Kontakt med oss

Miljø

Små øystater leder verden i historisk klimarettssak for å beskytte hav

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

En landemerke internasjonal klimarettferdighetssak vil starte høringer i Hamburg i dag (11. september), da små øynasjoner forsøker å klargjøre statenes forpliktelser til å forhindre katastrofale skader forårsaket av våre hav av karbonutslipp.

Saken har blitt henvist til International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) av The Commission of Small Island States on Climate Change and International Law (COSIS), og ber domstolen avgjøre om CO2-utslipp absorbert av havet bør vurderes forurensning, og i så fall hvilke forpliktelser land har for å unngå slik forurensning og beskytte havmiljøet.

Havet genererer 50 % av oksygenet vi trenger, absorberer 25 % av alle karbondioksidutslipp og fanger opp 90 % av overskuddsvarmen som genereres av disse utslippene. Overdreven karbonforurensning CO2 forårsaker skadelige kjemiske reaksjoner som korallbleking, forsuring og deoksygenering, og setter havets pågående evne til å absorbere karbondioksid og ivareta liv på planeten i fare.

I henhold til FNs havrettskonvensjon (UNCLOS) er de fleste land pålagt å treffe tiltak for å forhindre, redusere og kontrollere forurensning av havmiljøet. Hvis saken blir vellykket, vil disse forpliktelsene omfatte reduksjon av karbonutslipp og beskyttelse av marine miljøer som allerede er skadet av CO2-forurensning. 

Etter hvert som havnivået stiger, står noen øyer - inkludert Tuvalu og Vanuatu - mot å bli fullstendig nedsenket mot slutten av århundret. Det er anslått at halvparten av Tuvalus hovedstad vil bli oversvømmet innen 2050.
Høyre Hon. Gaston Alfonso Browne, statsminister i Antigua og Barbuda sa: "Til tross for vårt ubetydelige utslipp av klimagasser, har COSISs medlemmer lidd og fortsetter å lide under den overveldende byrden av klimaendringenes negative konsekvenser.

"Uten raske og ambisiøse handlinger kan klimaendringer hindre mine barn og barnebarn fra å bo på øya til sine forfedre, øya som vi kaller hjem. Vi kan ikke forbli stille i møte med slik urettferdighet.

"Vi har kommet for denne domstolen i den tro at folkeretten må spille en sentral rolle i å håndtere katastrofen som vi er vitne til som utspiller seg foran våre øyne."

Annonse

The Hon. Kausea Natano, statsminister i Tuvalu, sa: "Havnivået stiger raskt, og truer med å senke landene våre under havet. Ekstreme værhendelser, som vokser i antall og intensitet for hvert år som går, dreper folket vårt og ødelegger infrastrukturen vår. Hele marine og kystnære økosystemer dør i farvann som blir varmere og surere.

"Vitenskapen er klar og ubestridt: disse virkningene er et resultat av klimaendringer forårsaket av klimagassutslipp.

«Vi kommer hit for å søke akutt hjelp, i den sterke troen på at internasjonal lov er en essensiell mekanisme for å rette opp den åpenbare urettferdigheten som vårt folk lider av som følge av klimaendringer. Vi er sikre på at internasjonale domstoler og tribunaler ikke vil tillate at denne urettferdigheten fortsetter ukontrollert.»

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender