#WB6 - Europeiske styrker samarbeider for å bekjempe kriminalitet på Vest-Balkan

| September 9, 2019

The Joint Action Day (JAD) Vest-Balkan 2019 er en internasjonal operasjon som involverer 6 758 advokatfullmektiger: 6 708 offiserer på bakken og 50 offiserer i Operasjonssenteret ved Europols hovedkvarter. Advokatfullmektiger fra 30-land, samt 8-byråer og internasjonale organisasjoner slo seg sammen for å takle 4 EMPACT (europeisk flerfaglig plattform mot kriminelle trusler) prioriteringer: menneskehandel, ulovlig innvandring, dokumentbedrageri og narkotikahandel.

 • EUs medlemsland: Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Tyskland, Hellas, Kypros, Ungarn, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovenia, Slovakia, Spania, Sverige, Storbritannia.
 • Ikke-EU-medlemsland: Albania, Bosnia-Hercegovina, Nord-Makedonia, Serbia, Montenegro, Kosovo *, Sveits, Moldova, USA (ATF, DEA, HSI, CBP).
 • EU-byråer: Europol, Frontex
 • Institusjonelle partnere: Interpol, UNODC, SEESAC, IPA / 2017, PCC-SEE, SELEC.Operasjonssenter på Europol

Den forberedende fasen begynte tidlig i 2019 med flere operative møter og etterretningsinnsamlingsaktiviteter organisert av alle deltakerne, samt kontroller på utvalgte grensekontrollsteder. Arbeidsgruppen EMPACT Firearms - ledet av Spania, koordinerte operasjonen. Europol koordinerte utplassering av mobilkontorer i på anmodning fra land om å analysere informasjon på stedet.

Fra 5 til 8 september 2019 ble det opprettet et koordineringssenter ved Europols hovedkvarter i Haag for å støtte utveksling av etterretning blant deltakerne. I løpet av disse dagene intensiverte 50-offiserer fra nesten alle EU-landene og landene på Vest-Balkan, Europol, Frontex, INTERPOL og IPA / 2017 kontrollene i områder identifisert som høyrisiko basert på informasjon samlet inn og analysert i koordineringssenteret.

Frontex taklet kriminalitet over landegrensene ved EUs ytre grenser og bidro til operasjonen ved å utføre intensivert kontroll på utvalgte grenseovergangssteder og grenseovervåkningsaktiviteter som en del av dens pågående feltaktiviteter i regionen.

Resultater fra JAD

Totalt ble 214,147 personer, kjøretøyer og lokaler sjekket under forrige ukes JAD i kampen mot kriminalitet som stammer fra Vest-Balkan. 175 individer ble arrestert (26 arrestasjoner i etterretningsfasen og 149 i operasjonsfasen).

Mest relevante resultater:

 • 329 nektet innreise
 • 164 hemmelige oppføringer
 • 111 overstay
 • 14 visumsvindel eller misbruk
 • 71 forfalskede eller forfalskede dokumenter
 • 51 skytevåpen (bortsett fra 49 fra etterforskningene identifisert i etterretningsfasen)
 • Tre andre våpen
 • 895 ammunisjonstykker

* Denne betegnelsen påvirker ikke holdninger til status, og er i tråd med UNSCR 1244 / 99 og ICJ-uttalelsen om Kosovos uavhengighetserklæring.

EMPACT Operasjonen ble koordinert under paraplyen av den europeiske flerfaglige plattformen mot kriminelle trusler (EMPACT) som en del av EUs policy-syklus, en fireårsplan for kampen mot grov og organisert kriminalitet. Det samler politi og rettshåndhevelsesmyndigheter i EUs medlemsland, europeiske byråer og internasjonale organisasjoner for i felleskap å styrke Europas grenser og indre sikkerhet. Resultatene og intelligensen som samles vil hjelpe i pågående og fremtidige undersøkelser.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, Crime, EU, Vest-Balkan

Kommentarer er stengt.