske tiltak for å øke tilgangen til elektrisitet for PPCs konkurrenter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har gjort juridisk bindende, i henhold til EUs antitrustregler, tiltak foreslått av Hellas for å la konkurrentene til Public Power Corporation (PPC), den greske statseide elektrisitetsposten, kjøpe mer strøm på lengre sikt. Hellas la fram disse tiltakene for å fjerne forvrengningen som skapes av PPCs eksklusive tilgang til brunkullfyrt generasjon, som kommisjonen og unionsdomstolene hadde funnet for å skape ulikhet i muligheter i greske elektrisitetsmarkeder. De foreslåtte tiltakene bortfaller når eksisterende brunkullanlegg slutter å operere kommersielt (som for øyeblikket forventes innen 2023) eller, senest 31. desember 2024.

I sin avgjørelse fra mars 2008, fant kommisjonen at Hellas hadde krenket konkurransereglene ved å gi PPC privilegerte tilgangsrett til brunkull. Kommisjonen oppfordret Hellas til å foreslå tiltak for å rette opp de konkurransehemmende effektene av overtredelsen. På grunn av anker ved både domstolen og EU -domstolen og vanskeligheter med å iverksette en tidligere innsending av rettsmidler, har slike korrigerende tiltak ikke blitt iverksatt så langt. September 1 leverte Hellas en endret versjon av tiltakene.

Kommisjonen har konkludert med at de foreslåtte tiltakene fullt ut adresserer overtredelsen som Kommisjonen identifiserte i vedtaket fra 2008, i lys av den greske planen om å avvikle all eksisterende brunkullfyrt generasjon innen 2023 i tråd med Hellas og EUs miljømål. Konserndirektør Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurransepolitikken, sa: "Beslutningen og tiltakene foreslått av Hellas vil gjøre PPCs konkurrenter i stand til bedre å sikre seg mot prisvolatilitet, noe som er et viktig element for dem å konkurrere på markedet for elektrisitet og tilby stabile priser til forbrukere. Tiltakene går hånd i hånd med den greske planen om å avvikle sine sterkt forurensende brunkullfyrte kraftverk ved å fraråde bruken av disse anleggene, helt i tråd med European Green Deal og EUs klimamål. ”

Annonse

En full pressemelding er tilgjengelig på nett.

Annonse

elektrisitet tilkoblinger

Kommisjonen godkjenner fransk ordning på 30.5 milliarder euro for å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder

Publisert

on

EU -kommisjonen har godkjent, i henhold til EUs statsstøtteregler, en fransk støtteordning for å støtte fornybar elektrisitetsproduksjon. Tiltaket vil hjelpe Frankrike med å nå sine mål for fornybar energi uten å urimelig forvride konkurransen og vil bidra til det europeiske målet om å oppnå klimanøytralitet innen 2050.

Konserndirektør Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurransepolitikken, sa: «Dette hjelpetiltaket vil stimulere utvikling av viktige fornybare energikilder og støtte en overgang til en miljømessig bærekraftig energiforsyning, i tråd med EUs Green Deal -mål. Valget av mottakerne gjennom en konkurransedyktig anbudsprosess vil sikre best mulig verdi for skattebetalernes penger samtidig som konkurransen i det franske energimarkedet opprettholdes. ” 

Den franske ordningen

Annonse

Frankrike varslet Kommisjonen om sin intensjon om å innføre en ny ordning for å støtte elektrisitet produsert fra fornybare energikilder, nemlig til landoperatører av sol-, vind- og vannkraftanlegg på land. Ordningen gir støtte til disse operatørene som tildeles via konkurransedyktige anbud. Spesielt inkluderer tiltaket syv typer anbud på totalt 34 GW ny fornybar kapasitet som vil bli organisert mellom 2021 og 2026: (i) solenergi på bakken, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, (iv) vannkraftanlegg, (v) nyskapende solenergi, (vi) selvforbruk og (vii) et teknologinøytralt anbud. Støtten har form av en premie på toppen av strømmarkedsprisen. Tiltaket har et foreløpig totalbudsjett på rundt 30.5 milliarder euro. Ordningen er åpen til 2026, og bistand kan utbetales i maksimalt 20 år etter at den nye fornybare installasjonen er koblet til nettet.

Kommisjonens vurdering

Kommisjonen vurderte tiltaket i henhold til EUs statsstøtteregler, særlig 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energi.

Annonse

Kommisjonen fant at støtten er nødvendig for å videreutvikle produksjonen av fornybar energi for å oppfylle Frankrikes miljømål. Det har også en insentivvirkning, ettersom prosjektene ellers ikke ville finne sted uten offentlig støtte. Videre er støtten proporsjonal og begrenset til det minimum som er nødvendig, ettersom støttenivået vil bli fastsatt gjennom konkurransedyktige anbud. I tillegg fant kommisjonen at de positive effektene av tiltaket, særlig de positive miljøeffektene oppveier eventuelle negative effekter når det gjelder konkurransevridninger. Til slutt forpliktet Frankrike seg også til å gjennomføre en ut fra det en nå vet evaluering for å vurdere funksjonene og implementeringen av fornybarhetsordningen.

På dette grunnlaget konkluderte Kommisjonen med at den franske ordningen er i tråd med EUs statsstøtteregler, siden den vil lette utviklingen av fornybar elektrisitetsproduksjon fra ulike teknologier i Frankrike og redusere klimagassutslipp, i tråd med European Green Deal og uten uriktig konkurransevridning.

Bakgrunn

Kommisjonens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energisparing tillate medlemslandene å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder, på visse betingelser. Disse reglene tar sikte på å hjelpe medlemslandene med å nå EUs ambisiøse energi- og klimamål til minst mulig kostnad for skattebetalerne og uten unødig konkurransevridning i det indre markedet.

De Fornybardirektivet av 2018 fastsatte et bindende mål for fornybar energi i hele EU på 32% innen 2030. Med European Green Deal Communication i 2019 styrket Kommisjonen sine klimambisjoner og satte et mål om ingen netto utslipp av klimagasser i 2050. Den nylig vedtatte Europeisk klimarett, som forankrer målet om klimanøytralitet i 2050 og introduserer det mellomliggende målet om å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, satte grunnlaget for 'passer for 55' lovforslag vedtatt av kommisjonen 14. juli 2021. Blant disse forslagene har kommisjonen presentert en endring av direktivet om fornybar energi, som setter et økt mål om å produsere 40% av EU -energien fra fornybare kilder innen 2030.

Den ikke-konfidensiell versjon av vedtaket vil bli gjort tilgjengelig under saksnummer SA.50272 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst. Nye publikasjoner om statsstøttebeslutninger på internett og i EUT er oppført i Konkurranse Ukentlige e-nyheter.

Fortsett å lese

elektrisitet tilkoblinger

Utvikling av RES eller strømprisøkninger

Publisert

on

Mellom 2021 og 2030 vil kostnadene for energiproduksjon øke med 61%, hvis Polen faktisk følger scenariet med regjeringens energipolitikk i Polen frem til 2040 (PEP2040). Et alternativ scenario utviklet av Instrat kan redusere kostnadene med 31-50 prosent sammenlignet med PEP2040. Å øke ambisjonen om utvikling av RES i Polen er i enhver husstands og virksomhets interesse. Ellers vil det føre til en drastisk økning i strømprisene, sier Adrianna Wrona, medforfatter av rapporten.

I desember 2020 ble EU-landene enige om å øke nasjonale mål for andelen RES i økonomien og tilpasse dem til det oppdaterte målet om å redusere utslippene med 55 prosent innen 2030 (i forhold til 1990). Foran forhandlingene "Fit for 55" ser det ut til at Polen setter seg på en kollisjonskurs ved å foreslå et RES-mål i PEP2040 - nesten halvparten av det forventede EU-gjennomsnittet.

Ny modellering fra Instrat Foundation viser at vi kan oppnå en vindkapasitet på land på 44 GW, en havkapasitet på 31 GW, og for tak- og bakkemontert solcelle er den omtrent 79 GW, med tanke på strenge kriterier for plassering og hastighet av utvikling av nye planter. Rapporten publisert i dag beviser at det er mulig å oppnå over 70 prosent andel av RES i elektrisitetsproduksjon i 2030, mens PEP2040 erklærer en urealistisk verdi på 32 prosent.

Annonse

Forutsatt at implementeringen av RES-utviklingsscenariet som ble foreslått av Instrat, ville Polen oppnå en reduksjon på 65 prosent i CO2-utslipp i 2030 i kraftsektoren sammenlignet med 2015 - Potensialet i RES i vårt land er tilstrekkelig til å nå klimamålene i EU 2030 og nesten fullstendig avkarbonisere strømblandingen innen 2040. Dessverre er dette det vi ser - i form av å blokkere utviklingen av vindkraft på land, destabilisering av loven, plutselige endringer i støttemekanismer. Det nasjonale RES-målet bør økes betydelig, og den nasjonale loven må støtte oppnåelsen - kommenterer Paweł Czyżak, medforfatter av analysen.

Kraftstrukturen foreslått av Instrat muliggjør balansering av kraftsystemet i løpet av den årlige toppbelastningen uten produksjon fra vind og sol, og ingen tilgjengelige grenser. I PEP2040-scenariet er dette imidlertid bare mulig med rettidig implementering av kjernekraftprogrammet, som allerede er betydelig forsinket. - Suksessive nedstengninger og svikt i innenlandske kraftverk viser at stabiliteten i strømforsyningen i Polen snart ikke lenger kan være en garanti. For å sikre nasjonal energisikkerhet må vi satse på teknologier som kan bygges umiddelbart - for eksempel vindmøller, solcelleanlegg, batterier - oppregner Paweł Czyżak.

Å nekte rollen til RES i elektrisitetsproduksjon reiser ikke bare tvil om energisikkerhet, men vil også føre til en trussel mot konkurransen i den polske økonomien og gjøre oss avhengige av energiimport. Så hva skal gjøres? - Det er blant annet nødvendig å oppheve blokkeringen av utviklingen av vindkraftverk på land, implementere vindparker til havs i tide, utsette endringer i prosumerens energibyggingssystem, lage et system med insentiver for utvikling av energilagring, vedta en hydrogenstrategi , øke finansieringen for nettmodernisering, og, mest av alt, å erklære et ambisiøst RES-mål etter EU-resolusjonene - avslutter Adrianna Wrona.

Annonse

Kontakt:

Fortsett å lese

elektrisitet tilkoblinger

Kommisjonen godkjenner € 400 millioner dansk støtteordning for å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder

Publisert

on

EU-kommisjonen har i henhold til EUs statsstøtteregler godkjent en dansk støtteordning for å støtte elektrisitetsproduksjon fra fornybare kilder. Tiltaket vil hjelpe Danmark å nå sine mål for fornybar energi uten å uriktig konkurransevridende konkurranse og vil bidra til det europeiske målet om å oppnå klimanøytralitet innen 2050. Danmark varslet kommisjonen om sin intensjon om å innføre en ny ordning for å støtte elektrisitet produsert fra fornybare energikilder, nemlig vindturbiner på land, vindturbiner til havs, bølgekraftverk, vannkraftverk og solcelleanlegg.

Støtten vil bli tildelt gjennom en konkurranseutsatt anbudsprosedyre organisert i 2021-2024 og vil ha form av en toveis kontrakt-for-differens-premie. Tiltaket har et samlet maksimalt budsjett på omtrent € 400 millioner (DKK 3 milliarder) . Ordningen er åpen frem til 2024, og det kan maksimalt utbetales støtte i 20 år etter at fornybar elektrisitet er koblet til nettet. Kommisjonen vurderte tiltaket i henhold til EUs statsstøtteregler, særlig 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energi.

På dette grunnlag konkluderte kommisjonen med at den danske ordningen er i tråd med EUs statsstøtteregler, da den vil legge til rette for utvikling av fornybar elektrisitetsproduksjon fra forskjellige teknologier i Danmark og redusere klimagassutslipp, i tråd med European Green Deal og uten uriktig konkurransevridning.

Annonse

Konserndirektør Margrethe Vestager, med ansvar for konkurransepolitikk (avbildet), sa: “Denne danske ordningen vil bidra til betydelige reduksjoner i klimagassutslipp, og støtter målene for Green Deal. Det vil gi viktig støtte til et bredt spekter av teknologier som genererer fornybar elektrisitet, i tråd med EUs regler. De brede kvalifikasjonskriteriene og utvelgelsen av mottakerne gjennom en konkurransedyktig budprosess vil sikre den beste verdien for skattebetalernes penger og vil minimere mulig konkurransevridning. "

Annonse
Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender