Kontakt med oss

Mat

Verden trapper opp kampen for å garantere matsikkerhet

DELE:

Publisert

on

Alt fra hungersnød og krig til klimaendringer og arealbruk har vanligvis én ting til felles – matsikkerhet.

Problemene med matsikkerhet har i økende grad kommet i forgrunnen de siste årene, og har vanligvis påvirket mennesker i de fattigste landene i utviklingsland.

Men konflikten i Ukraina, og de påfølgende spin-off-effektene for stigende matvarepriser og levekostnadene, har også gjort rike europeere stadig mer bevisste på potensielle matsikkerhetsproblemer.

The issue was highlighted just last week by EU Council president Charles Michel at the G20 summit in India – the meeting of the world’s richest countries – where he spoke of “the global consequences” of current conflicts, “especially the food (and energy) security.”

Budskapet hans er delvis gjentatt av venstre-parlamentsmedlem Mick Wallace (Independents for Change, Irland) som sier: "Vitenskapen er helt klar, de største truslene mot matsikkerheten vår og fremtiden til landbruket er klima- og biologisk mangfoldskriser."

Den europeiske union og det internasjonale samfunnet har nå gått sammen for å gi uttrykk for "bekymring" over den "økende trusselen" mot global matsikkerhet.

Da EU-ambassadør Charlotte Adriaen talte på et arrangement i forrige uke, oppfordret alle parter til å «gå sammen» for å sikre at alle har «tilgang til trygg og næringsrik mat».

Annonse

Basert på World Food Summit i 1996 er matsikkerhet definert når alle mennesker til enhver tid "har fysisk og økonomisk tilgang til tilstrekkelig trygg og næringsrik mat som tilfredsstiller deres kostholdsbehov og matpreferanser for et aktivt og sunt liv."

I november i fjor avduket EU en ny humanitær hjelpepakke på 210 millioner euro som skal rulles ut i 15 land. Dette bringer EUs samlede støtte til global matsikkerhet til opptil €18 milliarder mellom 2020-2024. EU-kommisjonen sier at den stadig «trapper opp» støtten for å hjelpe de som er mest berørt av de ødeleggende effektene av økende matusikkerhet globalt.

En internasjonal konferanse om matsikkerhet i forrige uke hørte at nåværende prognoser indikerer at rundt 670 millioner mennesker fortsatt vil være sultne i 2030. Det er, ble det også sagt, en "økende trussel" utgjort av klimaendringer for matsikkerheten i Sentral-Asia og resten av verden.

Den internasjonale konferansen om matsikkerhet (7.-8. september) hørte at klokken tikker på den mye hyllede 2030-agendaen og SDGs (Sustainable Development Goals).

SDGene, også kjent som de globale målene, ble vedtatt av FN i 2015 som en universell oppfordring til handling for å utrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre at innen 2030 får alle mennesker fred og velstand.

Siden det nå er under syv år igjen til å implementere 2030-agendaen, er det et presserende behov for å «akselerere og intensivere» handlingen, ble konferansen fortalt.

Andre bekymringsområder som ble fremhevet på arrangementet, deltatt av høytstående EU-tjenestemenn og statsministre fra flere EU-medlemsstater, inkluderer økende usikkerhet om utsiktene for handel med landbruksvarer og den globale økonomien i nær fremtid.

Virkningen av handelsrestriksjoner er også bekymringsfull, ble det bemerket.

Budskapet ble forsterket denne uken (11. september) av EU-kommisjonen da den presenterte sin økonomiske prognose for 2023. Prognosen reviderer veksten i EUs økonomi ned til 0.8 % i 2023, fra 1 % anslått i vårprognosen, og 1.4 % i 2024, fra 1.7 %. 

På konferansen i Samarkand sa EU-ambassadør Adriaen at arrangementet var en mulighet for flere land og organisasjoner til å komme sammen for å diskutere det «viktige» spørsmålet om matsikkerhet.

Målet, mener hun, bør være å «gå sammen i et forsøk på å jobbe sammen for å sikre at folk har tilgang til god, næringsrik og trygg mat».

Rimelighet for mat er en annen sak, og i økende grad i dag må klimaendringer og deres innvirkning på landbruket og produksjonen også vurderes, sa Adriaen.

"Matsikkerhet er et viktig og ekstraordinært spørsmål for hele verden," sa Adriaen.

Ytterligere kommentar kommer fra Dr Qu Dongyu, generaldirektør for FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) som ga noe teknisk assistanse til forrige ukes konferanse. Han sa at det var viktig å gjennomgå tilstanden til global matsikkerhet «i sammenheng med transformasjon av landbruksmatsystemer» på veien mot å oppnå 2030-agendaen og SDGs.

Part of the solution, Qu said, is to “improve production and at the same time offer a sustainable supply through international trade and through smooth logistics, food availability, food accessibility, and food affordability.”

Tyrkias landbruksminister Ibrahim Yumakli sier nylige hendelser har fremhevet «viktigheten» av matsikkerhet, og legger til at slike hendelser inkluderer «raskt endrede klimaforhold, demokratiske endringer og problemer med tilgang til mat».

Han sa: "Dessverre påvirker disse problemene vanligvis og for det meste de fattige, men alle bør ha tilgang til tilstrekkelig og næringsrik mat."

Han advarer om at opptil 600 millioner over hele verden vil fortsette å møte underernæring innen 2030, og legger til, "allikevel kan bærekraftsmålene fortsatt oppnås med tettere samarbeid."

Francesco Lollobrigida, Italias landbruksminister, sa at spørsmålet om matsikkerhet vil bli fremhevet neste år når landet hans er vertskap for G7-toppmøtet.

Det vil være en sjanse, sier han, "å bekrefte behovet for flere utviklingsland for å støtte forskning på globalt nivå slik at ingen blir etterlatt."

Andre steder sa Sinhu Bhaskar, administrerende direktør i EST Group, at selskapet hans prøvde å redusere sitt karbonavtrykk i et forsøk på å hjelpe til med å takle problemet og la til: "Vi må alle også kutte vår avhengighet av å generere inntekt fra bare én sektor (landbruk) .Vi må angripe dette problemet på en mer helhetlig måte. Hvis vi gjør det tror jeg vi kan lykkes.»

En såkalt "Samarkand-erklæring", utstedt etter konferansen, skisserer rundt 24 anbefalinger. Disse inkluderer:

Utvikle landbruket på en miljøvennlig og biologisk mangfoldsfremmende måte, samtidig som vannressursene utnyttes best mulig;

Oppmuntre til å fremme sunne matvaner blant publikum, spesielt barn og tenåringer, gjennom implementering av altomfattende ernæringsinitiativer i skoler og

Expanding women’s rights and opportunities in rural areas, to increase their participation in agro-food systems;

Støtte små gårder og familiegårder på statlig nivå, øke deres tilgang til økonomisk støtte og deres evne til å produsere og utnytte naturressurser.

Meanwhile, agreements worth US$1.88 billion were signed at an Agri-Food Investment Forum that took place alongside the conference. These include direct investments – 24 projects worth US$857.3 million; grants and funds from international financial institutions – 14 projects, totalling US$707.5 million and trade agreements valued at US$319.2 million.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender