Kontakt med oss

EU-kommisjonen

"Renere" atomreaktor kommer et skritt nærmere når EU lanserer konsultasjonsøvelse om atomenergi

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Med Europakommisjonen som argumenterer for at atomkraft er nødvendig som en "overgangs"-energikilde, har Europas nyeste atomkraftverk tatt et viktig skritt nærmere å bli fullt operativt.

Flyttingen er betimelig ettersom kommisjonen forventes å starte en offentlig høringsprosess om hvorvidt kjernekraft skal inkluderes i sin "taksonomi for bærekraftig finans" før slutten av året.

Det betyr at selve forslaget publiseres neste måned.

Denne ukens kommisjonskunngjøring faller sammen med den siste utviklingen i det som har blitt beskrevet som en av verdens nyeste toppmoderne "renere" atomreaktorer.

Annonse

Reaktoren, nær byen Astravets i Hviterussland, søker å implementere en av EUs flaggskippolitikk for å kutte utslipp. Selv om det er akseptert at dette alene ikke vil løse miljøkrisene, er troen på at det å finne alternativer til ikke-fossilt brensel til å møte Europas energibehov er veien videre.

En EU-kilde sa at Astravets kjernekraftverk vil kutte utslipp og dermed bidra til å takle klimaendringene.

Tidligere denne uken begynte ingeniører ved anlegget å laste drivstoff inn i den andre av de to reaktorene. Dette er betydelig ettersom det er den første fasen av en reaktor som blir fullt operativ. Ingeniørene laster først drivstoff, og oppnår deretter reaktorens "kritikk" før de til slutt kobler den til det nasjonale nettet. De to reaktorene som er i drift vil ha en total produksjonskapasitet på rundt 2.4 GW når de er ferdigstilt neste år.

Annonse

Når begge enhetene er på full effekt, vil anlegget på 2400 MW unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte karbonintensiv produksjon av fossilt brensel. Anlegget vil, avgjørende, ytterligere redusere landets avhengighet av importert fossilt brensel og flytte Hviterussland nærmere netto-null.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Etter at brenselet er lastet, vil reaktoren i Hviterussland bringes opp til sitt minimum kontrollerte effektnivå (opptil 1 % av reaktorens totale kapasitet) for å tillate sikkerhetstester. Når påliteligheten og sikkerheten til kraftenheten er verifisert, vil strømstartfasen begynne når enheten kobles til Hviterussland sitt strømnett for første gang.

Denne ukens lansering av den andre kraftenheten på Astravets ble møtt av Alexander Lokshin, Rosatoms første visegeneraldirektør for atomenergi, som fortalte denne nettsiden: «Etter den enorme mengden konstruksjons- og installasjonsarbeid, den mest interessante, spennende og avgjørende perioden i konstruksjonen av en kjernekraftenhet setter den opp og setter den i drift. På dette stadiet omdannes kubikkmeter betong, tonn metallkonstruksjoner, kilometer med kabel og rørledninger til en levende organisme som vil fungere og komme mennesker til gode i minst 60 år. Drivstofflastnings- og lanseringsfasen er som et hjerte som slår for første gang, og bringer liv til kraftenheten."

"Jeg ønsker alle i teamet lykke til med å levere denne delen av prosjektet," la Lokshin til, som også er president for Engineering Division hos Rosatom, den generelle designeren og entreprenøren for prosjektet.

Russisk teknologi ble valgt for det som er Hviterussland sitt første atomkraftverk som, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået, fullt ut overholder internasjonale normer og sikkerhetsstandarder. Enhet 1 ble operativ 10. juni i år og ble det første russisk designede atomkraftanlegget i generasjon III+ som ble tatt i bruk i utlandet.

Det har vært hard motstand mot anlegget, ikke minst fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har gitt uttrykk for bekymringer for sikkerheten.

Men IAEAs generaldirektør Rafael Grossi uttalte i en høring i Europaparlamentet i år at: "Vi har vært engasjert med Hviterussland i lang tid, og vi er til stede i felten hele tiden". Han sa at IAEA hadde funnet "god praksis og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere".

Anlegget har også vunnet støtte fra European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) som har sagt at sikkerhetstiltakene på Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Rosatom er det eneste selskapet i verden som utfører seriekonstruksjon av kjernekraftverk i utlandet. 106 russiske atomkraftverk er bygget over hele verden.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse
Annonse

Trender