Kontakt med oss

Dyrevelferd

130.000 sauer fra Romania forventes å dø på grunn av Suez-flaskehalsen

Publisert

on

Du tror kanskje Suez-krisen er over, men ikke for hundretusener av levende dyr som fremdeles er fanget i Suez-krysset, dyr som nå går tom for mat og vann. Det er totalt over 200.000 levende dyr som kommer fra Colombia, Spania og mer enn halvparten fra Romania som ennå ikke har nådd destinasjonen. Det er sannsynlig at de vil dø ettersom fôr og vann raskt renner ut i de overfylte skipene som tar dem til slakt - skriver Cristian Gherasim

Den maritime blokaden generert av Ever Given kan ha passert, men det er fortsatt mange skip som bryr seg om levende dyr over tusenvis av kilometer som ikke engang har krysset Suez til tross for forventning om at de kanskje hadde blitt prioritert på grunn av den skjøre lasten faktum at de er dager etter planen.

Dyrevelferdsorganisasjoner forklarte at selv om EU-lovgivningen krever at transportører laster 25 prosent mer mat enn planlagt for turen i tilfelle forsinkelser, skjer det sjelden.

Dyres rettighetsorganisasjoner sier at selv med 25 prosent buffer ville disse skipene nå gå tom for dyrefôr lenge før de ankom havnen.

For eksempel var skip som forlot Romania 16. mars planlagt å ankomme Jordan 23. mars, men i stedet ville det nå tidligst komme til havn 1. april. Det er en forsinkelse på ni dager. Selv om skipet hadde de nødvendige 25 prosent ekstra dyrefôr, ville det bare vart i 1.5 dager

Noen av de 11 skipene som var full til randen som forlot Romania med 130.000 levende dyr til de persiske golfstatene, har gått tom for mat og vann allerede før Ever Given ble kastet. Rumenske myndigheter sa i en pressemelding at de har blitt informert om at skipene vil bli prioritert, men ingenting av den typen skjedde, sa ikke-statlige organisasjoner.

Det er veldig sannsynlig at vi aldri vil vite størrelsen på den verste maritime dyrevelferdskatastrofen i historien, da transportører regelmessig kaster døde dyr over bord for å skjule bevisene. Mer, Romania ville heller ikke gi ut informasjonen fordi den ikke ville se bra ut og myndighetene vet at den ville føre til etterforskning.

Levende dyr blir sakte bakt levende i den brennende varmen fra de begrensede metallbeholderne.

Gjentatt undersøkelser viste at dyr som ble eksportert til Gulf-landene døde av de høye temperaturene, ble lastet voldsomt ut av skip, klemt i bilstammer og slaktet av ufaglærte slaktere

Romania eksporterer mye levende dyr til tross for de forferdelige forholdene. Det har blitt utpekt av EU-kommisjonen for sin dårlige praksis når det gjelder eksport av levende dyr. Bare i fjor druknet mer enn 14,000 sauer da et lasteskip kantret utenfor Svartehavskysten. Et år før EUs kommisjonær for mattrygghet ba om at eksporten ble suspendert på grunn av varmen. Romania doblet eksporten.

Eksport av levende dyr er ikke bare grusomt, men også skadelig for økonomien. Bønder som mangler lokale kjøttforedlingsanlegg, sier at de taper penger på å måtte sende husdyrene sine utenlands. Levende dyr selges 10 ganger billigere enn om kjøttet skulle behandles i landet og deretter eksporteres.

Eksport av levende dyr fra Romania forblir uforminsket selv i de varme sommermånedene til tross for gjentatte advarsler fra Brussel, til tross for at land som Australia og New Zeeland satte en stopper for det, og til tross for at dette er et økonomisk tull. Eksperter og studier viser at bearbeidet og nedkjølt kjøtt ville være mer fordelaktig, gi økonomiske fordeler og høyere avkastning

dyre~~POS=TRUNC

Hjelp bønder til å avslutte buroppdrett

Publisert

on

“Vi støtter på det sterkeste Citizens 'Initiative' End the Cage Age 'for husdyr. Sammen med 1.4 millioner europeere ber vi kommisjonen foreslå de riktige tiltakene for å avslutte oppdrett av bur, ”sa Michaela Šojdrová MEP, EPP-gruppemedlem i parlamentets landbrukskomité.

“Dyrevelferd kan best garanteres når bønder får de rette insentivene for det. Vi støtter en jevn overgang fra bur til alternative systemer innen en tilstrekkelig overgangsperiode som vurderes for hver art spesifikt, ”la Šojdrová til.

Ettersom EU-kommisjonen har lovet å foreslå ny dyrevelferdslovgivning i 2023, understreker Šojdrová at en konsekvensutredning må gjøres før, innen 2022, inkludert kostnadene for den nødvendige transformasjonen på både kort og lang sikt. ”Ettersom forskjellige arter, verpehøner eller kaniner, krever forskjellige forhold, må forslaget dekke disse forskjellene med en art etter art, innen 2027. Bønder trenger overgangsperioder og en kompensasjon for de høyere produksjonskostnadene,” sa Šojdrová.

“For å garantere dyrevelferd og ikke forringe våre europeiske bønder, trenger vi effektiv kontroll hvis importerte produkter overholder EUs dyrevelferdsstandarder. Importerte produkter må overholde europeiske dyrevelferdsstandarder, slik at vår høykvalitetsproduksjon ikke blir erstattet av import av lav kvalitet, ”understreket Šojdrová.

Fortsett å lese

dyre~~POS=TRUNC

Dyrevelferdseier: CJEU-avgjørelse bekrefter medlemslandenes rett til å innføre obligatorisk bedøvelse før slakting  

Publisert

on

I dag (17. desember) er en historisk dag for dyr, da EU-domstolen (EU-domstolen) presiserte at medlemslandene har lov til å innføre obligatorisk bedøvelse før slakting. Saken reist fra forbudet som ble vedtatt av den flamske regjeringen i juli 2019, som gjorde det også obligatorisk å produsere kjøtt ved hjelp av tradisjonell jødisk og muslimsk ritualer.

Dommen bestemte at medlemsland legitimt kan innføre obligatorisk reversibel bedøvelse innenfor rammen av art. 26.2 (c) i rådsforordning 1099/2009 (slakteforordning), med sikte på å forbedre dyrevelferden under de drapshandlinger som utføres i sammenheng med religiøse ritualer. Det heter tydelig at slakteforordningen "ikke utelukker at medlemsland pålegger en forpliktelse til å bedøve dyr før avliving, noe som også gjelder i tilfelle slakt foreskrevet av religiøse ritualer".

Denne dommen vurderer den siste utviklingen om reversibel bedøvelse som en metode som vellykker balanserer de tilsynelatende konkurrerende verdiene av religionsfrihet og dyrevelferd, og den konkluderer med at ”tiltakene i (flamsk) dekret tillater en rettferdig balanse mellom viktigheten knyttet til dyrevelferd og friheten til jødiske og muslimske troende til å manifestere sin religion ”.

Eurogruppe for dyr har fulgt rettssaken nøye, og i oktober lanserte den en meningsmåling viser at EU-borgere ikke ønsker å se dyr slaktet mens de er helt bevisste.

“Det er nå klart at samfunnet vårt ikke støtter dyr til å lide urimelig på den mest kritiske tiden av livet. Reversibel bedøvelse gjør det mulig å balansere de tilsynelatende konkurrerende verdiene til religionsfrihet og bekymringen for dyrevelferd i henhold til gjeldende EU-lovgivning. Aksepteringen av bedøvelse før slakting av trossamfunn øker både i EU og land utenfor EU. Nå er det på tide for EU å gjøre forbløffende før slakting alltid obligatorisk i neste revisjon av slakteforordningen, ”sa Eurogroup for Animals CEO Reineke Hameleers.

Gjennom årene har eksperter reist bekymring for de alvorlige implikasjonene av dyrevelferd ved å drepe uten forkuttet bedøvelse (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), som anerkjent av retten selv, i en annen sak (C-497 / 17).

Saken vil nå gå tilbake til Flandernes konstitusjonelle domstol som vil måtte bekrefte og implementere EU-domstolens kjennelse. Videre gir den forestående revisjonen av slakteforordningen, som kunngjort av EU-kommisjonen innenfor rammen av EU Farm to Fork-strategien, sjansen til å avklare saken ytterligere ved å gjøre bedøvelse før slakt alltid obligatorisk og bevege seg mot et Europa som bryr seg for dyr.

Etter EU-domstolens avgjørelse i morges om å opprettholde forbudet mot ikke-bedøvelse av slakt i de belgiske regionene Flandern og WalloniaOverrabbiner Pinchas Goldschmidt, president av European Rabbis Conference (CER), har avgitt følgende uttalelse:

“Denne avgjørelsen går enda lenger enn forventet og flyr i møte med nylige uttalelser fra de europeiske institusjonene om at jødisk liv skal verdsettes og respekteres. Domstolen har rett til å bestemme at medlemsland kan eller ikke kan godta unntak fra loven, som alltid har vært i forskriften, men å søke å definere shechita, vår religiøse praksis, er absurd.

“Den europeiske domstolens avgjørelse om å håndheve forbudet mot ikke-bedøvelse av slakt i Flandern og Wallonia-regionene i Belgia vil bli følt av jødiske samfunn over hele kontinentet. Forbudene har allerede hatt en ødeleggende innvirkning på det belgiske jødiske samfunnet og forårsaket mangel på forsyninger under pandemien, og vi er alle veldig klar over presedens dette setter som utfordrer våre rettigheter til å praktisere vår religion.

”Historisk sett har forbud mot religiøs slakt alltid vært assosiert med høyreekstreme og befolkningskontroll, en trend som tydelig er dokumentert a kan spores tilbake til forbud i Sveits på 1800-tallet for å forhindre jødisk innvandring fra Russland og Pogroms, til forbud i Nazi-Tyskland og så sent som i 2012, ble forsøk på å forby religiøs slakt i Nederland offentlig fremmet som en metode for å stoppe islams spredning til landet. Vi står nå overfor en situasjon der, uten konsultasjon av det lokale jødiske samfunnet, et forbud er iverksatt, og implikasjonene for det jødiske samfunnet vil være langvarige.

“Vi blir fortalt av europeiske ledere at de vil at jødiske samfunn skal leve og lykkes i Europa, men de gir ingen garantier for vår livsstil. Europa må reflektere over hvilken type kontinent det vil være. Hvis verdier som religionsfrihet og sant mangfold er integrerte, gjenspeiler ikke det gjeldende lovverket dette og må raskt gjennomgås. 

"Vi vil fortsette å samarbeide med representanter for det belgiske jødiske samfunnet for å tilby vår støtte på alle måter vi kan."

Meningsmåling om slakting 
Sammendrag av EU-domstolen (CJEU) sak C-336/19
Amicus Curiae om EU-saken
Advokat Generell mening

Fortsett å lese

Dyrevelferd

På tide å lytte til borgere og stole på teknologi når det gjelder slakt

Publisert

on

Samtalen om slakting uten bedøvelse spretter rundt i Europa av forskjellige grunner: dyrevelferd, religion, økonomi. Praksisen betyr å drepe dyr mens de fremdeles er fullt bevisst, og det brukes i noen religiøse tradisjoner, som de jødiske og muslimske, for å produsere henholdsvis kosher- og halalkjøtt, skriver Reineke Hameleers.

Det polske parlamentet og senatet stemmer om Fem for dyr, som blant annet inkluderer en begrensning på muligheten for rituell slakting. Jødiske samfunn og politikere over hele Europa er det ringer på polske myndigheter å avskaffe forbudet mot eksport av kosher kjøtt (Polen er en av de største europeiske eksportørene av kosher kjøtt).

Forespørselen tar imidlertid ikke hensyn til hva EU-borgere, inkludert polsk, nettopp har uttrykt i meningsmåling Eurogruppe for dyr ble nylig utgitt. Flertallet støtter tydelig høyere standarder for dyrevelferd som erklærer at: det bør være obligatorisk å gjøre dyr bevisstløse før de blir slaktet (89%); land bør kunne vedta tilleggstiltak som sikrer høyere dyrevelferdsstandarder (92%); EU bør kreve at alle dyr blir bedøvet før de blir slaktet, selv av religiøse grunner (87%); EU bør prioritere finansiering av alternativ praksis for slakting av dyr på humane måter som også aksepteres av religiøse grupper (80%).

Mens resultatene utvetydig viser sivilsamfunnets posisjon mot slakting uten å bedøve, bør dette ikke tolkes som en trussel mot religionsfrihet, da noen prøver å forestille seg det. Det representerer nivået av oppmerksomhet og omsorg europeerne har overfor dyr, som også er nedfelt i EU-traktaten definere dyr som kjennende vesener.

EU-loven sier at alle dyr må gjøres bevisstløse før de blir drept, med unntak i sammenheng med noen religiøs praksis. Flere land som Slovenia, Finland, Danmark, Sverige og to regioner i Belgia (Flandern og Wallonia) vedtok strengere regler uten unntak fra den obligatoriske bedøvelsen av dyr før slakting.

I Flandern, så vel som i Wallonia, vedtok parlamentet loven nesten enstemmig (0 stemmer mot, bare noen få stemte ikke). Loven var resultatet av en lang prosess med demokratisk beslutningstaking som inkluderte høringer med trossamfunnene, og mottok tverrpolitisk støtte. Det er viktig å forstå at forbudet refererer til slakting uten bedøvelse, og det er ikke et forbud mot religiøs slakting.

Disse reglene tar sikte på å sikre høyere velferd for dyr som blir slaktet i sammenheng med religiøse ritualer. Faktisk European Safety Authority Mat konkluderte med at alvorlige velferdsproblemer er høyst sannsynlig etter halsskåret, siden dyret - fortsatt bevisst - kan føle angst, smerte og nød. Også, den Court of Justice i EU (EU-domstolen) erkjente at “spesifikke metoder for slakting som er foreskrevet av religiøse ritualer som utføres uten forbedøvelse, ikke er like store, når det gjelder å tjene et høyt nivå av dyrevelferd på drapstidspunktet”.

I dag gir reversibel bedøvelse beskyttelse av dyr som blir slaktet i sammenheng med religiøse ritualer uten å forstyrre ritualene per se. Det forårsaker bevisstløshet gjennom elektronarkose, så dyrene lever fortsatt når halsen blir kuttet.

Aksepten av fantastiske metoder øker blant trossamfunn i Malaysia, India, Midt-Østen, Kalkun, Tyskland, New Zealand og Storbritannia.

Gitt hva innbyggerne ga uttrykk for i meningsmålingen, og mulighetene teknologien tilbyr, bør europeiske medlemsstater kunne vedta ytterligere tiltak som sikrer høyere dyrevelferdsstandarder, som den belgiske regionen Flandern som innførte et slikt tiltak i 2017 og nå er truet å ha det omgjort av EU-domstolens.

Det er på tide for våre ledere å basere sine beslutninger på sunn vitenskap, utvetydig rettspraksis, aksepterte alternativer til slakting uten imponerende og sterke demokratiske, moralske verdier. Det er på tide å bane vei for virkelig fremgang i EU i stedet for å vri klokken bakover.

Meningene som er uttrykt i artikkelen ovenfor er forfatterens alene, og gjenspeiler ikke noen meninger fra siden EU Reporter.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender