To tiår med Europaparlamentet observasjonsoppdrag

EU-parlamentet-ANP-29-5-09EU-parlamentet er ikke bare EUs eneste direkte valgt institusjon, men det gjør også sitt beste for å fremme demokrati utenfor Europa. I år markerer 20 års Europaparlamentet engasjement i valgobservasjon. I fjor Stortinget sendte delegasjoner til å observere valget i Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Honduras, Jordan, Kenya, Madagaskar, Mali, Nepal, Pakistan, Paraguay og Tadsjikistan. I de siste månedene parlamentsmedlemmer deltok i oppdrag til Egypt, Tunisia og Ukraina.

Om observasjon oppdrag
Siden 1994 Europaparlamentet har jobbet for å styrke legitimiteten til nasjonale valg og å øke tilliten til valget i land utenfor EU. Parlamentet kan sende delegasjoner av parlamentsmedlemmer til å observere valg eller folkeavstemninger på betingelse av at meningsmålingene holdes på nasjonalt nivå, at nasjonale myndigheter har invitert EU eller Europaparlamentet, og at en langsiktig oppgave er til stede. MEP delegasjoner normalt utgjøre en del av den større EU valgobservasjon Mission (EOM). Når det ikke er EU misjon dag er Stortingets delegasjoner integrert i oppdrag av OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter.

Ukraina

Fjorten medlemmer av Europaparlamentet påpekte parlamentsvalget i Ukraina på 26 i oktober. Delegasjonen ble ledet av Andrej Plenković, som dømte valget til å ha vært i tråd med internasjonale standarder. Plenković kalte valgobservasjon "et av de beste eksemplene på parlamentets forpliktelse til å støtte utviklingen og konsolideringen av demokrati, retsstaten og menneskerettighetene i tredjelande". Det kroatiske medlemmet av EPP-gruppen la til: "Medlemmernes deltagelse i valgobservasjonsaktiviteter øker Europa-parlamentets politiske merverdi og synlighet i land utenfor EU, og ytterligere forbedrer valgobservasjonsprosessenes demokratiske legitimitet."

tunisia

Michael Gahler, en tysk medlem av EPP-gruppen, ledet en syv medlem delegasjon for å overvåke parlamentsvalg i Tunisia i forrige måned. Han vil også lede et oppdrag for å observere den tunisiske presidentvalget på 23 november. "Vår observasjon på bakken, vår tilstedeværelse over valgdagen sammen med EU langsiktige oppdrag viser viktigheten av at vi legger politisk til den demokratiske prosessen i det aktuelle landet," sa han.

Moldova
MEPs ga sitt samtykke til associeringsavtalen mellom EU og Moldova tidligere denne måneden. Stortinget vil nå sende en syv sterk delegasjon for å observere parlamentsvalget der på 30 november. Hodet på dette oppdraget vil være Igor Šoltes. Det slovenske medlemmet av De Grønne / EFA-gruppen sa: "Parlamentariske observasjonsoppdrag bør bare skje parallelt og samarbeide med langsiktige observasjonsoppdrag fra internasjonale organisasjoner, siden alene de ikke kan være effektive og mangler det generelle bildet som er uunnværlig for å uttrykke en balansert evaluering av valgprosessen. "Šoltes sa at et område der parlamentets oppdrag foreløpig mangler, er oppfølgingen til valg:" [Delegasjoner] bør også overvåke valgperioden for å sikre at alle manglene og kritiske bemerkninger fremhevet i De endelige evalueringene er behørig adressert av myndighetene i de berørte landene. " Han la til at delegasjonene i enkelte tilfeller har bidratt til å avdekke spenninger i situasjoner før konflikten.

Mer informasjon

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU, Europaparlamentet

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *