Kontakt med oss

Klima forandringer

"Historisk seier": Bangladeshisk klimaforkjemper hyller COP27-gjennombruddet på tap og skade

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Klimakonferansen COP27 i Sharm el Sheikh i Egypt står i fare for å bli husket som det internasjonale toppmøtet der det ikke ble avtalt nok til å sette verden virkelig på kurs for å eliminere fossilt brensel. Men det var ett område hvor det ble gjort mer fremgang enn mange hadde forventet, med enighet om et taps- og skadefond, skriver politisk redaktør Nick Powell.

"Det er en historisk seier å få fondet" var reaksjonen til klimaforkjemperen Saleemal Huq på det ene virkelige gjennombruddet på COP27. Den bangladeshiske direktøren for International Centre for Climate Change and Development sa at et taps- og skadefond har vært et krav fra de mest sårbare landene i lang tid, men at det alltid har vært blokkert av utviklede land.

Fondet er for landene som har hatt størst utbytte av industriutvikling drevet av kull, olje og gass for å kompensere land som er hardest rammet av flom, tørke, stigende havnivå og andre konsekvenser av klimaendringer. Bangladesh er en av nasjonene som er mest utsatt for disse farene, til tross for at de har gitt et ubetydelig bidrag til globale karbonutslipp.

Professor Huq, som er basert ved det uavhengige universitetet i Bangladesh, sa at forskjellen denne gangen var utviklingslandenes enhet i å presse på for fondet, selv om han la til at "nå må vi bygge videre på det og få det til å levere noe. til menneskene som lider».

For et år siden, på COP26 i Glasgow i Skottland, advarte Saleemul Huq om at COP-prosessen hadde mislyktes fordi "vi har gjort det 26 ganger og klimaendringene skjer mens vi snakker", og argumenterte for at det ikke lenger bare var et spørsmål om tilpasning og avbøtende etter hvert som tap og skade skjedde.

Han sa at det å bare gå med på en dialog for å diskutere tap og skade var helt uakseptabelt når han snakket om noen av de mest sårbare menneskene på planeten. Mye vil nå avhenge av hvor snart, hvor mye og hvor ofte verdens rikere nasjoner bidrar til fondet.

Lederen for Europaparlamentets delegasjon i Sharm el Sheikh, Grønn MEP Bas Eickhout, trakk frem taps- og skadefondet som COP27s eneste prestasjon. «EU viste lederskap og brøt fastlåsen ved å erklære seg for et fond. Som et resultat oppnådde COP tross alt noe, sa han.

Annonse

«Jeg er fortsatt trist over at vi er så langt unna å nå klimamålet i Paris, men jeg er optimistisk over at den multilaterale prosessen ikke har kollapset, til tross for alle undergangsprofetiene. Det er fremgang og håp om mer», la Bas Eickhout til, og beskrev likevel COP27 som en «glipp sjanse».

«Jo lenger vi holder oss til kull, olje og gass, jo mer katastrofale blir konsekvensene av klimaendringene og til slutt kostnadene. Beslutningen om etablering av et taps- og skadefond er et viktig politisk signal, men vil fortsatt stå i sentrum for mange diskusjoner på de kommende konferansene, sa han.

Han advarte om at det fortsatt er uklart hvilke land som vil betale til fondet og hvilke som vil være berettiget til støtte, noe som bør nå de mest sårbare menneskene og de hardest rammet av klimaendringer.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender