Kontakt med oss

Klima forandringer

Når flom treffer Vest-Europa, sier forskere at klimaendringene øker kraftig regn

Publisert

on

En syklist kjører gjennom en oversvømmet gate etter kraftige nedbørsmengder i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 16. juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen
Brannmenn går en oversvømt gate etter kraftige nedbørsmengder i Erftstadt-Blessem, Tyskland, 16. juli 2021. REUTERS / Thilo Schmuelgen

Den ekstreme nedbøren som forårsaker dødelig flom over hele Vest-Tyskland og Belgia har vært så alarmerende, mange over hele Europa spør om klimaendringene har skylden, skrive Isla Binnie og Kate Abnett.

Forskere har lenge sagt at klimaendringene vil føre til tyngre nedbør. Men å bestemme dens rolle i forrige ukes nådeløse regnskyll vil ta minst flere uker å undersøke, sa forskere på fredag.

"Flom skjer alltid, og de er som tilfeldige hendelser, som terningkast. Men vi har endret oddsen for å kaste terningene," sa Ralf Toumi, klimaforsker ved Imperial College London.

Siden nedbøren begynte, har vann brutt elvebredder og gått gjennom samfunn, veltet telefontårn og revet hjem langs veien. I det minste 157 mennesker er drept og hundrevis til manglet fra lørdag (17. juli).

Floden sjokkerte mange. Tysklands kansler Angela Merkel kalte flommene en katastrofe, og lovet å støtte de berørte gjennom disse "vanskelige og skumle tider."

Generelt gjør den økende gjennomsnittlige globale temperaturen - nå omtrent 1.2 grader Celsius over det førindustrielle gjennomsnittet - kraftig nedbør mer sannsynlig, ifølge forskere.

Varmere luft holder mer fuktighet, noe som betyr at mer vann vil slippe ut til slutt. Mer enn 15 centimeter regn gjennomvåt den tyske byen Köln tirsdag og onsdag.

"Når vi har denne kraftige nedbøren, er atmosfæren nesten som en svamp - du klemmer en svamp og vannet renner ut," sa Johannes Quaas, professor i teoretisk meteorologi ved Leipzig universitet.

En 1-graders økning i gjennomsnittlig global temperatur øker atmosfærens kapasitet til å holde vann med 7%, har klimaforskere sagt og øker sjansen for kraftige nedbørshendelser.

Andre faktorer, inkludert lokal geografi og lufttrykkssystemer, bestemmer også hvordan bestemte områder påvirkes.

Geert Jan van Oldenborgh fra World Weather Attribution, et internasjonalt vitenskapelig nettverk som analyserer hvordan klimaendringer kan ha bidratt til spesifikke værhendelser, sa at han forventet at det kunne ta uker å fastslå en sammenheng mellom regnet og klimaendringene.

"Vi er raske, men vi er ikke så raske," sa van Oldenborgh, klimaforsker ved Royal Netherlands Meteorological Institute.

Tidlige observasjoner antyder at regnet kan ha blitt oppmuntret av et lavtrykkssystem parkert over Vest-Europa i flere dager, da det ble blokkert fra å komme videre av høyt trykk mot øst og nord.

Flommene følger bare noen uker etter at en rekordstor varmebølge drepte hundrevis av mennesker i Canada og USA. Forskere har siden sagt at ekstrem varme ville ha vært "praktisk talt umulig" uten klimaendringer, noe som hadde gjort en slik hendelse minst 150 ganger mer sannsynlig å forekomme.

Europa har også vært uvanlig varmt. Den finske hovedstaden Helsingfors, for eksempel, hadde nettopp sin mest brennende juni på rekord siden 1844.

Denne ukens regn har ødelagt nedbør og elvenivårekorder i områder i Vest-Europa.

Selv om forskere har spådd værforstyrrelser fra klimaendringer i flere tiår, sier noen at hastigheten som disse ekstremene treffer har overrasket dem.

"Jeg er redd for at det ser ut til å skje så raskt," sa Hayley Fowler, en hydroklimatolog ved Newcastle University i Storbritannia, og bemerket de "alvorlig rekordhuggende begivenhetene over hele verden, innen uker etter hverandre."

Andre sa at nedbøren ikke var så overraskende, men at den høye dødstallene antydet at områder manglet effektive varslings- og evakueringssystemer for å takle ekstreme værhendelser.

"Regnfall tilsvarer ikke katastrofe," sa Imperial College Londons Toumi. "Det som virkelig er urovekkende er antall omkomne ... Det er en vekker."

EU foreslo denne uken en rekke klimapolitikker som hadde som mål å kutte blokkens planetutvarmingsutslipp innen 2030.

Å redusere utslipp er avgjørende for å bremse klimaendringene, sa Stefan Rahmstorf, en oceanograf og klimaforsker ved Potsdam Institute for Climate Impact Research.

"Vi har allerede en varmere verden med smeltende is, stigende hav, mer ekstreme værhendelser. Det vil være med oss ​​og med de neste generasjonene," sa Rahmstorf. "Men vi kan fortsatt forhindre at det blir mye verre."

Klima forandringer

Den europeiske handlingsdagen for klimapakten

Publisert

on

I dag (29. juni) deltar konserndirektør Frans Timmermans i Klimapaktens handlingsdag. Denne digitale dagen på en dag har som mål å øke bevisstheten om mulighetene Den europeiske klimapakten for å love individuell og kollektiv klimahandling, dele oppløftende historier og koble mennesker til handlinger i sitt eget land og lokalsamfunn. Programmet inkluderer et hovedarrangement, separate lanseringer i forskjellige EU-land, matchmaking og ekspertråd, og en workshop som samler unge i alderen 15-30 fra hele Europa for å lage innovative prosjekter sammen. De Den europeiske klimapakten er et EU-bredt initiativ som inviterer mennesker, samfunn og organisasjoner til å delta i klimatiltak og bygge et grønnere Europa, som hver tar skritt i sine egne verdener for å bygge en mer bærekraftig planet. Pakten ble lansert i desember 2020 og er en del av European Green Deal, og hjelper EU med å nå sitt mål om å være det første klimanøytrale kontinentet i verden innen 2050. For mer informasjon og for å registrere deg, besøk Klimapaktens handlingsdag og Youth Climate Pact Challenge nettsider.

Fortsett å lese

Klima forandringer

Utdanning for klimakoalisjon: EU-kommisjonen organiserer første samling av unge mennesker og utdanningssamfunn

Publisert

on

På 22 juni, Utdannelse for klima Koalisjonen møttes i en online konferanse, der studenter, lærere, utdanningsinstitusjoner og interessenter diskuterte med beslutningstakere hvordan unge og utdanningssamfunnet generelt kan involveres i å oppnå et klimanøytralt og bærekraftig samfunn gjennom konkrete handlinger. Jegnnovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom Kommisjonær Mariya Gabriel sa: "'For å gjøre en forskjell' - dette handler det om #EducationForClimate Coalition. For å gjøre en forskjell i skolen din, i nabolaget ditt, i regionen du bor i, og hvor du bidrar aktivt til den grønne overgangen samfunnene våre gjennomgår. ” 

Under konferansen åpnet et samfunnspanel med kommissær Gabriel, minister Tiago Brandão Rodrigues, portugisisk utdanningsminister fra rådets formannskap, og Anne Karjalainen, medlem av Regionkomiteen / FI / PES, formann for SEDEC-kommisjonen konferansen. Elever, lærere og utdanningsinteressenter presenterte deretter den første samdesignede samfunnsprototypen, og deltakerne lærte hvordan de kan delta i en serie workshops som blir organisert fra juli til november 2021. The Education for Climate Coalition ble lansert i desember 2020 for å mobilisere utdannings- og opplæringssamfunnet til å samarbeide om å oppnå et klimanøytralt og bærekraftig EU. Gjennom et nytt nettsidee, kan studenter, lærere og andre interesserte i utdanningssystemet bli med i samfunnet og delta i klimarelaterte utdanningstiltak. Mer informasjon og en registrererg av konferansen er tilgjengelig online.

Fortsett å lese

Bulgaria

Sør-Europas beste spillere innen takling av klimaendringer

Publisert

on

A rapporterer publisert av European Council on Foreign Relations viser at Romania og Hellas er blant regionens mest aktive EU-medlemsland i klimaendringsspørsmål, skriver Cristian Gherasim, Bucuresti-korrespondent.

Arbeidet med å øke bruken av fornybar energi har tatt seg opp Hellas, samt planer om å legge ned kullkraftverk og fortsette med den grønne energiomstillingen.

Den økonomiske nedgangen som COVID 19-pandemien medførte, kan også ha spilt en rolle i å sette dagsorden for Hellas innsats for å utvikle alternative energimidler. Hellas søker å bringe mye behov utenlandske investorer, og det kan bare være måten å gjøre det på å gå mot grønn energi. Hellas satser også på å posisjonere seg som en leder i klimatiltak og er nå for tiden involvert i et utviklingsprosjekt med den tyske bilprodusenten Volkswagen, viser ECFR-rapporten.

En annen frontløper i å søke grønne teknologier er Romania som ser på den mye omtalte europeiske Green Deal som en mulighet til å utvikle økonomien og stole mer på grønn energi etter hvert som investorer blir mer oppmerksomme på klimautfordringsspørsmålet.

Også i Romania har det vært langvarige debatter om utfasing av kull. Den siste måneden brøt det ut landsomfattende kontroverser da mer enn 100 gruvearbeidere i Jiu-dalen i Romania hadde sperret seg under jorden for å protestere mot ubetalte lønninger.

Kullgruveutgaven i Romania fremhever en reell nasjonal og europeisk problemstilling. Mange land står overfor problemer som gjør overgangen til grønn energi med politikere fra begge sider av gangen som gjør saken for og imot flyttingen.

Deretter trådte kommisjonens visepresident Frans Timmermans inn og sa at det ikke er noen fremtid for kull i Europa, og Romania trenger å legge igjen kull. Timmermans leder realiseringen og implementeringen av Green Deal og direktivene som skal sikre klimanøytralitet innen 2050 i EU.

Bulgaria derimot har forpliktet seg til å beholde kullsektoren i ytterligere 20-30 år, viser rapporten. SE-europeiske land prøver å ta igjen resten av EU når de går over til grønnere alternative energikilder. Rapporten bemerker imidlertid et betydelig skifte i holdningen til grønne teknologier de siste årene.

Et bemerkelsesverdig eksempel på at et EU-land som tar en konservativ tilnærming til klimastrategi, finnes i Slovenia.

Rapporten bemerker at Slovenia reduserte klimaambisjonene betydelig når den nye regjeringen overtok i januar 2020. Den nye regjeringen ser ikke på den europeiske grønne avtalen som en økonomisk mulighet for landet.

I motsetning til Slovenia har Kroatia vært betydelig mer åpen for den europeiske Green Deal. I Kroatia har EUs klimainnsats generelt hatt en positiv mottakelse fra regjeringen, borgere og media, men virkningen av COVID-19-pandemien har marginalisert problemet. I tillegg har vedtakelsen og implementeringen av viktige klimarelaterte politikker møtt gjentatte forsinkelser, ifølge rapporten.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender