Kontakt med oss

Russland

MONDIS samarbeid med Russland

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Det britiske selskapet Mondi er verdensledende innen emballasje og papir. Selskapet er registrert i Storbritannia og har også kontor i Østerrike. I Russland er Mondi Group representert av et integrert anlegg for produksjon av papirmasse, emballasjepapir og høykvalitets ubestrøket papir (JSC Mondi SLPK) og tre prosessanlegg (LLC Mondi Aramil, LLC Mondi Pereslavl, LLC Mondi Lebedyan).

Den viktigste bedriften i Mondi-gruppen er fabrikken for produksjon av tremasse, emballasjepapir og ubestrøket tynt papir, lokalisert i Syktyvkar. Alle disse bedriftene jobber hovedsakelig for hjemmemarkedet og sysselsetter 5,300 XNUMX personer i Russland.

Reaksjon på krig i Ukraina

Den 10. mars ga Mondi ut en offisiell uttalelse angående sitt arbeid i Russland. Mondi bekreftet at flaggskipsvirksomheten Mondi Syktyvkarsky LP fortsetter å operere.

Den 4. mai, sa selskapet etter å ha evaluert alle opsjoner, besluttet styret å eliminere konsernets eiendeler i Russland. Men "det er ingen sikkerhet om tidspunktet for avtaleinngåelsen, så vel som strukturen," sa selskapet.

6. mai publiserte TASS en publikasjon om at JSC Mondi Syktyvkarsky LPK, en av de største papirprodusentene i Russland, fortsetter å jobbe jevnt og trutt. Suspensjon av aktiviteter er ikke planlagt etter kunngjøringen av Mondi-gruppen om salg av sine eiendeler i Russland, sa den første nestlederen for regjeringen i republikken Komi Elmira Akhmeeva.

Den 3. juni ga daglig leder i Mondi SYK LPK Klaus Peller et intervju hvor han kort uttalte:

Annonse

Alle maskiner i produksjonen fungerer i normal modus;
Inntektene har holdt seg på samme nivå, og valutakursen svinger konstant;
med kontor- og offsetpapir er situasjonen annerledes: det selges hovedsakelig i Russland og CIS-landene;
Mondi er nå den eneste tremasse- og papirfabrikken i Russland hvis sortiment ikke har endret seg i det hele tatt når det gjelder kvalitet;

11. juni 2022 støttet Mondi SLPK sykkelkampanjen "Vi er Russland! Vi er sammen!", og ga midler til å organisere et sykkelrally.

15. juni annonserte Pavel Buslaev, finansdirektør i Mondi Syktyvkar LPK JSC, at Mondi Syktyvkar-anlegget nå eksperimenterer med produksjon av emballasje som skal erstatte Tetra Pak. Den samme informasjonen ble bekreftet av Russlands visestatsminister, Victoria Abramchenko, som sa at på bakgrunn av Tetra Paks avgang fra Russland, ville det ikke være noen problemer med emballasje i landet - selskapets produkter vil kunne erstattes på bekostning av eksisterende teknologier, råvarer og ressurser.

4. august, under en kvartalsvis pressekonferanse, kunngjorde Mondi at fra og med 30. juni 2022, mens dialogen med flere potensielle kjøpere pågikk, fortsatte deres russiske virksomheter å operere og var lønnsomme. På denne bakgrunn måtte ledelsen estimere virkelig verdi av foretakene. Selskapets ledelse la vekt på den komplekse og byråkratiske prosessen med salget og nevnte ikke spesifikke vilkår for overføring av sine russiske eiendeler til de nye eierne. Som svar startet det ukrainske samfunnet en sosial mediekampanje med hashtaggen #MondiBloodyPackaging , og ba Mondi og kundene deres om å slutte å samarbeide med Russland.
12. august kunngjorde selskapet at det solgte sin viktigste russiske eiendel – Joint Stock Company Mondi Syktyvkar, for RUB 95 milliarder (rundt € 1.5 milliarder med gjeldende valutakurs), som betales kontant ved ferdigstillelse. Det skal bemerkes at kontraktsbeløpet er mer enn det dobbelte av verdien av alle Mondis eiendeler, som den rapporterte i fjor (687 millioner euro).

Til tross for kunngjøringen om salget av Syktyvkarsk LPK, eier Mondy fortsatt tre foretak i Russland som fortsetter å operere.

I tillegg er identiteten til den nye eieren av foretaket attraktiv. Viktor Kharitonin er den ledende produsenten av "Sputnik V"-vaksinen, en oligark nær visestatsminister Tatyana Holikova, hvis protégé er sjefen for Komi, Vladimir Uyba (Mondi SLPK ligger i republikken Komi). I 2022 estimerte Forbes Kharitonins formue til 1.4 milliarder dollar – dette er den 66. plassen på listen over de rikeste russerne.

Likevel overstiger prisen på Mondi SLPK litt den totale formuen til Kharitonin, som, tatt i betraktning hans nærhet til russiske myndigheter, driver forslagene om statlig økonomisk støtte for å skaffe seg en så verdifull eiendel, nødvendig for å tilfredsstille emballasjeetterspørselen til det indre markedet. Viktor Kharitonin er på listen over kandidater for ukrainske sanksjoner fra den ukrainske NACP.

konklusjonen
Selskapet reagerte på krigen i Ukraina og annonserte salg av sine produksjonsanlegg i Russland og ut av markedet.

Anleggene fortsetter imidlertid å fungere som vanlig. Driftsstansen uteble. Lederne bekrefter at Mondi fortsetter å jobbe. Den russiske regjeringen støtter deres aktivitet.

Salget av Mondi SLPK til en oligark nær den russiske regjeringen, gitt hans estimerte rikdom og aktivitetssfære, vil sannsynligvis bli delvis subsidiert av russiske myndigheter for å bevare en vital produksjonskapasitet. Selv til tross for kunngjøringen om det mistenkelige salget av Syktyvkarsk LPK, eier Mondy fortsatt tre foretak i Russland som fortsetter å operere.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender