Kontakt med oss

Dyrevelferd

'End the Cage Age' - En historisk dag for dyrevelferd

Publisert

on

Věra Jourová, visepresident for verdier og åpenhet

I dag (30. juni) foreslo EU-kommisjonen et lovgivningsmessig svar på 'End the Cage Age' European Citizens 'Initiative (ECI) støttet av over en million europeere fra 18 forskjellige stater.

Kommisjonen vil vedta et lovforslag innen 2023 om å forby bur for et antall husdyr. Forslaget vil avvikle og til slutt forby bruk av bursystemer for alle dyr som er nevnt i initiativet. Det vil omfatte dyr som allerede er omfattet av lovgivningen: verpehøner, purker og kalver; og andre nevnte dyr inkludert: kaniner, hylser, lagoppdrettere, slagtekyllingavlere, vaktler, ender og gjess. For disse dyrene har kommisjonen allerede bedt EFSA (European Food Safety Authority) om å utfylle eksisterende vitenskapelig bevis for å fastslå forholdene som er nødvendige for forbud mot bur.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommisjonen allerede forpliktet seg til å foreslå en revisjon av lovgivningen om dyrevelferd, inkludert transport og oppdrett, som for tiden gjennomgår en kondisjonskontroll, som skal avsluttes innen sommeren 2022.

Kommisjonær for helse og mattrygghet Stella Kyriakides sa: ”I dag er en historisk dag for dyrevelferd. Dyr er kjente vesener, og vi har et moralsk, samfunnsmessig ansvar for å sikre at forholdene på gården for dyr gjenspeiler dette. Jeg er fast bestemt på å sørge for at EU forblir i forkant av dyrevelferden på den globale scenen, og at vi lever opp til samfunnets forventninger. ”

Parallelt med lovgivningen vil Kommisjonen søke spesifikke støttetiltak på sentrale politikkområder. Spesielt vil den nye felles landbrukspolitikken gi økonomisk støtte og insentiver - for eksempel det nye miljøordningsinstrumentet - for å hjelpe bøndene med å oppgradere til mer dyrevennlige anlegg i tråd med de nye standardene. Det vil også være mulig å bruke Just Transition Fund og Recovery and Resilience Facility for å støtte bønder i tilpasningen til burfrie systemer.

Dyrevelferd

Bruk av antibiotika hos dyr avtar

Publisert

on

Bruk av antibiotika har redusert og er nå lavere hos matproduserende dyr enn hos mennesker, sier PDF-ikonet siste rapport utgitt av European Food Safety Authority (EFSA), Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) og European Center for Disease Prevention and Control (ECDC).

I en One Health-tilnærming presenteres rapporten fra de tre EU-byråene data om antibiotikaforbruk og utvikling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa for 2016-2018.

Det betydelige fallet i antibiotikabruk hos matproduserende dyr tyder på at tiltakene på landsnivå for å redusere bruken viser seg å være effektive. Bruk av en klasse antibiotika kalt polymyxiner, som inkluderer colistin, nesten halvert mellom 2016 og 2018 hos matproduserende dyr. Dette er en positiv utvikling, ettersom polymyxiner også brukes på sykehus for å behandle pasienter smittet med multiresistente bakterier.

Bildet i EU er mangfoldig - situasjonen varierer betydelig etter land og etter antibiotikaklasse. For eksempel brukes aminopenicilliner, 3. og 4. generasjons cefalosporiner og kinoloner (fluorokinoloner og andre kinoloner) mer hos mennesker enn hos matproduserende dyr, mens polymyxiner (kolistin) og tetracykliner brukes mer i matproduserende dyr enn hos mennesker .

Koblingen mellom bruk av antibiotika og bakteriell resistens

Rapporten viser at bruk av karbapenemer, 3. og 4. generasjons cefalosporiner og kinoloner hos mennesker er assosiert med resistens mot disse antibiotika i Escherichia coli infeksjoner hos mennesker. Lignende assosiasjoner ble funnet for matproduserende dyr.

Rapporten identifiserer også koblinger mellom antimikrobielt forbruk hos dyr og AMR i bakterier fra matproduserende dyr, som igjen er assosiert med AMR i bakterier fra mennesker. Et eksempel på dette er Campylobacter spp. bakterier, som finnes i matproduserende dyr og forårsaker matbårne infeksjoner hos mennesker. Eksperter fant en sammenheng mellom resistens hos disse bakteriene hos dyr og motstand hos de samme bakteriene hos mennesker.

Bekjempelse av AMR gjennom samarbeid

AMR er et betydelig globalt folkehelseproblem som representerer en alvorlig økonomisk byrde. One Health-tilnærmingen implementert gjennom samarbeid mellom EFSA, EMA og ECDC, og resultatene presentert i denne rapporten krever fortsatt arbeid for å takle AMR på nasjonalt, EU og globalt nivå i helsesektoren.

Mer informasjon

Fortsett å lese

dyre~~POS=TRUNC

Hjelp bønder til å avslutte buroppdrett

Publisert

on

“Vi støtter på det sterkeste Citizens 'Initiative' End the Cage Age 'for husdyr. Sammen med 1.4 millioner europeere ber vi kommisjonen foreslå de riktige tiltakene for å avslutte oppdrett av bur, ”sa Michaela Šojdrová MEP, EPP-gruppemedlem i parlamentets landbrukskomité.

“Dyrevelferd kan best garanteres når bønder får de rette insentivene for det. Vi støtter en jevn overgang fra bur til alternative systemer innen en tilstrekkelig overgangsperiode som vurderes for hver art spesifikt, ”la Šojdrová til.

Ettersom EU-kommisjonen har lovet å foreslå ny dyrevelferdslovgivning i 2023, understreker Šojdrová at en konsekvensutredning må gjøres før, innen 2022, inkludert kostnadene for den nødvendige transformasjonen på både kort og lang sikt. ”Ettersom forskjellige arter, verpehøner eller kaniner, krever forskjellige forhold, må forslaget dekke disse forskjellene med en art etter art, innen 2027. Bønder trenger overgangsperioder og en kompensasjon for de høyere produksjonskostnadene,” sa Šojdrová.

“For å garantere dyrevelferd og ikke forringe våre europeiske bønder, trenger vi effektiv kontroll hvis importerte produkter overholder EUs dyrevelferdsstandarder. Importerte produkter må overholde europeiske dyrevelferdsstandarder, slik at vår høykvalitetsproduksjon ikke blir erstattet av import av lav kvalitet, ”understreket Šojdrová.

Fortsett å lese

Dyrevelferd

130.000 sauer fra Romania forventes å dø på grunn av Suez-flaskehalsen

Publisert

on

Du tror kanskje Suez-krisen er over, men ikke for hundretusener av levende dyr som fremdeles er fanget i Suez-krysset, dyr som nå går tom for mat og vann. Det er totalt over 200.000 levende dyr som kommer fra Colombia, Spania og mer enn halvparten fra Romania som ennå ikke har nådd destinasjonen. Det er sannsynlig at de vil dø ettersom fôr og vann raskt renner ut i de overfylte skipene som tar dem til slakt - skriver Cristian Gherasim

Den maritime blokaden generert av Ever Given kan ha passert, men det er fortsatt mange skip som bryr seg om levende dyr over tusenvis av kilometer som ikke engang har krysset Suez til tross for forventning om at de kanskje hadde blitt prioritert på grunn av den skjøre lasten faktum at de er dager etter planen.

Dyrevelferdsorganisasjoner forklarte at selv om EU-lovgivningen krever at transportører laster 25 prosent mer mat enn planlagt for turen i tilfelle forsinkelser, skjer det sjelden.

Dyres rettighetsorganisasjoner sier at selv med 25 prosent buffer ville disse skipene nå gå tom for dyrefôr lenge før de ankom havnen.

For eksempel var skip som forlot Romania 16. mars planlagt å ankomme Jordan 23. mars, men i stedet ville det nå tidligst komme til havn 1. april. Det er en forsinkelse på ni dager. Selv om skipet hadde de nødvendige 25 prosent ekstra dyrefôr, ville det bare vart i 1.5 dager

Noen av de 11 skipene som var full til randen som forlot Romania med 130.000 levende dyr til de persiske golfstatene, har gått tom for mat og vann allerede før Ever Given ble kastet. Rumenske myndigheter sa i en pressemelding at de har blitt informert om at skipene vil bli prioritert, men ingenting av den typen skjedde, sa ikke-statlige organisasjoner.

Det er veldig sannsynlig at vi aldri vil vite størrelsen på den verste maritime dyrevelferdskatastrofen i historien, da transportører regelmessig kaster døde dyr over bord for å skjule bevisene. Mer, Romania ville heller ikke gi ut informasjonen fordi den ikke ville se bra ut og myndighetene vet at den ville føre til etterforskning.

Levende dyr blir sakte bakt levende i den brennende varmen fra de begrensede metallbeholderne.

Gjentatt undersøkelser viste at dyr som ble eksportert til Gulf-landene døde av de høye temperaturene, ble lastet voldsomt ut av skip, klemt i bilstammer og slaktet av ufaglærte slaktere

Romania eksporterer mye levende dyr til tross for de forferdelige forholdene. Det har blitt utpekt av EU-kommisjonen for sin dårlige praksis når det gjelder eksport av levende dyr. Bare i fjor druknet mer enn 14,000 sauer da et lasteskip kantret utenfor Svartehavskysten. Et år før EUs kommisjonær for mattrygghet ba om at eksporten ble suspendert på grunn av varmen. Romania doblet eksporten.

Eksport av levende dyr er ikke bare grusomt, men også skadelig for økonomien. Bønder som mangler lokale kjøttforedlingsanlegg, sier at de taper penger på å måtte sende husdyrene sine utenlands. Levende dyr selges 10 ganger billigere enn om kjøttet skulle behandles i landet og deretter eksporteres.

Eksport av levende dyr fra Romania forblir uforminsket selv i de varme sommermånedene til tross for gjentatte advarsler fra Brussel, til tross for at land som Australia og New Zeeland satte en stopper for det, og til tross for at dette er et økonomisk tull. Eksperter og studier viser at bearbeidet og nedkjølt kjøtt ville være mer fordelaktig, gi økonomiske fordeler og høyere avkastning

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender