Kontakt med oss

Amazon

Innfødte ledere presser nytt mål for å beskytte Amazon mot avskoging

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Luftfoto viser en elv og en avskoget tomt av Amazonas nær Porto Velho, Rondonia State, Brasil 14. august 2020. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo/File Photo

Urfolksgrupper oppfordret verdens ledere søndag (5. september) til å støtte et nytt mål for å beskytte 80% av Amazonas -bassenget innen 2025, og sa at det var nødvendig med tøffe tiltak for å stoppe avskoging som presser jordens største regnskog utover et punkt uten retur, skrive Matthew Green og Jake Spring.

Amazonas delegater lanserte sin kampanje på en ni dager lang konferanse i Marseille, der flere tusen tjenestemenn, forskere og kampanjer legger grunnlaget for FNs forhandlinger om biologisk mangfold i den kinesiske byen Kunming neste år. Les mer.

Annonse

"Vi inviterer det globale samfunnet til å slutte seg til oss for å snu ødeleggelsen av hjemmet vårt og ved å beskytte planetenes fremtid," sa José Gregorio Diaz Mirabal, hovedkoordinator for COICA, som representerer urfolk i ni Amazonas-nasjoner. Reuters.

I underkant av 50% av Amazonas -bassenget er for tiden under en eller annen form for offisiell beskyttelse eller urfolks forvaltning, ifølge forskning utgitt i fjor.

Men presset fra ranching, mining og oljeleting vokser. I Brasil, som er hjemsted for 60% av biomet, har avskogingen steget siden den høyreorienterte presidenten Jair Bolsonaro tiltrådte i 2019, og nådde en høyde på 12 år i fjor og fikk et internasjonalt ramaskrik.

Annonse

Amazonasbassenget som helhet har mistet 18% av det opprinnelige skogdekket mens ytterligere 17% er blitt degradert, ifølge et landemerke studere utgitt i juli av Science Panel for Amazon, basert på forskning fra 200 forskere.

Hvis avskogingen når 20%-25%, kan den tippe Amazonas til en dødsspiral der den tørker ut og blir savanne, ifølge den brasilianske jordforskeren Carlos Nobre.

Samlingen i Marseille er den siste 'World Conservation Congress', et arrangement som arrangeres hvert fjerde år av International Union for Conservation of Nature, et forum som samler regjeringer, sivilsamfunn og forskere.

COICA vil at kongressen skal godkjenne sin 'Amazonia80x2025'erklæring om å gi forslaget en større sjanse til å få tak i Kunming, der regjeringer skal diskutere mål for å beskytte biologisk mangfold i løpet av det neste tiåret.

Annonse
Annonse
Annonse

Trender