Kontakt med oss

Kasakhstan

Kasakhstan-UK-samarbeid: Baner vei for nytt kapittel innen handel og investeringer

DELE:

Publisert

on

Nylige hendelser i samarbeid mellom Kasakhstan og Storbritannia har åpnet nye horisonter for begge land for å maksimere fordelene i handel og investeringer. Tidsprøven og den geopolitiske utviklingen har bevist stabiliteten i dette partnerskapet, og gjort det mulig for landene å styrke forretningsbåndene ytterligere og samarbeide for å møte nye økonomiske og miljømessige utfordringer, skriver Assem Assaniyaz in Redaktørens valg, Kronikk

Olje-, gass- og gruveindustrien var hovedmottakerne av det økonomiske samarbeidet fra de første årene av forholdet. Dagens økonomiske bånd mellom Kasakhstan og Storbritannia har forvandlet seg til et interessebasert samarbeid, som prioriterer grønn energi og teknologi, agribusiness, maskinteknikk, petrokjemisk og kjemisk industri, gruvedrift og metallurgi, matproduksjon, utdanning og infrastruktur. 


Assem Assaniyaz, forfatter ved Astana Times.

Som et øvre middelinntektsland i Sentral-Asia er Kasakhstan Storbritannias primære handelspartner i regionen. Storbritannia er blant de 15 største handelspartnerne for Kasakhstan. Til tross for fragmentering av forsyningskjeder som følge av Russlands invasjon av Ukraina i fjor, nådde handelsomsetningen mellom Kasakhstan og Storbritannia 1.847 milliarder dollar i 2022, som er 58.7 prosent høyere enn i samme periode i 2021. Fjorårets eksport vokste med 71.1 prosent , som beløper seg til 1.4 milliarder dollar (855 millioner dollar i 2021), mens importen nådde 384.3 millioner dollar, en økning på 24.4 prosent (308.9 millioner dollar i 2021). 

 Kasakhstan leverer råolje og oljeprodukter, sølv, kobber, aluminium, krom, ferrolegeringer, etylalkohol og mineralgjødsel til Storbritannia, mens Storbritannia på sin side eksporterer personbiler, cruiseskip, vei- og anleggsutstyr, farmasøytiske produkter, alkoholholdige drikker. , og papir til Kasakhstan. 

 Direkte utenlandske investeringer (FDI) er fortsatt en drivkraft for Kasakhstans økonomiske vekst. I 2022 nådde den totale FDI-tilførslen i Kasakhstan 28 milliarder dollar, en økning på 17.7 prosent sammenlignet med 2021. Av dette beløpet investerte britiske firmaer mer enn 661 millioner dollar i Kasakhstans økonomi i fjor, og rangerte Storbritannia som niende på listen over topp 10 største investorer. Totalt sett har Storbritannia investert mer enn 16 milliarder dollar i sektorene olje og gass, gruvedrift, finans, kjemikalier, maskinteknikk, metallurgi og sivil luftfart i Kasakhstan.

 Ifølge det kasakhiske utenriksdepartementet er mer enn 550 britiske selskaper, joint ventures og representasjonskontorer med britisk deltakelse registrert i Kasakhstan. De opererer hovedsakelig innen vitenskap, teknologi, handel, finans, produksjon, gruvedrift og logistikk. Kazakhstan Foreign Investors' Council Association (KFICA), et rådgivende og rådgivende organ for investeringer, inkluderer UK-baserte Shell, Ernst & Young (EY), og Deloitte som medlemmer, og PricewaterhouseCoopers (PwC) som observatør.  

Annonse

Industrielt samarbeid mellom de to landene har også en lovende fremtid, ettersom Kasakhstans sterke potensial innen leting og utvikling av kritiske mineraler stemmer overens med Londons første kritiske mineralstrategi som ble vedtatt i juli i fjor, som har som mål å sikre samarbeid med internasjonale partnere og styrke internasjonale markeder. Av de nødvendige 18 kritiske mineralene identifisert av strategien, har Kasakhstan fire i produksjon (vismut, gallium, sjeldne jordelementer, silisium) og 10 utforskede (vanadium, wolfram, tinn, tantal, niob, magnesium, litium, indium, grafitt, kobolt).

De britiske selskapene som i dag opererer i gruve- og metallurgisektoren i Kasakhstan inkluderer Arras Minerals, Central Asia Metals, Rio Tinto og Ferro-Alloy Resources. Sistnevnte jobber med den fortsatte utviklingen av Balasauyskandyk-vanadiummalmforekomsten i Kyzylorda-regionen. Meritan House, et annet britisk selskap, signerte nylig en avtale med Zhezkazganredmet, en kasakhisk produsent av sjeldne metaller, om produksjon av rhenium og tiltrekning av teknologier for utvinning av sjeldne jordarters metallurgi.

Forsterkningen av de økonomiske båndene mellom Kasakhstan og Storbritannia førte til opprettelsen av den kasakhisk-britiske mellomstatlige kommisjonen for handel, økonomisk, vitenskapelig, teknisk og kulturelt samarbeid (IGC) i 2013. IGC-plenumsmøtene dekker alle domener innen politisk, økonomisk, og sosialt engasjement. 

Under det siste, niende møtet i London i februar i fjor, signerte det kasakhiske helsedepartementet et memorandum om langsiktig samarbeid med AstraZeneca, det britisk-svenske farmasøytiske selskapet. Det vil bidra til integrering av internasjonal praksis i helsevesenet i Kasakhstan og lokalisering av AstraZenecas innovative medisiner basert på kasakhisk produksjon.           

Det britiske handelskammeret, som ble åpnet i den kasakhiske byen Almaty i 2015, er Storbritannias første bilaterale forretningsforening i Sentral-Asia. Det er ansvarlig for utviklingen av forretningsnettverk, og hjelper til med å etablere nye forretningsrelasjoner og opprettholde eksisterende mellom de to sidene. 

En annen plattform som fremmer handels- og investeringsmuligheter er British-Kazakh Society (BKS). I mer enn 20 år har BKS sørget for kunnskapsdeling mellom vitenskapelige og næringslivskretser, statlige strukturer og ikke-statlige organisasjoner fra Kasakhstan og Storbritannia.   

Kasakhstan tok et stort skritt for å skape bedre forhold for investorer da det vedtok Common Law of England and Wales som den juridiske metoden til Astana International Financial Center (AIFC), et regionalt knutepunkt som lar utenlandske virksomheter og finansinstitusjoner benytte seg av eurasiske markeder. Engelske fellesrettsprinsipper brukes og administreres av et panel av britiske dommere ved AIFC-domstolen og det internasjonale voldgiftssenteret, begge uavhengige juridiske enheter, der engelsk er det offisielle språket. AIFC tilbyr null selskaps-, eiendoms- og landskattesatser, null inntektsskattesats for utenlandske ansatte frem til 2066, krever ingen tillatelser for tiltrekning av utenlandsk arbeidskraft, og tilbyr et spesielt visumregime. Per nå er mer enn 1,850 utenlandske selskaper fra 70 land registrert hos AIFC.

 President Kassym-Jomart Tokayev har satt en måldato til 2060 for at Kasakhstan skal bli netto karbonnøytralt. Både Kasakhstan og Storbritannia er på linje i sin politikk utformet for å møte klimaendringer. Kasakhstan bekreftet på nytt sin forpliktelse til å redusere klimagassutslippene med 15 prosent innen 2030 på FNs 26. klimakonferanse (COP26) i den skotske byen Glasgow i 2021. Landet, som også har undertegnet Parisavtalen om klimaendringer, planlegger å gjennomføre en femdobling av energiproduksjonen fra fornybar fra 3 til 15 prosent innen 2030 og doble energien produsert av fornybar fra 20 til 38 prosent. For et land hvis rikdom er så massivt avhengig av utvinningsenergisektoren, er det ingen enkel utfordring å balansere økonomisk vekst og miljøvern.  

Åpne dører-politikken for utenlandske investeringer er fortsatt Kasakhstans strategiske prioritet. Forpliktet til å redusere statens rolle i økonomien, etablerte landet det nasjonale selskapet Kazakh Invest i 2017 som en enkelt forhandler på vegne av regjeringen for å tilby tjenester til investorer etter one-stop-shop-prinsippet. Til støtte for investeringsprosjekter har Kasakhstan lansert 13 spesielle økonomiske soner (SEZ). De gir skattemessige insentiver, inkludert subsidier, fritak fra selskapsskatt, merverdiavgift, grunnskatt og eiendomsskatt, samt ikke-fiskale insentiver som gratis tomter og infrastruktur, og gir investorer tilgang til etablerte digitale nettverk.      

Under COVID-19-pandemien har Kasakhstan akselerert digitalisering og levering av offentlige tjenester, inkludert inngåelse av investeringskontrakter og søknader om investorvisum. Raskt utviklende digital transformasjon i Kasakhstan dekker nesten alle sfærer og produksjon av varer og tjenester. I 2020 ble Kaspi Bank, landets teknologileder innen betalingssystemer og e-handel, kåret til den nest største børsnoteringen på London Stock Exchange (LSE) og hentet inn mer enn 1 milliard dollar ved børsnoteringen.   

I mars i fjor besøkte Storbritannias utenriksminister James Cleverly sitt første besøk i den kasakhiske hovedstaden, hvor de to sidene signerte memoranda om produksjon av grønt hydrogen og kritiske mineraler. De vurderte også logistikksektoren, inkludert utviklingen av Trans-Caspian International Transport Route, også kjent som Middle Corridor, som vil bli testet for forsendelser av kasakhisk olje og uran til vestlige destinasjoner.  

Kasakhstan ligger i krysset mellom transkontinentale transportkorridorer mellom Europa og Asia, og legger til rette for handel mellom øst og vest. Landet spiller en nøkkelrolle i implementeringen av Kinas belte- og veiinitiativ (BRI), ettersom mer enn 3,000 kilometer eller 25 prosent av BRI-landkorridoren passerer gjennom Kasakhstans territorium. Det er også ofte referert til som den nye silkeveien. I løpet av middelalderen var den britiske byen Macclesfield i Cheshire den ultimate vestlige destinasjonen for Great Silk Road-rutene som strekker seg fra et fjerntliggende Kina. I dag, i sin post-Brexit-realitet, kan Storbritannia sette nye industristandarder samtidig som BRI-korridoren "grønner" med ren energiinnovasjon som en verdensleder i å bekjempe klimaendringer, og som et markedsorientert land sikre prosjektets relevans i når Atlanterhavet.    

Kasakhstan har nylig sluttet seg til programmet Effektiv styring for økonomisk utvikling (EGED) i Sentral-Asia finansiert av den britiske regjeringen og implementert av Verdensbanken og byrået for teknisk samarbeid og utvikling. EGED-programmet ble opprinnelig lansert i 2020 for å forbedre effektiviteten, ansvarligheten og åpenheten til den økonomiske politikken i Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan, og utvides nå til Kasakhstan for å styrke kapasiteten i hele regionen. 

Det er symbolsk at de kasakhiske tenge-sedlene, den nasjonale valutaen, opprinnelig ble designet av seddelfabrikken til National Bank of Kazakhstan og De La Rue Currency-selskapet fra Storbritannia. International Bank Note Society (IBNS) nominerte Kasakhstan til den beste eksepsjonelle seddelen i 2011, 2012 og 2013. Dette er den eneste gangen da sedler fra ett land vant tre ganger på rad. I dag er tenge-sedler utstilt på det verdenskjente British Museum i London.   

I løpet av de siste tre tiårene har Kasakhstan og Storbritannia bygget mangesidig strategisk samarbeid, som fortsetter å trives og er satt til å bli stadig sterkere. Kasakhstan diversifiserer sin økonomi for å begrense overdreven avhengighet av utvinningssektoren og leter etter alternative måter å eksportere kasakhiske produkter på. Det fremmer investeringsinteresse i fornybare energikilder, maskinteknikk, transport, logistikk, farmasøytikk, kjemikalier og turisme. 

Etter Storbritannias uttreden av EU, kan Kasakhstan, som en inngangsport til markedene i Sentral-Asia, Vest-Kina og landene ved Det kaspiske hav, bli det beste valget for et land der Storbritannia kan dyrke større handel og investeringer i utlandet, og utforske nye økonomiske trender og drivere i regionen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender