Kontakt med oss

Albania

Albania og Aserbajdsjan har som mål å utvide bilaterale forbindelser

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Besøket av presidenten for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev i Republikken Albania 15. november 2022 var president Aliyevs første statsbesøk i Tirana. Det offisielle besøket kan karakteriseres som å åpne en ny side i bilaterale forhold mellom to land. Det er verdt å merke seg det diplomatiske forhold mellom republikken Aserbajdsjan og republikken Albania ble etablert 22. september 1993, og i løpet av de siste 30 årene har to land samarbeidet på ulike felt som kultur, handel, sikkerhet og energi. Også politiske kontakter mellom Baku og Tirana er på et høyt nivå ettersom Albania alltid har støttet suverenitet og territoriell integritet til Aserbajdsjan. Nærmere bestemt har den albanske holdningen til Karabakh-spørsmålet dannet ryggraden for å utvide bilaterale forbindelser mellom Baku og Tirana, skriver Shahmar Hajiyev, seniorrådgiver, Senter for analyse av internasjonale relasjoner.

Når det gjelder de økonomiske relasjonene, bør det bemerkes at handelsomsetning mellom to land økte med 2.78 ganger, inkludert import med 2.69 ganger og eksport med 3.14 ganger fra januar til september 2022. Det er potensial for å utdype bilaterale relasjoner, derfor åpner statsbesøket nye muligheter for å styrke politisk dialog på høyt nivå og åpne Aserbajdsjans ambassade i hovedstaden Tirana.

Under besøket i Tirana diskuterte president Ilham Aliyev med president Bajram Begaj bilateralt samarbeid innen energi, infrastruktur, turisme, landbruk og industri. For dette formål er Tirana interessert i å utdype det økonomiske samarbeidet med Baku, spesielt innen energisektoren. Albania er et land med begrenset naturgassproduksjon, og landet er nesten helt avhengig av vannkraft for sin strømforsyning. Landet produserer en liten mengde gass, mest brukt i oljeproduksjon og raffineringsindustrien. Så energisektoren i Albania er hovedsakelig avhengig av vannkraft og import av fossilt brensel. Men Tirana er svært interessert i å utvikle naturgasssektoren som i mars 2021, signerte amerikanske selskaper Excelerate Energy LP og ExxonMobil LNG Market Development Inc. et "memorandum of Understanding" med den albanske regjeringen for å gjennomføre en mulighetsstudie for potensiell utvikling av et flytende naturgassprosjekt i Vlora, bestående av en LNG importterminal, ombygging eller utvidelse av det eksisterende Vlora termiske kraftverket, og etablering av småskala LNG-distribusjon.

Siden landet ser frem til å støtte sin energisikkerhet på lang sikt, ønsker Albania å diversifisere sin energiforsyning ved å bruke fornybar energi, LNG og naturgass i rørledninger. En annen viktig kilde til naturgassforsyning kan derfor være aserbajdsjansk naturgass via Trans Adriatic Pipeline (TAP), som er den europeiske delen av den sørlige gasskorridoren (SGC). Det er verdt å merke seg at Albania samarbeider vellykket med Aserbajdsjan innenfor rammen av det interregionale SGC-prosjektet. Som bemerket av President Begaj: «Samarbeid innen energi er en viktig retning for landet hans. Gjennomføringen av TAP-prosjektet er av strategisk betydning, og begge land har samarbeidet med suksess om denne saken». Det bør understrekes at "Mellomstatlig avtale on TAP project» ble signert blant Albania, Italia og Hellas i februar 2013, og banebrytende seremonien ble holdt 17. mai 2016. Den kommersielle virksomheten startet i slutten av 2020. I tillegg til å dra nytte av sine transittmuligheter innenfor rammen av TAP-prosjektet, gjennomføringen av prosjektet har nødvendigvis bidratt til å øke sysselsettingsgraden i Albania. Dessuten ga prosjektet en økning i BNP og budsjettinntekter for Albania.

Også den 6. juli 2021, Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, det albanske departementet for infrastruktur og energi og Albgaz Sh.a. signert a Samarbeids- og overleveringsavtale på Fier Sør-anlegget. TAP vil designe, anskaffe og bygge Fier-gassutgangspunktet, en investering på flere millioner euro i landet. Det nye anlegget er en betydelig milepæl for Albanias gassifisering, siden det vil muliggjøre et sammenkoblingspunkt mellom TAP-transportsystemet og fremtidig gassinfrastruktur i Albania.

I mellomtiden er Albania også interessert i Aserbajdsjans aktive deltakelse i landets gassifiseringsprosess. Diskusjoner mellom de aserbajdsjanske og albanske myndighetene om Aserbajdsjans statlige oljeselskap (SOCAR) deltakelse i utviklingen av Albanias energiinfrastruktur har pågått i lang tid. I denne forstand signerte Albania og Aserbajdsjan en foreløpig avtale i desember 2014 for å samarbeide om å utvikle et albansk gassnett, og SOCAR planla å utarbeide en mulighetsstudie om en albansk og montenegrinsk gassinfrastrukturplan. Senere signerte Albania og Aserbajdsjan en "Memorandum of Understanding å gi samarbeid i utviklingen av en masterplan for Albanias gassifisering”.

Med tanke på utviklingen i Albania, visestatsminister og minister for infrastruktur og energi Belinda Balluku kunngjorde på sosiale nettverk at "Svært snart detaljer om planene for den nærmeste fremtiden med SOCAR, et av verdens dyktige selskaper innen gass." Alt det nevnte bekrefter at TAP-rørledningen støtter energisikkerheten til alle involverte land. Rørledningen støtter gassifisering og muligheten for å utvikle et underjordisk lagringsanlegg for naturgass i Albania. I tillegg kan TAP-rørledningen gi et utgangspunkt til den planlagte Ionian Adriatic Pipeline (IAP) for å koble til markedene i Kroatia, Albania, Montenegro, og Bosnia-Hercegovina.

Annonse

Til slutt var møtet mellom aserbajdsjanske og albanske presidenter svært fruktbart for begge land, da statsbesøket gir en frisk og sterk impuls til felles utvikling og velstand. Vellykket samarbeid vil fortsette med ny dynamikk innen energi, infrastruktur, turisme, landbruk og industri i 2023. Sist, men ikke minst, er SOCARS sin deltakelse i energiprosjekter i Albania interessant for Aserbajdsjan å utvide geografien til sin gasseksport. For Albania er aserbajdsjansk naturgass svært viktig for landets langsiktige energisikkerhet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender