Kontakt med oss

Klima forandringer

Hva vil skje med europeiske skoger når verden blir varmere?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

  • Om 50 år kan skogen, slik vi kjenner dem, forsvinne fra deler av verden på grunn av klimaendringer.
  • Appsilon, et dataanalyseselskap, bygget Fremtidens skoger – en datavisualiseringsapp for å vise hvordan ulike klimascenarier vil påvirke europeiske skoger. Det gir et nøkternt blikk inn i fremtiden, der deler av kontinentet blir uegnet for noen store treslag.
  • Skogmigrasjonsprosessen, avbildet i appen, kan ha alvorlige konsekvenser for naturvern og skogforvaltning, og påvirke både lokale økosystemer og økonomier.

Trær er i bevegelse. Økende temperaturer og avtagende nedbør forårsaker endringer i plantefordelinger over hele verden. Appsilon, et datavitenskapsselskap, opprettet Future Forests – et datavisualiseringsdashbord – som viser hvordan tremigrasjon kan se ut i løpet av de neste 50 årene. Den er basert på en studere av polske forskere, som analyserte anslått rekkevidde og trusselnivåer for 12 europeiske skogtrearter under tre forskjellige klimaendringer.

Klikk her for å se fremtiden til europeiske skoger.

"Et bilde er verdt tusen ord. Det er derfor datavisualisering er et så kraftig verktøy. Vi ønsket å skildre studiens resultater for å trekke folks oppmerksomhet til skogmigrasjon som en av de mindre kjente konsekvensene av klimaendringer. Skiftet i utbredelsen av treslag høres ikke så ille ut. Men ser det meste av Europa fremhevet i rødt på grunn av at sølvbjørk fullstendig forsvant fra kontinentet vårt? Det er da alarmklokkene begynner å ringe,” sa Filip Stachura, administrerende direktør i Appsilon.

Hvor stor er trusselen?

"Vår studie har vist at alle de analyserte artene vil stå overfor en betydelig nedgang i egnet habitatområde. Dette ville bety slutten på skogen slik vi kjenner dem i en betydelig del av Europa. De økologiske konsekvensene av slike endringer vil være alvorlige både for skogforvaltningen og naturvernet. Det kan bety at noen spiselige planter og sopp blir sjeldne. For eksempel kan overgangen fra barskog til løvskog redusere produksjonen av blåbærfrukt med det halve, og tyttebær kan nesten forsvinne, sier professor Marcin Dyderski fra Institutt for dendrologi, det polske vitenskapsakademiet.

Appsilons app, basert på studien til prof. Dyderski et al., lar brukerne se inn i skogens fremtid i tre forskjellige klimaendringer - optimistiske, moderate og pessimistiske. Avhengig av hvordan de reagerer, ble trærne stemplet som vinnere, som vil trives og utvide seg under de nye omstendighetene, tapere, hvis habitat vil reduseres med mer enn 50 %, og romvesener – nordamerikanske arter plantet i skog, som kan utvide seg eller trekke seg sammen rekkeviddene deres.

«Trær har potensial til å være vår supermakt i kampen mot klimakrisen. Deres karbonbindende evner kan bidra til å redusere utslipp og trekke det eksisterende karbonet ut av atmosfæren. Men trær er også ofre for klimaendringer. Appen vår gir et blikk inn i den alvorlige fremtiden. Men det er fortsatt tid til å handle for å endre det. Og det er det vi fokuserer på, sier Andrzej Białaś, Data for Good Lead hos Appsilon.

Annonse

Om Appsilon

Appsilon tilbyr innovative dataanalyse- og maskinlæringsløsninger for Fortune 500-selskaper, frivillige organisasjoner og ideelle organisasjoner. Selskapets kjerneformål er å fremme teknologi for å bevare og forbedre livet på jorden. Forpliktet til å påvirke verden positivt, og Appsilons team bidrar rutinemessig med tid og ferdigheter til Data for godt prosjekter, og tilbyr mange av sine tjenester til betydelig reduserte priser eller pro-bono.

Om Institutt for dendrologi, PAS

Institutt for dendrologi, det polske vitenskapsakademiet, i Kórnik er en vitenskapelig enhet som utfører tverrfaglig forskning på biologien til treplanter på alle nivåer i deres organisasjon. Instituttet forsker innen to vitenskapelige disipliner: biologiske vitenskaper og skogvitenskap. Forskningsretninger som følges ved instituttet inkluderer: biogeografi og systematikk, fysiologi og økofysiologi, molekylærbiologi, frøbiologi, biokjemi, genetikk, proteomikk, økologi, bioindikasjon, fytoremediering, mykologi og mykorrhiza, seleksjon, avl og forplantning av treplanter, entomologi, og biologi av invasive arter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender