Kontakt med oss

9

20 år siden 9/11: Uttalelse fra den høye representanten/visepresident Josep Borrell

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

September 11 drepte nesten 2001 mennesker og skadet over 3,000 mennesker det dødeligste angrepet i USAs historie da kaprede passasjerfly flyter ned i World Trade Center, Pentagon og inn i et felt i Somerset County, Pennsylvania.

Vi hedrer minnet om de som mistet livet på denne dagen, for 20 år siden. Ofre for terrorisme blir ikke glemt. Jeg uttrykker min inderlige medfølelse med det amerikanske folket, spesielt de som mistet sine nærmeste i angrepene. Terrorangrep er angrep mot oss alle.

9/11 markerte en sving i historien. Det endret grunnleggende den globale politiske agendaen-for første gang påkalte NATO artikkel 5, slik at medlemmene kunne svare sammen i selvforsvar, og den startet krigen mot Afghanistan.

Annonse

20 år senere forblir terrorgrupper som Al Qaida og Da'esh aktive og virulente mange steder i verden, for eksempel i Sahel, Midtøsten og Afghanistan. Angrepene deres har forårsaket tusenvis av ofre rundt om i verden, enorme smerter og lidelser. De prøver å ødelegge liv, skade lokalsamfunn og endre livsstilen vår. De prøver å destabilisere land som helhet, og de er spesielt utsatt for skjøre samfunn, men også våre vestlige demokratier og verdiene vi står for. De minner oss om at terrorisme er en trussel vi lever med hver dag.

Nå, som da, står vi fast bestemt på å bekjempe terrorisme i alle dens former, hvor som helst. Vi står i beundring, ydmykhet og takknemlighet til de som risikerer livet for å beskytte oss mot denne trusselen og de som reagerer i kjølvannet av angrepene.

Vår erfaring mot terrorisme har lært oss at det ikke er noen enkle svar eller raske løsninger. Å reagere på terrorisme og voldelig ekstremisme med makt og militær makt alene vil ikke hjelpe å vinne hjerter og sinn. EU har derfor tatt en integrert tilnærming, taklet grunnårsakene til voldelig ekstremisme, kuttet av terroristenes finansieringskilder og dempet terrorinnhold på nettet. Fem EU -sikkerhets- og forsvarsoppdrag rundt om i verden har mandat til å bidra til kampen mot terrorisme. I alle våre anstrengelser forplikter vi oss til å beskytte uskyldige liv, våre innbyggere og våre verdier, samt å opprettholde menneskerettigheter og folkerett.

Annonse

De siste hendelsene i Afghanistan tvinger oss til å revurdere vår tilnærming, i samarbeid med våre strategiske partnere, for eksempel USA og gjennom multilateral innsats, inkludert med FN, Global Coalition to Defeat Da'esh og Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

På denne dagen skal vi ikke glemme at den eneste veien videre er å stå samlet og fast mot alle som søker å skade og splitte samfunnene våre. EU vil fortsette å samarbeide med USA og alle dets partnere for å gjøre denne verden til et tryggere sted.

Annonse
Annonse
Annonse

Trender