Kontakt med oss

Iran

«Det iranske folket er rede til å styrte regimet», sier opposisjonslederen til MEPene

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den valgte presidenten for Irans nasjonale motstandsråd, Maryam Rajavi, har oppfordret MEP-er til å støtte en mye tøffere holdning fra EU og dets medlemsland mot det teokratiske regimet i Teheran. Hun sa at folket i landet hennes hadde reist seg mot religiøs fascisme og hun kritiserte europeisk passivitet som svar på henrettelsene av demonstranter, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Maryam Rajavi kom tilbake til Europaparlamentet fire år etter sitt siste besøk, en periode som har sett en massiv vekst i folkelig motstand mot mullahenes styre i lran. Hun er nå valgt til president for det fremste opposisjonsorganet, Irans nasjonale motstandsråd. Kampen hennes har vart livet ut, siden hun deltok i studentprotester mot den siste sjahens diktatoriske styre.

Dusinvis av MEP-medlemmer fra forskjellige politiske grupper kom for å høre Maryam Rajavi. Hun sa at 112 fanger hadde blitt henrettet av regimet siden begynnelsen av mai, i et forsøk på å skape en atmosfære av terror for å forhindre ytterligere opprør. Folket hadde svart med protester mot disse brutale drapene men Europas svar hadde vært skuffende.

"Dessverre er vi vitne til mangel på handling fra EU og dens medlemsland," sa hun. «Er ikke å motsette seg henrettelser et av de velkjente prinsippene i EU? Så hvorfor når det gjelder Iran, nedtoner økonomiske interesser og politiske hensyn viktigheten av menneskerettighetssituasjonen?»

"Jeg er her i dag for å være stemmen til demonstrantene i Iran, spesielt kvinner, som har reist seg mot religiøst diktatur", la hun til, og sa at hennes budskap var at det iranske folket har reist seg for å styrte religiøs fascisme. "De avviser tyranni i alle dets former og vil fortsette i kampen inntil de oppnår frihet og demokrati."

Stanislav Polčak fra EPP-gruppen sa at Europaparlamentet må støtte opprettelsen av en demokratisk og sekulær republikk i Iran og beskrev det nasjonale motstandsrådet som den eneste aktive opposisjonen mot regimet. En annen EPP-parlamentsmedlem, Ivan Štefanec, sa at under Maryam Rajavis ledelse er folk i Iran «nærmere enn noen gang sin frihet». Han oppfordret de som fortsatt trodde det var mulig for EU å ha et konstruktivt forhold til regimet, til å huske historiens lærdom, at «når de står overfor fascismen, fungerer ikke appeasement».

Ryszard Czarnecki fra ECR-gruppen fordømte de som fortsatt håpet på business as usual med det iranske regimet, og sa at mullaene burde betale en høy pris for å levere droner til Russland for bruk i krigen i Ukraina. Men Jan Zahradil, også fra ECR, advarte om at noen EU- og amerikanske politikere er komfortable med status quo, som fortsatt trodde at de kunne gjøre avtaler med regimet.

Annonse

Inne i Iran vokser den organiserte motstanden. Det nasjonale motstandsrådet og dets kjernebestanddel, People's Mojahedin Organization (MEK), har utrettelig søkt demokratisk endring. Dets 10-punktsprogram krever en republikk med separasjon av religion og stat, full individuell og sosial frihet, likestilling, autonomi for etniske nasjonaliteter, eliminering av dødsstraff, et uavhengig rettsvesen, et fritt marked, oppløsning av revolusjonsgarden, og et ikke-atomvåpen Iran med internasjonal og regional sameksistens og samarbeid.

Maryam Rajavi oppfordret EU til å inkludere revolusjonsgarden i sin liste over terrororganisasjoner, for å utløse den såkalte "snapback-mekanismen" i Irans atomavtale fra 2016 som vil gjenopprette FNs sanksjoner mot regimet, for å utpeke regimet som et alvorlig trussel mot global fred og sikkerhet og for å anerkjenne det iranske folkets rett til å kjempe for å styrte regimet, samt det hun kalte «iransk ungdoms legitime kamp» mot revolusjonsgarden.

Protestene, sa hun, hadde avvist både det nåværende geistlige diktaturet og sjahens diktatur som gikk foran det; de var falske alternativer. "Det iranske folket er rede til å styrte regimet."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender