Kontakt med oss

Forsiden

Etter Snowden, trinn Russland opp internett overvåking

DELE:

Publisert

on

By Keir Giles, Associate Fellow, Internasjonal Sikkerhet og Russland og Eurasia Program  
06dd6_130801194053-08-Snowden-horisontal-galleryInternett-brukere i Russland kunne komme under økt og mer effektiv overt kontroll og overvåking under nye regler sponset av den føderale sikkerhetstjenesten (FSB).

Et utkast ordren er planlagt å tre i kraft juli 1, 2014 som ville endre den nåværende overvåkingsmekanisme, ved at den forplikter russiske Internett-leverandører (ISP) til å lagre omfattende registreringer av all aktivitet av brukere i en periode på 12 timer, med direkte og umiddelbar tilgang til denne informasjonen gis til FSB. Offisielle og semi-offisielle russiske talsmenn oppmerksom på at dette ikke ville gi sikkerhetstjenester med eventuelle nye invasive krefter; men brukere og internett industrien er uenige og har reist bekymringer over både privatliv og funksjonalitet.

Den nye ordren legger til en rekke nyere initiativer som styrker rollen til FSB i internettsikkerhet i Russland. Et lovforslag om beskyttelse av kritisk infrastruktur, fremmet i 2012 og nå under diskusjon, setter FSB til å ha ansvaret for dette området av cybersikkerhet. I begynnelsen av oktober vakte planene for omfattende teknisk overvåking av kommunikasjonen til konkurrenter og tilskuere ved OL i Sotsji i 2014 oppmerksomhet i vestlige medier. Og et lovforslag som ble sendt inn til statsdumaen 17. oktober, bekreftet FSB som ledende byrå for et bredt spekter av aktiviteter, inkludert bekjempelse av nettkriminalitet og andre "trusler mot Russlands informasjonssikkerhet", som er utover tjenestens mandat som spesifisert. i den føderale loven som styrer dens virksomhet.

Det siste initiativet vil innebære en radikal oppgradering av SORM-overvåkingssystemet, som gir FSB og rettshåndhevende organer en begrenset mengde data om internettbruk. De nye kravene vil utvide spekteret av informasjon fanget om internettaktivitet, inkludert talekommunikasjon. Noen Internett-leverandører er bekymret for at bestemmelsen om direkte tilgang er grunnlovsstridig og ulovlig, og vil omgå ethvert gjeldende krav til FSB om å rettferdiggjøre og få godkjenning for enhver avskjærings- eller gjenopprettingsaktivitet som bryter med en brukers lovfestede rettigheter til personvern for kommunikasjon.

Personvern og praktisk

Likevel som med andre internettsikkerhetsinitiativer i Russland, for eksempel det enhetlige registeret over nettsteder som anses som potensielt skadelige for mindreårige (den såkalte "svartelisten for Internett"), er internettindustrien og informerte kommentatorer bekymret ikke bare for personvernimplikasjoner, men også over gjennomførbarhet av det som foreslås. Tidlig frykt for at "svartelisten" ville bli brukt som et verktøy for undertrykkelse har så langt vist seg ubegrunnet, og mesteparten av kritikken fokuserer nå på dens feilaktige implementering, noe som resulterer i utfall av helt legitime internettressurser.

Tilsvarende, de fleste av kommentaren på den foreslåtte nye forskriften fremhever kostnads ​​og upraktisk først, og potensielle brudd på personvernlovgivningen og den russiske grunnloven andre. Selve volumet av data som skal lagres på aktiviteten i 75 millioner russiske internettbrukere for 12 timer av gangen, og den tilhørende frekvensen av datafangst, vil representere en betydelig og dyrt teknisk utfordring selv for de største teleoperatører. Avsetningen for ISPer å administrere lagring har blitt tolket av noen kommentatorer som et middel for å videreføre denne arbeidsmengden og kostnaden fra FSB til privat næringsliv - med alvorlige konsekvenser for mindre aktører som ville finne det enda vanskeligere å oppfylle kravene.

Det faktum at disse russiske initiativene kommer tykt og raskt etter Edward Snowdens ankomst til Moskva, legger til flere lag med ironi. Russiske medier har merket mangelen på offisiell begrunnelse eller begrunnelse for de nye tiltakene. Men i et klima der den implisitte og eksplisitte kritikken av Russland for deres internettovervåkings- og overvåkingssystem har blitt markant mindre uttalt etter avsløringen av de påståtte egenskapene og rekkevidden til amerikanske systemer, kan det være at russiske myndigheter føler enda mindre behov for å be om unnskyldning til hvem som helst for sine egne midler til å beskytte nasjonal sikkerhet. I mellomtiden, etter å ha klaget over hemmelig aktivitet fra USA og allierte, har Snowden søkt tilflukt som en 'menneskerettighetsaktivist' i et land som forsøker å etterligne denne aktiviteten etter beste evne, noe av det åpenlyst.

Personvern og sikkerhet

En gjennomgang av russisk kommentar på det nye regelverket avslører de kjente diskusjon av balansen mellom personvern og nasjonal sikkerhet, men med relativt mer vekt gitt til sikkerhetsinteresser enn vi er vant til i Storbritannia. Blant andre faktorer, kan dette representere en langvarig aksept av eksistensen av Sorm. De få Internett-brukere som gir det noen vurdering i det hele tatt er vant til den oppfatningen at kommunikasjon blir overvåket som standard av hensyn til sikkerhet, og har ikke lidd av illusjonen av personvernet til Internett-brukere i Europa og Nord-Amerika.

Annonse

Det siste utkastet til ordre som søker å øke rollen til FSB i å sikre Russlands nettsikkerhet begynner for tiden en andre runde med konsultasjoner i andre interesserte offentlige etater. Tidligere erfaring tilsier at denne prosessen, samt offentlig og bransjediskusjon, kan resultere i en lempelse av de foreslåtte forskriftene før de blir stadfestet i lov. Men foreløpig forblir den gjeldende versjonen av ordren på den russiske regjeringens portal for offentlig diskusjon om lovgivende initiativer – med feltet for 'ekspertuttalelse' resolutt tomt.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender