Kontakt med oss

Kroatia

Recovery and Resilience Facility: Kroatia og Litauen legger inn offisielle planer for gjenoppretting og motstandskraft

Publisert

on

Kommisjonen har mottatt offisielle planer for gjenoppretting og motstandskraft fra Kroatia og Litauen. Disse planene beskriver reformene og offentlige investeringsprosjekter som hvert medlemsland planlegger å gjennomføre med støtte fra Recovery and Resilience Facility (RRF).

RRF er nøkkelinstrumentet i hjertet av NextGenerationEU, EUs plan for å komme sterkere ut av COVID-19-pandemien. Det vil gi opptil € 672.5 milliarder til støtte for investeringer og reformer (i 2018-priser). Dette fordeler seg på tilskudd til en verdi av totalt € 312.5 milliarder og € 360 milliarder i lån. RRF vil spille en avgjørende rolle i å hjelpe Europa å komme sterkere ut av krisen og sikre de grønne og digitale overgangene.

Presentasjonen av disse planene følger en intensiv dialog mellom kommisjonen og de nasjonale myndighetene i disse medlemslandene det siste antall månedene.

Kroatias plan for gjenoppretting og motstandskraft 

Kroatia har bedt om tilskudd på nesten 6.4 milliarder euro i henhold til RRF.

Den kroatiske planen er strukturert rundt fem komponenter: grønn og digital økonomi, offentlig administrasjon og rettsvesen, utdanning, vitenskap og forskning, arbeidsmarked og sosial beskyttelse, helsetjenester. Det omfatter også ett initiativ om renovering av bygninger. Planen inkluderer tiltak for å forbedre næringsmiljø, utdanning, forskning og utvikling, energieffektivitet i bygninger, nullutslippstransport og utvikling av fornybare energikilder. Prosjekter i planen dekker hele levetiden til RRF til 2026. Planen foreslår prosjekter i alle de sju europeiske flaggskipområdene.

Litauens plan for gjenoppretting og motstandskraft

Litauen har bedt om totalt 2.2 milliarder euro i tilskudd under RRF.

De Litauisk plan er strukturert rundt syv komponenter: en spenstig helsesektor, grønne og digitale overganger, utdanning av høy kvalitet, innovasjon og høyere utdanning, effektiv offentlig sektor og sosial inkludering. Planen inkluderer tiltak innen områder som fornybar energi, energieffektivitet, bærekraftig transport, digitale ferdigheter, forskning og innovasjon, digitalisering av offentlig forvaltning og styrking av aktive arbeidsmarkedspolitikker. Prosjekter i planen dekker hele levetiden til RRF til 2026. Planen foreslår prosjekter i alle de sju europeiske flaggskipområdene.

Neste trinn

Kommisjonen vil vurdere planene i løpet av de neste to månedene basert på de elleve kriteriene som er angitt i forordningen og omsette innholdet til juridisk bindende handlinger. Denne vurderingen vil særlig omfatte en gjennomgang av om planene bidrar til å effektivt håndtere alle eller en betydelig delmengde av utfordringer identifisert i de relevante landsspesifikke anbefalingene gitt i sammenheng med det europeiske semesteret. Kommisjonen vil også vurdere om planene vier minst 37% av utgiftene til investeringer og reformer som støtter klimamål, og 20% ​​til den digitale overgangen.          

Rådet vil som regel ha fire uker på seg til å vedta kommisjonens forslag til rådets gjennomføringsbeslutning.

Rådets godkjennelse av planene vil bane vei for utbetaling av en 13% forfinansiering til disse medlemslandene. Dette er underlagt ikrafttredelsen av beslutningen om egne ressurser, som først må godkjennes av alle medlemsland.

Kommisjonen har nå mottatt til sammen 17 gjenopprettings- og motstandsplaner, fra Belgia, Danmark, Tyskland, Hellas, Spania, Frankrike, Kroatia, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Ungarn, Østerrike, Polen, Portugal, Slovenia og Slovakia. Det vil fortsette å samarbeide intensivt med de gjenværende medlemslandene for å hjelpe dem med å levere planer av høy kvalitet.

Mer informasjon

Recovery and Resilience Facility: Spørsmål og svar

Faktaark om Recovery and Resilience Facility

Recovery and Resilience Facility: Bevilgning av tilskudd

Regulering av gjenopprettings- og motstandsdyktighetsanlegg

Recovery and Resilience Facility nettsted

RECOVER-teamets nettsted

GD ECFIN-nettsted

Bulgaria

Øst-Europa har noen av EUs mest forurensede byer - Hva er utfordringene regionen står overfor og hvilke løsninger som finnes?

Publisert

on

I følge Eurostat, er den høyeste konsentrasjonen av farlige fine partikler i urbane områder i Bulgaria (19.6 μg / m3), Polen (19.3 μg / m3), Romania (16.4 μg / m3) og Kroatia (16 μg / m3), skriver Cristian Gherasim.

Blant EU-landene har Bulgarias urbane områder den høyeste konsentrasjonen av fine partikler, langt over nivåene anbefalt av Verdens helseorganisasjon.

I motsatt ende av spekteret har Nord-Europa de laveste nivåene av forurensning av fine partikler med PM2,5 i EU. Estland (4,8 ľg / m3), Finlanda (5,1 ľg / m3) şi Suedia (5,8 ľg / m3), har topplasseringene for den reneste luften.

PM2.5 er den farligste av de forurensende fine partiklene, med en diameter på mindre enn 2.5 mikron. I motsetning til PM10 (dvs. 10 mikron store partikler), kan PM2.5-partikler være mer helseskadelige fordi de trenger dypt inn i lungene. Forurensende stoffer som fine partikler suspendert i atmosfæren reduserer forventet levealder og velvære og kan føre til at mange kroniske og akutte luftveis- og kardiovaskulære sykdommer oppstår eller forverres.

Romania har noen av de hardest rammede områdene i EU av forskjellige luftforurensende stoffer.

Luftforurensing

I følge en studie publisert i mars av den globale luftkvalitetsplattformen IQAir, rangerte Romania 15. plass blant de mest forurensede landene i Europa i 2020, og hovedstaden Bucuresti rangerte 51. over hele verden. Den mest forurensede hovedstaden i verden er Delhi (India). På den annen side finner du den reneste luften på øyer midt i havet, som Jomfruøyene og New Zealand, eller i hovedstaden i de nordiske landene Sverige og Finland.

Dårlige nyheter om Romania kommer også fra luftkvalitetsovervåkningsselskapet Airly, som utpekte Polen og Romania for noen av de høyeste nivåene av forurensning på kontinentet. Rapporten fant også at Cluj, en annen by i Romania, ikke er oppført blant de mest forurensede byene i EU og til og med har topplasseringen når det gjelder nitrogendioksidforurensning.

I følge Det europeiske miljøbyrået er luftforurensning den høyeste helserisikoen i EU, med rundt 379,000 XNUMX for tidlige dødsfall på grunn av eksponering. Kraftverk, tung industri og økt biltrafikk er de viktigste årsakene til forurensning.

EU har bedt lokale myndigheter om å bedre overvåke luftkvaliteten, oppdage forurensningskilder og fremme politikk som begrenser forurensning ved å redusere trafikken.

Brussel har allerede målrettet Romania mot luftforurensning. Det startet rettslige skritt over overdreven luftforurensningsnivå i tre byer: Iasi, Bucuresti og Brasov.

En London-basert NGO som spesialiserer seg på bærekraftig atferdsendring, sier i urbane områder at folk må ta beslutninger for en livsstil som favoriserer bedre luftkvalitet og miljø: å velge å dele bil, med sykler eller elektriske scootere, i stedet for biler.

Avfallshåndtering

I Øst-Europa har luftforurensning sammen med dårlig avfallshåndtering og lave gjenvinningsnivåer skapt en farlig blanding. I Romania, ved siden av luftkvaliteten, krever det lave resirkuleringsnivået at lokale myndigheter trer inn.

Det er beryktet at Romania er et av de europeiske landene med lavest mulig gjenvinning av avfall, og lokale myndigheter er pålagt å betale betydelige mengder penger årlig i bøter for manglende overholdelse av EUs miljøregler. Det er også et lovforslag som vil bety at en viss avgift for plast-, glass- og aluminiumsemballasje vil bli brukt fra neste år.

EU Reporter presenterte tidligere saken om Ciugud-samfunnet i sentrale Romania som har som mål å belønne gjenvinning ved å bruke en lokalutviklet kryptovaluta.

Den virtuelle valutaen, med samme navn kalt CIUGUban - å sette sammen navnet på landsbyen med det rumenske ordet for penger - vil bli brukt i den første fasen av implementeringen, bare for å betale tilbake borgere som bringer plastbeholdere til gjenvinningsenheter. CIUGUban vil bli gitt til lokalbefolkningen som tar plast-, glass- eller aluminiumsemballasje og bokser til samlesentrene.

Ciugud-samfunnet svarer faktisk på EUs oppfordring om at lokalsamfunnene skal gå inn og ta endringer i deres miljøspørsmål.

Som tidligere rapportert, i Ciugud er den første enheten som gir penger til søppel allerede satt opp i den lokale skolegården. I en poste på Facebook fra Ciugud rådhus nevnte myndighetene at enheten allerede er full av plastavfall samlet og brakt dit av barn. Pilotprosjektet er implementert av den lokale administrasjonen i samarbeid med et amerikansk selskap, en av verdens ledende produsenter av RVM (Reverse Vending Machines).

Da prosjektet ble lansert tidligere denne måneden, nevnte tjenestemenn at behendighetstilnærmingen er ment å utdanne og oppmuntre barna til å samle og resirkulere gjenbrukbart avfall. I følge pressemeldingen blir barn utfordret til å resirkulere så mye emballasje som mulig innen slutten av sommerferien og å samle så mange virtuelle mynter som mulig. I begynnelsen av det nye skoleåret vil de innsamlede virtuelle myntene bli konvertert slik at barna kan bruke pengene til å finansiere små prosjekter og utdannings- eller fritidsaktiviteter.

Ciugud blir dermed det første samfunnet i Romania som lanserer sin egen virtuelle valuta. Arbeidet er en del av en større lokal strategi for å gjøre Ciugud til Rumæias første smarte landsby.

Ciugud planlegger å gå enda lenger. I den andre fasen av prosjektet vil den lokale administrasjonen i Ciugud sette gjenvinningsstasjoner i andre områder av kommunen, og innbyggerne kan motta i bytte for virtuelle mynterabatter i landsbybutikker, som vil delta i dette programmet.

Ciugud rådhus analyserer til og med muligheten for at innbyggerne i fremtiden vil kunne bruke virtuelle valutaer for å motta visse skattelettelser, en idé som vil omfatte å fremme et lovgivningsinitiativ i denne forbindelse.

"Romania er nest sist i EU når det gjelder resirkulering, og dette betyr straffer som landet vårt betaler for ikke å oppfylle miljømål. Vi lanserte dette prosjektet ettersom vi ønsker å utdanne de fremtidige borgerne i Ciugud. Det er viktig for våre barn å lære å resirkulere og beskytte miljøet, dette er den viktigste arven de vil motta, "sa Gheorghe Damian, ordføreren i Ciugud Commune.

Uttaler til EU Reporter, Dan Lungu, rådhusrepresentant, forklarte: “Prosjektet i Ciugud er en del av flere andre bestrebelser designet for å lære resirkulering, grønn energi og beskytte miljøet til barna. I tillegg til CiugudBan opprettet vi også en "Eco Patrol", en gruppe skolebarn som går inn i samfunnet og forklarer folk om viktigheten av resirkulering, hvordan man samler avfall og hvordan man kan leve grønnere. "

Fortalte Dan Lungu EU Reporter at bare gjennom å få barn involvert klarte de å samle og resirkulere mer fra Ciugud-borgere. Den andre fasen av prosjektet vil også involvere en lokal leverandør som tilbyr i bytte mot CiugudBan-varer og tjenester til lokalbefolkningen.

"Og i den tredje delen av prosjektet vil vi bruke CiugudBan til å betale skatt og offentlig tjeneste," sa han EU Reporter.

Det gjenstår å se at slike småskala prosjekter i hele Europa ville være nok til å effektivt takle miljøutfordringene Øst-Europa står overfor.

Fortsett å lese

Bulgaria

Sør-Europas beste spillere innen takling av klimaendringer

Publisert

on

A rapporterer publisert av European Council on Foreign Relations viser at Romania og Hellas er blant regionens mest aktive EU-medlemsland i klimaendringsspørsmål, skriver Cristian Gherasim, Bucuresti-korrespondent.

Arbeidet med å øke bruken av fornybar energi har tatt seg opp Hellas, samt planer om å legge ned kullkraftverk og fortsette med den grønne energiomstillingen.

Den økonomiske nedgangen som COVID 19-pandemien medførte, kan også ha spilt en rolle i å sette dagsorden for Hellas innsats for å utvikle alternative energimidler. Hellas søker å bringe mye behov utenlandske investorer, og det kan bare være måten å gjøre det på å gå mot grønn energi. Hellas satser også på å posisjonere seg som en leder i klimatiltak og er nå for tiden involvert i et utviklingsprosjekt med den tyske bilprodusenten Volkswagen, viser ECFR-rapporten.

En annen frontløper i å søke grønne teknologier er Romania som ser på den mye omtalte europeiske Green Deal som en mulighet til å utvikle økonomien og stole mer på grønn energi etter hvert som investorer blir mer oppmerksomme på klimautfordringsspørsmålet.

Også i Romania har det vært langvarige debatter om utfasing av kull. Den siste måneden brøt det ut landsomfattende kontroverser da mer enn 100 gruvearbeidere i Jiu-dalen i Romania hadde sperret seg under jorden for å protestere mot ubetalte lønninger.

Kullgruveutgaven i Romania fremhever en reell nasjonal og europeisk problemstilling. Mange land står overfor problemer som gjør overgangen til grønn energi med politikere fra begge sider av gangen som gjør saken for og imot flyttingen.

Deretter trådte kommisjonens visepresident Frans Timmermans inn og sa at det ikke er noen fremtid for kull i Europa, og Romania trenger å legge igjen kull. Timmermans leder realiseringen og implementeringen av Green Deal og direktivene som skal sikre klimanøytralitet innen 2050 i EU.

Bulgaria derimot har forpliktet seg til å beholde kullsektoren i ytterligere 20-30 år, viser rapporten. SE-europeiske land prøver å ta igjen resten av EU når de går over til grønnere alternative energikilder. Rapporten bemerker imidlertid et betydelig skifte i holdningen til grønne teknologier de siste årene.

Et bemerkelsesverdig eksempel på at et EU-land som tar en konservativ tilnærming til klimastrategi, finnes i Slovenia.

Rapporten bemerker at Slovenia reduserte klimaambisjonene betydelig når den nye regjeringen overtok i januar 2020. Den nye regjeringen ser ikke på den europeiske grønne avtalen som en økonomisk mulighet for landet.

I motsetning til Slovenia har Kroatia vært betydelig mer åpen for den europeiske Green Deal. I Kroatia har EUs klimainnsats generelt hatt en positiv mottakelse fra regjeringen, borgere og media, men virkningen av COVID-19-pandemien har marginalisert problemet. I tillegg har vedtakelsen og implementeringen av viktige klimarelaterte politikker møtt gjentatte forsinkelser, ifølge rapporten.

Fortsett å lese

Kroatia

EUs samholdspolitikk: 61 millioner euro for å støtte forskning og innovasjon for innovative applikasjoner i økonomi og samfunn i Kroatia

Publisert

on

EU-kommisjonen har godkjent en investering på mer enn € 61 millioner fra European Regional Development Fund å modernisere og utvide Ruđer Bošković Institute (RBI) i Zagreb, Kroatia, for å øke sin vitenskapelige forskningskapasitet med prosjektet 'Open Scientific Infrastructural Platforms for Innovative Applications in Economy and Society' (O-ZIP).

Samholds- og reformkommisjonær Elisa Ferreira (avbildet) sa: “Takket være dette EU-prosjektet vil instituttet bli mer konkurransedyktig og øke samarbeidet med lokale og internasjonale forskningspartnere og forretningsinteressenter. Gitt de globale utfordringene vi står overfor, er det viktig å investere i europeiske forskningsinstitutter og prosjekter for å løse samfunnsproblemer i sektorer som helse, mat og miljø. ”

Instituttets forbedrede kapasitet og arbeidsmiljø vil bidra til å trene en ny generasjon studenter innen tverrfaglige vitenskapelige felt med det ytterligere målet å motivere den nåværende generasjonen forskere til å bli i Kroatia, og bidra til landets økonomiske utvikling og innovasjon. Bedre tilknytning til næringslivet vil sikre at instituttets forskning møter reelle samfunnsproblemer i områder som miljø, klimaendringer, energi, helse og aldring. O-ZIP-prosjektet vil hjelpe landet å implementere det Smart spesialiseringsstrategi (S3) og prosjekter under EUs forsknings- og innovasjonsprogram (Horizon 2020) prioriteringer. Mer om EU-finansierte investeringer i Kroatia er tilgjengelig på Åpen dataplattform.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender