Kontakt med oss

Politikk

"Jeg er redd krigen vil øke den neste dagen:" Borrell lover å støtte ukrainere midt i russisk krig

DELE:

Publisert

on

EUs utenriksministre diskuterte situasjonen i Ukraina når den russiske militæroperasjonen der nærmer seg sin syvende uke. Ministrene samlet seg i Luxembourg for et utenriksråd hvor de snakket om virkningen av russiske sanksjoner og den nylig vedtatte femte runden med sanksjoner. Alle disse diskusjonene finner sted på bakgrunn av fortsatt russisk aggresjon.

– Jeg er redd de russiske troppene samler seg i øst for å starte et angrep på Donbas, sa EUs høyrepresentant Josep Borrell. "Ukrainerne er veldig klar over det. Så jeg er redd krigen vil øke i Donbas neste dag.»

Møtet kommer på et tidspunkt hvor russiske styrker gjentatte ganger har bombet sivile mål og forsøk på diplomati har brutt sammen. Sykehus, skoler og bare sist fredag ​​en togstasjon full av sivile på flukt har alle blitt målrettet av russiske bomber. EU anslår at rundt 7 millioner mennesker har blitt internt fordrevet og rundt 4 millioner har blitt flyktninger i EU og andre steder. 

"Vi skal diskutere hvordan vi bedre kan støtte [det] ukrainske folket, og også hvordan vi kan støtte Den internasjonale straffedomstolen som nettopp har vært i møte med hovedanklageren," sa Borrell. "Vi vil gi så mye støtte vi kan gjennom vårt oppdrag [til Ukraina]."

De nye sanksjonene inkluderer et kullforbud, et drivstoffeksportforbud, transportsanksjoner og andre økonomiske tiltak utformet for å gjøre det vanskeligere for velstående russere å lagre eiendeler i EU. EU-kommisjonen spår at kullforbudet vil påvirke rundt en fjerdedel av russisk kulleksport, og at avskjæring av russiske banker fra det europeiske indre markedet vil stenge rundt 23 % av Russlands økonomi, noe som vil ødelegge den ytterligere. 

"Å diskutere Ukraina betyr absolutt å diskutere effektiviteten av sanksjonene våre," sa Borrell. "Sanksjonene er allerede vedtatt og ministrene vil diskutere de neste trinnene."

Ministrene diskuterte imidlertid også implementeringen av Global Gateway, et kommisjonsinitiativ utformet for å forbedre global tilkobling gjennom europeiske investeringer. Initiativet gjør opptil €300 millioner tilgjengelig innen 2027 for å samarbeide med andre land om forskning, helse, utdanning, transport og annen kritisk global infrastruktur. I dag diskuterte ministrene rollen Global Gateway kan spille for å hjelpe ukrainsk utvinning etter krigen.

Annonse

"Vi er nødt til å møte konsekvensene av krigen," sa Borrell. "Ikke sanksjonene, krigen."

Andre viktige temaer inkluderer konflikten i Mali, libyske institusjoner, Vest-Balkan og den svenske utenriksministerens nylige reise til Jemen.

Del denne artikkelen:

Trender