Kontakt med oss

Grønn avtale

Å sette mennesker i sentrum av mobilitetsovergangen er avgjørende for å oppnå Green Deal

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mobilitetsovergangen, som er enestående og allerede over oss, vil ha en enorm innvirkning på både arbeidsplasser og forbrukere. Måten vi flytter mennesker og varer på vil kreve et avgjørende skifte mot karbonnøytral mobilitet. Elektrifisering, i alle dens former, er en stor del av veien videre, men en 100 % reduksjon ved avgassrøret som foreslått i EU-kommisjonens CO2-standarder for person- og varebiler utelukker effektivt eksisterende synergier og parallelle løsninger som kan og bør spille en rolle i en grønn OG rettferdig overgang. Tre parlamentariske komiteer vurderer for tiden med rette de høye interessene som står på spill.
Fremme bærekraftig forbrukerisme gjennom livssyklusvurdering
Å ha valg gir folk mer kontroll over hva de kjøper, gir mer konkurransedyktige priser, og jo større er sannsynligheten for å finne det som passer deres behov. For å hjelpe forbrukere med å gjøre informerte og bærekraftige kjøretøykjøp, er EU-land pålagt å sikre at relevant informasjon er gitt, inkludert en etikett som viser en bils drivstoffeffektivitet og CO2-utslipp. Foreløpig vurderer denne etiketten bare utslippene fra kjøretøyets enderør. Det betyr at den ikke ser på karbonfotavtrykket helhetlig – fra vugge til grav. Dette gir forbrukerne en falsk følelse av sikkerhet for at bilen deres kan være helt utslippsfri.

Folk fortjener å vite det faktiske karbonavtrykket til kjøretøyet deres for å ta de best informerte beslutningene. Bare gjennom en livssyklusvurdering (LCA) kan du vite hvor grønn bilen din virkelig er. Alle prosesser og strømmer av ressurser og energi knyttet til produksjon, bruk og resirkulering må vurderes. Dette er viktig for å balansere alle teknologialternativer, gitt at mesteparten av utslippene fra konvensjonelle kjøretøy kommer fra bruksfasen, hvor for for eksempel elbiler utgjør produksjonsfasen i gjennomsnitt en større andel av de totale utslippene. 

Bare forrige uke kunngjorde Green NCAP sin første LCA-resultater, undersøker den fulle miljøpåvirkningen av noen av Europas mest populære biler for å hjelpe bilkjøpere til å ta mer bærekraftige valg. Dette er absolutt et skritt i riktig retning og setter scenen for den første langsiktige og harmoniserte kjøretøy-LCA-plattformen for det europeiske markedet. 

Videre den nylig utstedte IPCC klimarapport bekrefter nødvendigheten av å handle mot klimaendringer. Den identifiserer elektriske kjøretøy som den mest effektive veien videre. Rapporten nevner imidlertid også at elektrifisering av transport vil kreve fortsatt investering i støtte for infrastruktur for å skalere opp utplasseringen. Den anerkjenner at mobilitetssektoren omfatter behov og teknologier som er svært forskjellige. Av denne grunn tar IPCC i betraktning rollen som alternative drivstoff kan spille sammen med elektrifisering for å redusere karbonisering av veimobilitet, spesielt i segmenter som er vanskelige å redusere, men ikke bare. Rapporten anbefaler derfor å ta i bruk en LCA-tilnærming for å bestemme CO2-utslipp langs hele verdikjeden, og ikke bare ved utløpsrøret. 
Rimelig mobilitet - en saga blott?
EV-overgangen er godt i gang, og det er fornuftig at skiftet vil være lettere for premiumbilprodusenter som betjener et markedssegment som har råd til å være tidlige brukere. Kunngjøringen om at Volkswagen vil flytte inn i luksussegmentet kan betraktes som et bevis-i-punkt. Elektrifisering blir i økende grad sett på som veien videre for OEM-er, spesielt i Europa, men kostnadene ved å bygge dem har en innvirkning på tilgjengeligheten av rimelige små og mellomstore biler. 

Sterk kritikk på kostnadene ved produksjon av elbiler og den nåværende politiske tilnærmingen har kommet fra Stellantis Groups president, Carlos tavares, som hevder at elektrifisering er et politisk valg som øker kjøretøykostnadene, og legger bort billigere og raskere måter å redusere karbonutslipp. Elektrifiseringsløpet i Europa posisjonerer også utenlandske produsenter, historisk svake i Europa, å ta markedsandeler takket være deres rimelige prispunkter. 

Å nå kostnadsparitet er også knyttet til mange andre usikkerhetsmomenter, som energipriser, og nye importavhengigheter i råvarer og battericeller. I de siste dagene, tysk MEP Ismail Ertug advarte mot faren ved å fortsette å bygge gjensidig avhengighet med ikke-demokratiske land, som nylig sett i Russland med energiimport. 

Et teknologiforbud risikerer over en halv million billeverandørjobber i drivlinjesegmentet alene frem til 2040. Det risikerer også rimelig mobilitet og begrenser forbrukernes valgmuligheter. En åpen teknologisk tilnærming, inkludert elektrifisering, bærekraftig fornybart drivstoff, hybridteknologi, hydrogen og andre nettokarbonløsninger bør være en del av et balansert politisk rammeverk. 
Teknisk åpenhet styrker innbyggere, innovasjon og motstandskraft
Vi bør være forsiktige med å miste vår globale konkurranseevne og flere tiår med investeringer ved å satse på kun én løsning og prise ut mange innbyggere fra personlig mobilitet. Hovedmålet med mobilitetsovergangen bør være å nå klimamålene og samtidig møte mangfoldige mobilitets- og transportbehov for alle, uavhengig av økonomiske midler. 

En transformasjon av et slikt omfang kan ikke skje uten å ta hensyn til europeiske borgere. De som er avhengige av avanserte forbrenningsmotorer for sitt levebrød, og de som bytter bil er en stor investering for, bør ikke glemmes. Politikere må ivareta økonomiske og samfunnsmessige behov samt beskytte sysselsettingen. 

Mens fokus historisk sett har vært på utslippene fra avgassrør fra biler og lette kjøretøy, viser LCA viktigheten av å inkludere utslipp fra hele kjøretøyets verdikjede, inkludert for alternative drivverksteknologier, for nøyaktig å vurdere et kjøretøys karbonavtrykk. 

CLEPA støtter den nylige avstemningen i Europaparlamentets industrikomité (ITRE) for å utvikle en metodikk for vurdering og konsistent datarapportering for hele livssyklusen, men mener dette bør komme nå. Vi støtter også ITREs beslutning om å justere CO2-målet til 90 %, noe som gir mulighet for videre bruk av ulike teknologier som trengs for å bedre håndtere overgangen til klimanøytralitet. Dette signalet om teknologiåpenhet er lovende i forkant av den kommende avstemningen i komiteen for transport (TRAN) og miljø (ENVI) om CO2-standardene. For at Green Deal skal lykkes, må bilene være grønne, rimelige og egnet til formålet. 

Forfatteren er CLEPAs generalsekretær

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender