Kontakt med oss

Alzheimers sykdom

EIT Health oppfordrer helsesektoren til å omfavne data og AI i kampen mot Alzheimers sykdom

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

·         For tiden lever 9.7 millioner mennesker i Europa allerede med Alzheimers sykdom og demens[1] - og dette tallet anslås å stige til 14 millioner innen 2030.[2]

·         EIT Health etterlyser mer bruk av teknologi når det gjelder diagnose og behandling, og fremhever prosjekter som iLoF og Altoida som bruker AI og data med suksess for å øke sjansene våre for suksess i både forskningsarbeid og forbedre håndteringen av Alzheimers.

·         I løpet av det siste tiåret har totalt 400 store kliniske studier for behandling av Alzheimers mislyktes,[3] med mange på grunn av vanskeligheter knyttet til invasive screeningmetoder, utfordringer med å identifisere egnede pasienter og behov for skreddersydde behandlinger for hver biologiske profil.[4]

Annonse

For å falle sammen med World Alzheimers Month, har EIT Health, et EU-støttet nettverk av beste innovatører i klassen, understreket det presserende behovet for å fokusere på å implementere dristigere tilnærminger til behandling av Alzheimers sykdom etter pandemien.

Etter hvert som den europeiske befolkningen blir eldre, blir Alzheimers sykdom en av de største sykdommene i det 21. århundre, men til tross for moderne vitenskapelige bestrebelser, inkludert mange langvarige og dyre kliniske forsøk, har bare ett legemiddel blitt godkjent (i USA) for behandling av Alzheimers Sykdom siden 2003.[5]

Gitt det enestående presset på helsevesenet forårsaket av COVID-19-pandemien de siste 18 månedene, er det økende frykt for virkningen på nåværende ressurser og tjenester på tvers av hele pasientveien; fra tid til diagnose til omsorg ved slutten av livet.

Annonse

Tidligere i år har EIT Health Think Tank (European Institute of Innovation and Technology (EIT)) utgitt a rapporterer konkluderer med at AI og digitale løsninger er påtrengende nødvendig for å hjelpe helsepersonell med å navigere i nedfallet fra pandemien - for eksempel personalets kapasitet, tapte avtaler og lengre ventelister for omsorgstilbud.

Jan-Philipp Beck, administrerende direktør i EIT Health, sa: “Alzheimers er en av de vanskeligste sykdommene å håndtere og støtte; det er svært komplekst, og derfor må vi bruke alle verktøyene vi har til rådighet for å takle den eksisterende og økende virkningen av denne ødeleggende tilstanden. Vi kan bruke teknologi for å hjelpe oss med å bli smartere i vår tilnærming - big data og big data mining, AI og andre teknologier kan styrke tradisjonelle tilnærminger og gi oss de beste sjansene for suksess på områder som risiko og prediksjon av sykdom, kliniske studier og funn av narkotika.

"Utfordringen med pandemien har utvilsomt bidratt til å akselerere vekst, adopsjon og skalering av teknologi som AI, ettersom helsepersonell og systemer både har tilpasset seg å levere omsorg både raskt og eksternt. Imidlertid må dette momentumet opprettholdes for å sikre at fordeler merkes for alle sykdommer, ikke bare COVID-19. ”

Utnyttelse av data og AI kan låse opp nye muligheter innen forskning og håndtering av Alzheimers sykdom. For eksempel har EIT Health støttet selskaper som Altoida og iLof som utfordrer tradisjonelle tilnærminger til Alzheimers sykdom med sikte på rask sporing av diagnostikk og oppdagelsen av stoffet.

EIT Helse-støttet Altoida har utviklet en ikke-invasiv programvareenhet som bruker AI, for å måle og overvåke kognitiv funksjon for å forutsi om mild kognitiv svekkelse vil eskalere til Alzheimers sykdom. Diagnostisering av tilstanden tidlig, før symptomene begynner å vises, lar klinikere behandle pasienter med det formål å forsinke eller redusere virkningen av nevrodegenerasjon. Enheten samler inn personlige hjernedata ved å be brukerne om å fullføre et 10-minutters sett med augmented reality og motoriske aktiviteter på smarttelefonen eller nettbrettet. Med disse dataene vil enheten bruke AI til å forutsi om en person i alderen 55+ med mild kognitiv svikt vil eller ikke vil konvertere til Alzheimers sykdom innen 12 måneder

I august ble Altoida tildelt US Food and Drug Agency (FDA) gjennombruddsbetegnelse for utviklingen av verdens første presisjonsneurologienhet for prediksjon av Alzheimers sykdom. Denne betegnelsen tildeles de mest lovende løsningene innen områder med sterkt klinisk behov og gir mulighet for en raskere reguleringsprosess.

Også fokusert på Alzheimers er iLoF, vinnere av EIT Health Wild Care -programmet 2019, som har som mål å revolusjonere den komplekse kliniske prøveprosessen og fremskynde oppdagelse av legemidler.

Dagens metoder for screening av pasienter for kliniske studier er lange, invasive og dyre, og frekvensen av pasienter som enten faller fra eller blir ansett som ikke kvalifisert er høy. iLoF bruker AI-algoritmer og fotonikk for å ikke-invasivt undersøke pasienter for prøveberettigelse og legge til rette for personlig og presisjonsmedisin i design av kliniske studier. Bruken av denne intelligente plattformen vil ikke bare fremskynde utviklingen av nye og personlige Alzheimers behandlinger og gjøre dem mer økonomisk levedyktige, men vil også legge til rette for tilpassede og presisjonsmedisinske applikasjoner under andre forhold. 

For å lese mer om hvordan EIT Health støtter innovasjon i helsevesenet, vennligst klikk her.


Om EIT Health

EIT Health er et nettverk av beste innovatører i klassen med omtrent 150 partnere og støttes av European Institute of Innovation and Technology (EIT), et organ i EU. Vi samarbeider på tvers av landegrenser for å levere nye løsninger som kan gjøre europeiske borgere i stand til å leve lengre og sunnere liv.

Når europeerne takler utfordringen med å øke kroniske sykdommer og multisykdom og søker å realisere mulighetene som teknologien gir for å gå utover konvensjonelle tilnærminger til behandling, forebygging og sunn livsstil, trenger vi tankeledere, innovatører og effektive måter å bringe innovative helsetjenester til marked.

EIT Health dekker disse behovene. Vi kobler alle relevante helsepersonell på tvers av europeiske grenser - og sørger for å inkludere alle sider av "kunnskapstrekanten", slik at innovasjon kan skje i skjæringspunktet mellom forskning, utdanning og næringsliv til fordel for innbyggerne.

EIT -helse: Sammen for et sunt liv i Europa. For mer informasjon, klikk her.

Annonse
Annonse
Annonse

Trender