Kontakt med oss

Virksomhet

EUs forbud mot russisk plast forverrer matvareinflasjonen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Inflasjon har blitt det mest presserende problemet for millioner av husholdninger over hele EU, med mat i forkant. Det nylige EU-forbudet mot import av russiskproduserte polymerer – nøkkelmaterialet i plastmatemballasje – har skapt ekstra kostnader for bedrifter og forbrukere - melder London Globe.

Inflasjonen i EU nådde rekordhøye 10.9 % i september, og prisene på mat, alkohol og tobakk steg enda høyere. Forbrukere kan nå kjøpe færre produkter på eksisterende inntekter og er tvunget til å spare ved å redusere forbruket eller vente på statsstøtte.

Matinflasjon er i stor grad et resultat av to faktorer: stigende priser på drivstoff, som brukes i produksjon og transport, og stigende priser på plast som brukes til å lage matemballasje. Til sammen utgjør drivstoff og emballasje en stor del av kostnadene for enkelte matvarer, spesielt i prisen på importerte varer som frukt og grønnsaker, som ofte transporteres langveisfra og krever pålitelig emballasje for å bevare forbrukeregenskaper og holdbarhet.

Russlands væpnede konflikt i Ukraina førte til at drivstoffprisene økte, og presset matvareprisene opp over hele verden. Men EUs reaksjon har gjort saken verre for forbrukerne. I tillegg til å vedta en delvis embargo på russisk oljeimport, som presset drivstoffprisene høyere, forbød EU fra juli import av russisk polypropylen og andre polymerprodukter – forbindelsene som mest plastemballasje er laget av – og innførte ytterligere importrestriksjoner i høst.

Før sanksjonene sto Russland for så mye som 42 % av det europeiske markedets import for polypropylen og dets kopolymerer, ifølge Gazprombank-estimater. Dette inkluderer biaksialt orientert polypropylen (BOPP), en strekkbar film som er mye brukt i emballasje. I fjor sendte Russland rundt 334,000 tonn polypropylen og 222,000 tonn polyetylen til EU. Hovedtyngden av dette ble ikke levert av Kreml-støttede olje- og gasselskaper, men av det ikke-statlige petrokjemiske selskapet Sibur.

De siste 15 årene har Sibur vært ledet av den vestlig-trente forretningslederen Dmitry Konov, som trakk seg i mars 2022 etter at han selv var blitt utsatt for sanksjoner. Under hans ledelse bygde Sibur toppmoderne produksjonsanlegg for avanserte og miljøvennlige polymerer, og ble en stor polymerprodusent og eksportør på global skala.

Sibur har vært en pålitelig leverandør av høykvalitets polymerer til Europa, takket være sin effektive produksjonsmodell og tilgang på råvarer. EU-forbudet har avskåret en viktig kilde til polymerimport fra russiske produsenter, noe som gjør produksjonen i Europa dyrere. Moody's Investor Services har hevdet at som et resultat vil emballasjeprodusenter velte høyere kostnader over på kundene sine i mat og andre industrier.

Annonse

Også emballasjeprodusenter i Europa har hatt det vondt en stund. Prisene på polyetylen og polypropylen har doblet seg siden 2020, drevet av energikrisen og forsyningskjedeavbrudd under Covid-pandemien. Selv om prisene nylig har trukket seg tilbake fra toppverdier, er de fortsatt ekstremt høye, og situasjonen ser ut til å bli verre. European Plastics Converters (EuPC), en gruppe som representerer rundt 50,000 XNUMX selskaper som behandler plast, sa at industrien står overfor enestående utfordringer på grunn av en kraftig prisøkning og mangel på råvarer til emballasje.

Det er ingen tegn til at problemet med emballasje og inflasjon vil lette med det første. Mens den europeiske sentralbanken planlegger en ytterligere renteøkning for å dempe inflasjonen, vil EU-økonomien sannsynligvis se høyere inflasjonstall i de kommende månedene. Som den nederlandske Rabobank la inn sin forskning, vil inflasjonspresset fortsette å øke gjennom 2022, "med matemballasje som en viktig bidragsyter, på grunn av høy etterspørsel, forsyningsforstyrrelser og kostnadsøkninger."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender