Kontakt med oss

Helse

Ignorerer bevisene: Hindrer "konvensjonell visdom" kampen mot røyking?

DELE:

Publisert

on

Det er et spørsmål som EU-kommisjonen ikke ser ut til å kunne svare på. Blir kampanjen for å stoppe folk fra å røyke holdt tilbake av en impuls om å forby alle tobakksprodukter? Bevisene tyder på at nikotinbaserte alternativer til røyking, som e-sigaretter, har en viktig rolle å spille, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Det store argumentet om sigarettrøyking er faktisk over. Ingen antyder fortsatt at røyking ikke er en ekstremt skadelig aktivitet, og alle er enige om at alle som fortsatt røyker bør slutte. Folk som aldri har røykt bør absolutt ikke begynne, og dette gjelder spesielt ungdom, som ikke bør få sansen for nikotin fra e-sigaretter og andre erstatninger.

Dessverre er det en fristelse i noen hold til å ta et sprang fra den konsensus og komme med et argument som går ut på å si "alt er alt ille, så la oss forby det" eller i det minste gjøre det enormt dyrt gjennom skattlegging. Det skaper en forretningsmulighet for tobakkssmuglere, spesielt hvis røykere ikke en gang tilbys sjansen til å bytte til mye tryggere erstatninger.

Men brigaden 'forbud alt' har blitt veldig innflytelsesrik. European Health and Digital Executive Agency inngikk nylig en kontrakt på 3 millioner euro for å støtte å få minst 95 % av befolkningen av tobakk innen 2040. Det eneste budet var fra et konsortium som inkluderer, i en rådgivende rolle, European Network for Smoking Forebygging (ENSP), som er mot alternative produkter.

ENSP avviser enhver interessekonflikt ved å tilby teknisk og vitenskapelig ekspertise til konsortiet. Den svenske MEP Sara Skyttedal stilte imidlertid et spørsmål til EU-kommisjonen og spurte om den så noen risiko for interessekonflikt ved å involvere ENSP. Hun uttalte at den "lobbyer kommisjonen for tobakkspolitikk og tar til orde for et totalt forbud mot tryggere nikotinprodukter".

Det var et prioritert spørsmål, som Kommisjonen forventes å besvare innen tre uker. Den ble sendt inn 17. april, men uten svar publisert innen utgangen av mai. Kommisjonen kan selvsagt vise til sitt krav om at alle interessekonflikter skal erklæres og til sine regler om åpenhet og åpenhet.

Sverige er det eneste medlemslandet der sigarettrøyking har falt under 5 %, en prestasjon som har blitt tilskrevet tilgjengeligheten av det tradisjonelle svenske alternativet snus. Det er et tobakksprodukt som ikke er røykt, men plassert under overleppen og har en mye lavere risiko for kreft, inkludert munnkreft.

Annonse

En annen svensk MEP, Jessica Polfjard, har bedt om at snus og andre orale produkter skal være tilgjengelig i hele EU, slik de er i Sverige. Hun sa at de ville "spille en viktig rolle i å tilby erstatninger for vanlige sigaretter og andre mer skadelige produkter".

I en nylig tale bekreftet administrerende direktør for Philip Morris International (PMI), Jacek Olczak, sin forpliktelse til å få selskapet sitt ut av sigarettbransjen, men bemerket at "jo fortere jeg går, jo flere folk roper på meg". Han sa at PMIs oppdrag var klart, "å redusere røyking ved å erstatte sigaretter med mindre skadelige alternativer", og la til at "sigaretter hører hjemme i museer".

Olczak sa at det ikke burde være noen feil i det faktum at folk som aldri har brukt tobakk eller nikotin, spesielt mindreårige, ikke bør bruke alternativer til sigaretter. «Og det er ingen tvil om at det å slutte helt; eller enda bedre, aldri å starte, er det beste valget.»

Men han hevdet at det var på tide å se på eksempler fra den virkelige verden, som Sverige. Det ble anslått at 350,000 XNUMX røykedødsfall blant menn hvert år kunne vært unngått i resten av EU hvis det hadde matchet Sveriges tobakksrelaterte dødelighet.

Etter at lignende oppvarmede tobakksprodukter som svensk snus ble introdusert i Japan i 2014, var det en enestående nedgang i voksne som røykte sigaretter i løpet av de neste fem årene. I Singapore, hvor røykfrie alternativer er forbudt, har salget av sigaretter gått opp. «Å ikke ta en bevisbasert beslutning om røykfrie produkter i dag er en beslutning med konsekvenser», konkluderte Olczak.

Jancek Olczak holdt sin tale i London, der den britiske regjeringen har satt opp en "Swap to Stop"-politikk som tar sikte på å oppnå et røykfritt England innen 2030. Ministeren for primæromsorg og folkehelse, Neil O'Brien, har satt ut en strategi som retter seg mot røykere ved å fremme vaping, men som også tar sikte på å stoppe e-sigaretter som brukes av barn.

En arbeidsgruppe for handelsstandarder vil slå ned på ulovlig vape-salg, spesielt til de under 18 år, med 3 millioner pund for å finansiere en "flygende gruppe" som vil håndheve loven. Det vil være en oppfordring om bevis for å takle ungdomsvaping. Det vil også være en konsultasjon om å tvinge sigarettprodusenter til å gi råd om å slutte i pakkene.

I mellomtiden vil en million vaping-startsett bli tilbudt voksne røykere som får tilgang til det nasjonale helsevesenets røykesluttordning. Fokus vil være på de mest utsatte lokalsamfunnene. Gravide kvinner vil bli gitt et økonomisk insentiv til å slutte å røyke, i form av handlekuponger verdt opptil 400 pund.

Ministeren sa at den britiske regjeringen ville "se på hvor vi kan gå utover hva EUs tobakksproduktdirektiv tillot". Han utelukket også et fullstendig forbud mot røyking for alle født etter en bestemt dato, og foretrakk en tilnærming basert på "personlige valg og tilbud om hjelp".

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender